Buna seara tuturor! Urmaresc in fiecare seara discutiile de pe forum. I-mi place, si este si interesant. Acum ne luand in discutie "zarzavaturile"marcus aurelius scrie:Un topic foarte interesant, brava! Redus la absurd afacerea numismatica este egala cu vanzarea de zarzavaturi. De ce? Pentru ca se bazeaza ca orice alta afacere, respectiv vanzare-cumparare, pe cerere si oferta. Dar privita in detaliu, numismatica este de milioane de ori mai subtila decat vinderea de zarzavaturi. Sa vinzi in piata zazavaturi, o poate face oricine, desigur gradul de succes il da calitatea si charisma vanzatorului. Acelasi lucru se aplica si la numismatica, de cate ori nu ati gasit o piesa buna la un vanzator antipatic si nu ati renuntat sa cumparati de la el? In alta ordine de idei, pe cand o franzela sau un zarzavat sunt necesare subzistentei umane si toata lumea le cumpara, o piesa numismatica este un obiect de colectie care este un "moft" al celui care il cumpara. Moneda nu iti tine de cald nici nu iti umple burta, chiar daca poate unii din noi am renuntat la alte lucruri mai importante si necesare pentru o mica bucata de metal.
Informatia si istoria inmagazinate in mica bucata de metal, cea care ne inflacareaza mintile si poate cateodata chiar ne ia mintile, nu poate fi comparata cu ceva atat de efemer ca si un zarzavat. Chiar noi insine suntem mai efemeri decat monedele pe care le posedam acum. V-ati gandit la asta ? Daca unele au supravietuit mii de ani ca sa intre in posesia noastra, o vor continua sa o faca si dupa ce noi nu vom mai fi. Ori unde e zarzavatul de acum 2000 de ani? Sau unde e cel de acum o saptamana
?
Numismatica: afacere cu reguli diferite?
intrbare:
Dumneavoastra sunteti in categoria producatorilor ceilalti sun t comercianti sau consumatori 
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
din punct de vedere economic domnul nicu e self-sustainable 
@banivechi - ma refeream la importanta cunostintelor; nu numai numismatice, ci in general a informatiilor cu privire la oportunitati de cumparare/vanzare foarte avantajoasa. aici intra a fi in locul potrivit la momentul potrivit si felul in care interactionezi cu posibilul vanzator/cumparator.
sunt o gramada de variabile
@banivechi - ma refeream la importanta cunostintelor; nu numai numismatice, ci in general a informatiilor cu privire la oportunitati de cumparare/vanzare foarte avantajoasa. aici intra a fi in locul potrivit la momentul potrivit si felul in care interactionezi cu posibilul vanzator/cumparator.
sunt o gramada de variabile
si vis pacem para bellum.
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
Numismatica nu este pentru oricine, nu multe persoane pe care le intalnesti cunosc sau stiu ceva despre aceasta "arta".Daca ar trai oamenii cu numismatica atunci ar face toti asta. Domeniul e vast, orizonturile se deschid doar daca cercetezi "arta", iar cum cultura e din ce in ce mai greu de gasit ne indepartam de acesta pasiune, iar cei care o cunoastem (mai mult sau mai putin) ne minunam din ce in ce mai mult de acest spectacol ce are loc (unii vand colectii la bani putini pentru ca sunt zile grele...altii stiu sa profite de asta, unii cumpara o piesa draga lui pe bani multi...altii stiu sa profite de asta...si tot asa). Dar ceea ce conteaza pana la urma e pasiunea pentru numismatica, pe care o impartasesti cu sufletul tau, dar care din pacate e foarte grea fara "piesele" in sine, pe care le putem impartasi si cu ceilalti(bancnote, monele...etc). Ceea ce stim exact in acest domeniu este ca lucrurile nu vor fi exacte niciodata...asa ca va urez spor si bafta in tot ceea ce faceti pentru aceasta arta...
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
multumiri
...-Buna ziua tuturor. Multumesc pentru....incurajare.. Cum am mai spus. ieu nu m-am rezumat numai la monede (adica la numismatica) Mie-mi place cam tot ce este vechi, si de preferinta sa gasesc ieu acel..."vechi".Sa cumperi sau sa vinzi poate aproape "oricine" (in masura "solvabilitatii").Insa sa le gasesti tu insuti este putin mai greu. La mine aici este placereaandreka scrie:Numismatica nu este pentru oricine, nu multe persoane pe care le intalnesti cunosc sau stiu ceva despre aceasta "arta".Daca ar trai oamenii cu numismatica atunci ar face toti asta. Domeniul e vast, orizonturile se deschid doar daca cercetezi "arta", iar cum cultura e din ce in ce mai greu de gasit ne indepartam de acesta pasiune, iar cei care o cunoastem (mai mult sau mai putin) ne minunam din ce in ce mai mult de acest spectacol ce are loc (unii vand colectii la bani putini pentru ca sunt zile grele...altii stiu sa profite de asta, unii cumpara o piesa draga lui pe bani multi...altii stiu sa profite de asta...si tot asa). Dar ceea ce conteaza pana la urma e pasiunea pentru numismatica, pe care o impartasesti cu sufletul tau, dar care din pacate e foarte grea fara "piesele" in sine, pe care le putem impartasi si cu ceilalti(bancnote, monele...etc). Ceea ce stim exact in acest domeniu este ca lucrurile nu vor fi exacte niciodata...asa ca va urez spor si bafta in tot ceea ce faceti pentru aceasta arta...
Re: Numismatica: afacere cu reguli diferite?
Reguli diferite.
Ultima oară modificat 12 Oct 2010, 07:03 de către Elinorri, modificat 1 dată în total.
Cred ca viziunea este putin exagerata. Colectiile in marea lor majoritate nu ajung la niste sume atat de importante incat sa conteze la declararea averii. Legea este propusa pentru a stopa alte probleme nu o presupusa problema a colectionarilor. Una e sa nu declari vile, conturi de milioane de euro si terenuri in buricul targului si alta e o colectie modesta. Cred ca niste colectii importante au tocmai cei care nu si-au declarat averi de milioane de dolari, nu forumistii nostri.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Ce inseamna "corect" si "transparent"? Am o colectie de 450-500 monede de 100 lei 1943 si 1944.De modul cat mai corect de evaluare si de modul cat mai transparent de declararea a "intrarilor" si "iesirilor" din colectie va depinde ori functia detinuta, ori confiscarea bunurilor pe care nu le declarati sau nu le puteti justifica dobandirea, dar si a sumelor din vanzarea acestora, daca nu le-ati declarat la intrarea in patrimoniul dumneavoastra.
Catalogul Schaeffer-Stambului da un pret de 80 (optzeci) de euro in UNC.
Daca voi fi ales parlamentar, voi avea grija (multumindu-i din suflet in sinea mea celui care a scos legea) sa declar ca am monede in valoare de , cit? 500 x 80 = 40.000 euro. Si in 2-3 ani cit dureaza mandatul o sa am grija sa cer spaga doar in monede Ardealul Nostru, de 200 euro bucata. Si daca la final o sa vina cei cu legea opspe sa ma caute, o sa le arat 200 monede Ardealul nostru, in valoare de 40.000 zicind ca am facut un schimb cu Becali sau Nastase, care la rindul lor vor zice ca i-au dat acele 500 monede de 100 lei lui Tiriac pentru 2 Mercedesuri. Si un Maybach.
Ultima oară modificat 23 Feb 2010, 02:17 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
Discutia de pe pozitii diametral opuse in acest caz e constructiva. Nu sint expert, dar bunul simt imi spune ca (prea) multe legi in ultimii ani au fost adoptate la "hei! rup!" si au avut efectul invers celui scontat. Dv ati prezentat ideea a ce se pregateste, eu v-am prezentat o parere a ce s-ar putea face daca legea ar fi incompleta. Si ramin la convingerea ca va fi extrem de greu de aplicat asa ceva. Este vorba de obiecte cu diferente infime de aspect dar a caror valoare pote diferi cu factori de multiplicare de ordinul zecilor, sau chiar sutelor de ori. Oricind, oricine va putea spune: domnule, la ora la care am declarat valoarea colectiei, n-am stiut ca piesa x sau lotul de 10 de piese y sint de fapt varianta cea mai rara, care nu valoreaza 1 leu bucata, ci 500. Ce va face omul legii in acest caz? Va cere parerea expertilor? Caror experti? Putem vorbi de colectii de piese pentru care nu se gasesc cataloage pe toate gardurile, jetoanele romanesti, de exemplu, nu exista un catalog de preturi pentru asa ceva, multe piese n-au fost inca catalogate, si deci, de unde o valoare? Cine va garanta ca in cazul unei perchezitii sau a unei declaratii de avere colectionarul va fi crezut ca piesele din colectia sa valoreaza x sau y lei?
Si sa speram ca unui cap luminat nu i-a venit ideea impozitarii colectiilor... ca atunci va fi si mai rau...
Inchei spunind ca nu continui acest subiect ca sa ma contrazic cu Dv, departe de mine gindul asta ci incerc sa prezint variante de ocolire a legii daca ea nu va fi perfecta..
Si sa speram ca unui cap luminat nu i-a venit ideea impozitarii colectiilor... ca atunci va fi si mai rau...
Inchei spunind ca nu continui acest subiect ca sa ma contrazic cu Dv, departe de mine gindul asta ci incerc sa prezint variante de ocolire a legii daca ea nu va fi perfecta..
Cred ca acest lucru se poate axa mai mult doar pe monedele / obiectele de patrimoniu, respectiv cele care sunt incluse in patrimoniu cultural mobil. Nu cred ca va conta candva, ca eu declar ca detin in colectia numismatica 50 monede falsuri de epoca. Si nici nu cred ca exista un expert care sa poata evalua valoarea acestei colectii. Pe cand la monedele incluse in patrimoniu cultural mobil, deja putem sa incaltam ciubotelele rosii. Nu de alta dar vor fi de deochi 
P.S. Exemplul cel mai bun il am de la un bun prieten, cititor al acestui forum, care a primit o vizita din partea "ochilor albastri", inainte de 1989, deoarece se auzise ca detine valuta. Dezamagirea a fost totusi mare la vederea colectiei, ce cuprindea printre altele si cateva monede germane, majoritar pfeninngi cu diversi ani si diverse litere.
Este drept ca daca ar intra in vigoare o asa lege, cum ar fi in US, ar trebui sa declaram tot profitul scos din tranzactiile pe Okazii, Ebay sau targurile numismatice. Dar cum in mare parte, impozitul este "pe profit", iar colectionarul de genul nostru reinvesteste profitul ...
Singura problema ar ramane doar evaluarea. Iar asta in nici un caz nu poate fi facuta dupa Krause, Manole sau Stambuliu (am vazut cum la ultimul targ din Brasov, filatelistii tranzactionau timbrele la 30% din pretul de lista. Dar macar ei au o lista de preturi relativ oficiala, fiind editata de Romfilatelia
)
P.S. Exemplul cel mai bun il am de la un bun prieten, cititor al acestui forum, care a primit o vizita din partea "ochilor albastri", inainte de 1989, deoarece se auzise ca detine valuta. Dezamagirea a fost totusi mare la vederea colectiei, ce cuprindea printre altele si cateva monede germane, majoritar pfeninngi cu diversi ani si diverse litere.
Este drept ca daca ar intra in vigoare o asa lege, cum ar fi in US, ar trebui sa declaram tot profitul scos din tranzactiile pe Okazii, Ebay sau targurile numismatice. Dar cum in mare parte, impozitul este "pe profit", iar colectionarul de genul nostru reinvesteste profitul ...
Singura problema ar ramane doar evaluarea. Iar asta in nici un caz nu poate fi facuta dupa Krause, Manole sau Stambuliu (am vazut cum la ultimul targ din Brasov, filatelistii tranzactionau timbrele la 30% din pretul de lista. Dar macar ei au o lista de preturi relativ oficiala, fiind editata de Romfilatelia

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
info
".....Dar cum in mare parte, impozitul este "pe profit", iar colectionarul de genul nostru reinvesteste profitul ... "
Nu cred ca trebuie sa le dam idei iubitilor nostri guvernati ..... e posibil sa ne trezim cu colectiile impozitate de ministrul de finante precum doreste sa impoziteze si pensiile !!!!!!!!!!! ... si banii de medicamente vor fi impozitati !!!!! .... sa nu fixeze un "impozit forfetar" de 1 EURO / PIESA NUMISMATICA
.... asta conform principiilor capitaliste ce ghideaza guvernul comunist care ne conduce .
revenind la subiectul discutiei trebuie sa facem diferenta clara intre tanarul colectionar de "şaibe ruginite" pentru care numismatica este "doar un hoby" si colectionarul avansat, fin cunoscator al fenomenului, pentru care numismatica devine chiar un mod de viata .... deoarece participa fecvent la targuri de profil, doreste "marfa" de cea mai buna calitate si ofera preturi ce sfideaza evaluarile din cataloage !!!!!
deasemeni nu trebuie deloc neglijate legile strimbe ce "ocrotesc" patrimoniul cultural mobil care pur si simplu incalca dreptul la proprietate garantat si protejat de constitutie !!!!
eu consider ca numismatica trebuie sa fie in paralel cu un hoby si o mica afacere ... o investitie !!! ... e rezonabil sa oferi un pret pe o piesa de buna calitate (colectionabila) pe care dupa ani sa o poti valorifica macar fara a pierde banii investiti ! ...
vlahul a subliniat perfect faptul ca:
"Colectionarea monedelor este o afacere, o investitie, o pasiune, toate deodata, si va exista atata timp cat relatia cerere/oferta va fi prezenta."
........ da ! cred ca asa trebuie sa fie .... un "Manage a Trois" din care toata lumea are de castigat !!!!
implicati aici sunt COLECTIONARUL - BANII DISPONIBILI - PIESA NUMISMATICA ...... dupa finalizarea evenimentului numit "achizitionarea unei noi piese" colectionarul este extrem de multumit si "linistit", chiar relaxat .... banii au fost eficient investiti si nu in ultimul rand noua piesa de colectie asezata la loc de cinste in clasor si ...admirata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sa nu uitam un tip mai aparte de colectionar, care se desprinde din randul celor extrem de avansati si fini cunoscatori ai fenomenului (clasificarea VASIL) .... cel care asemeni unui vanator incarcat de adrenalina cauta doar piese RARE in stare UNC !!!! ... idealul lui e sa descopere noi piese necunoscute/necatalogate pe care sa le posede doar EL ............. e categoria la care sper sa nu ajung niciodata ... cu toate ca imi place sa simt adrenalina achizitionarii unei noi piese "tari" !!!!!

Nu cred ca trebuie sa le dam idei iubitilor nostri guvernati ..... e posibil sa ne trezim cu colectiile impozitate de ministrul de finante precum doreste sa impoziteze si pensiile !!!!!!!!!!! ... si banii de medicamente vor fi impozitati !!!!! .... sa nu fixeze un "impozit forfetar" de 1 EURO / PIESA NUMISMATICA
revenind la subiectul discutiei trebuie sa facem diferenta clara intre tanarul colectionar de "şaibe ruginite" pentru care numismatica este "doar un hoby" si colectionarul avansat, fin cunoscator al fenomenului, pentru care numismatica devine chiar un mod de viata .... deoarece participa fecvent la targuri de profil, doreste "marfa" de cea mai buna calitate si ofera preturi ce sfideaza evaluarile din cataloage !!!!!
deasemeni nu trebuie deloc neglijate legile strimbe ce "ocrotesc" patrimoniul cultural mobil care pur si simplu incalca dreptul la proprietate garantat si protejat de constitutie !!!!
eu consider ca numismatica trebuie sa fie in paralel cu un hoby si o mica afacere ... o investitie !!! ... e rezonabil sa oferi un pret pe o piesa de buna calitate (colectionabila) pe care dupa ani sa o poti valorifica macar fara a pierde banii investiti ! ...
vlahul a subliniat perfect faptul ca:
"Colectionarea monedelor este o afacere, o investitie, o pasiune, toate deodata, si va exista atata timp cat relatia cerere/oferta va fi prezenta."
........ da ! cred ca asa trebuie sa fie .... un "Manage a Trois" din care toata lumea are de castigat !!!!
implicati aici sunt COLECTIONARUL - BANII DISPONIBILI - PIESA NUMISMATICA ...... dupa finalizarea evenimentului numit "achizitionarea unei noi piese" colectionarul este extrem de multumit si "linistit", chiar relaxat .... banii au fost eficient investiti si nu in ultimul rand noua piesa de colectie asezata la loc de cinste in clasor si ...admirata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sa nu uitam un tip mai aparte de colectionar, care se desprinde din randul celor extrem de avansati si fini cunoscatori ai fenomenului (clasificarea VASIL) .... cel care asemeni unui vanator incarcat de adrenalina cauta doar piese RARE in stare UNC !!!! ... idealul lui e sa descopere noi piese necunoscute/necatalogate pe care sa le posede doar EL ............. e categoria la care sper sa nu ajung niciodata ... cu toate ca imi place sa simt adrenalina achizitionarii unei noi piese "tari" !!!!!
Colectiile noastre sunt rezultatul unei afaceri cu reguli diferite, dorintele noastre fac pretul si nu mergem la notar dupa fiecare drum la targ.Nu mi se pare complicat evaluarea colectiei, acest lucru il vad ca imposibil.Eu unul nu o sa accept niciodata o evaluare de la ceva angajat de la stat care a s-a uitat de 2 ori peste Stambuliu si peste Krause, mai bine o ascund si zic ca ea nu exista ceea ce cred ca ar face multi de aici.Elinorri scrie: Ganditi-va din timp ce impact va avea asupra "pasiunii" fiecaruia dintre dumneavoastra si de faptul ca va veni si acea zi in care o sa fiti nevoiti sa va declarati si evaluati corect (sau cat mai corect) colectia detinuta..
Faptul ca numismatica reprezinta o "afacere" cu reguli diferite a fost stabilit.