identificare jeton

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
dorelb

identificare jeton

Mesaj de dorelb »

stie cineva mai multe despre acest jeton. CA-Corpul Armatei? este din cupru si are cam 38mm.
Fişiere ataşate
jetoane 10 CA.JPG
jetoane 10 CA.JPG (82.68 KiB) Vizualizat de 11507 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

In catalogul Schaeffer este trecut la "Emisiuni nelocalizate", Nr. 673 AC var. 1.2: valoare 10, alama, 33,2mm. Eu am cintarit unul, si are 13,42g. Mai exista in aceiasi serie valorile 5 si 15 (acesta din urma si cu milesim: 1900) si unul diferit, cu literele Asi C incuse peste o moneda de 2 bani 1900, si intre ele valoarea 1.
Nu cred ca e "Corpul Armatei" din doua motive: primul e ca litera din centru se citeste prima, deci nu e CA ci AC, iar al doilea motiv e ca un corp de armata are si un numar de ordine. Adica ceva gen "Corpul II de armata"... Probabil sint initialele vreunui patron, sau a unei firme.
dorelb

Mesaj de dorelb »

diametrul este intradevar 33,2mm.
dorelb

Mesaj de dorelb »

multumesc de informatii.
dorelb

Mesaj de dorelb »

ar mai fi si acest jeton. rv si av sunt identice. este din bronz si are 28mm.
Fişiere ataşate
sc_bcn.JPG
sc_bcn.JPG (28.95 KiB) Vizualizat de 11489 ori
consult

Mesaj de consult »

Acest al doilea jeton este de asemenea prezentat in catalogul Schaffer la pozitia 695, cu 2 variante: alama si nichel, diametrul sau fiind de 27 mm.
Nu sunt prezentate alte informatii despre el, dar dupa mine descifrarea textului ar fi "societatea comerciala b&n societate in comandita simpla". Parerea mea este ca acest jeton este de factura mai recenta.
consult

Mesaj de consult »

Am reusit sa gasesc o firma B&N SCS in Foscani, administratrul ei avand initialele BN (Buriu Nicolaie).
Firma are ca obiect de activitate jocurile de noroc si pariuri. Firma a fost infiintata in 1991, acela fiind momentul in care ar fi putut deveni posibila emiterea jetonului in discutie.
dorelb

Mesaj de dorelb »

Interesant. jetonul l-am cumparat din talciocul din Focsani.mersi pentru info.
consult

Mesaj de consult »

dorelb scrie:Interesant. jetonul l-am cumparat din talciocul din Focsani.mersi pentru info.
Daca si dvs. l-ati luat din Focsani, cred ca sursa lui de provenienta devine destul de certa. Daca veti mai gasi un astfel de jeton pe acolo, sunt si eu interesat, intru-cat mie imi lipseste din colectie.
In ceea ce priveste primul jeton, 10/AC as vrea sa remarc faptul ca cel din colectia mea are doar 10,83grame la acelasi diametru ca cel mentionat de catalog. Diferenta de 30% fata de cea gasita de dl Jar mi se pare substantiala... Pacat ca in catalog nu este precizata si greutatea jetoanelor pentru a avea un "arbitraj" sau un punct de reper.
dorelb

Mesaj de dorelb »

nu stiu exact cind mai ajung prin focsani, dar daca aveti norocul sa mai gasesc in talcioc unul il voi cumpara pentru dvs.
consult

Mesaj de consult »

OK, multumesc.
Scrie răspuns