Crucea de Fier - A.I. Cuza

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

bansaraba

Re: Cruce Cuza

Mesaj de bansaraba »

Cristian Ciuplea scrie:Ceva asemanator, dar la Bulgaria.
:shock: Ce decoratie este aceasta si cand a fost emisa? Si mai ales, ce cauta cifra lui Cuza pe ea??? :shock: :shock:

Decoratia lui Cuza inca se mai afla in colectiile MMN, nu a disparut in Rusia. A fost descrisa si publicata, cu fotografie color, in Buletinul MMN nr. 7-8/2010. O sa scanez reversul, cu cifrul, ca se vede mai bine.
Fişiere ataşate
Cuza.jpg
Cuza.jpg (77.47 KiB) Vizualizat de 6219 ori
Cristian Ciuplea

Cruce Cuza

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Se pare ca cifra incoronata " A I " este aproape identica cu cea de pe crucea bulgareasca.
Posibil ca " A I " sa insemne Alexandru I , dar al Bulgariei.
bansaraba

Mesaj de bansaraba »

Cristian Ciuplea scrie:Se pare ca cifra incoronata " A I " este aproape identica cu cea de pe crucea bulgareasca.
Corect, si nu posibil. Problema e ca decoratia nu pare a fi mentionata in niciun catalog bulgaresc.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

bansaraba scrie:
Cristian Ciuplea scrie:Se pare ca cifra incoronata " A I " este aproape identica cu cea de pe crucea bulgareasca.
Corect, si nu posibil. Problema e ca decoratia nu pare a fi mentionata in niciun catalog bulgaresc.
Aparita medaliei in paginile buletinului m-a bucurat, dar cred ca era bine de postat aici si articolul, pt a risipi dubiile privind aceasta decoratie.

Ceea ce se poate spune concret este ca monograma acestei decoratii nu isi gaseste corespondent pe alt obiect cu monograma, apartinand domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La fel, se poate spune ca aceasta monograma seamna izbitor de mult cu cea a lui Alexandru I al Bulgariei.
Dovada sunt imaginile decoratiei postata de d-l Ciuplea, dar si cele de pe pagina: ASTA si ASTA. Este adevarat ca nu la fel de stilizat (lipsind acei carcei de vita de vie).
Dar rasfoind un pic cartea Alexandru Ioan Cuza - Steme, monograme, decoratii, parca exemplele mele pot fi atribuite mai usor lui Cuza :roll:

Intr-adevar, unul din izvoarele care mentioneaza medalia ca fiind atribuita vremurilor lui Alexandru Ioan Cuza, este articolul publicat in 1940.

Pacat ca nu exista o baza de date (sau cel putin nu am cunostinta) a monogramelor utilizate de casele domnitoare :(
Din cate stiu, colegii de la Asociatia 6 Dorobanti au o legatura stransa cu colegii traditiilor militare din Bulgaria, avand ceva actiuni comune. Poate nu ar strica o colaborare in identificarea monogramelor folosite de Alexandru I al Bulgariei.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
bansaraba

Mesaj de bansaraba »

Iata ipoteza mea: La scurta vreme dupa urcarea pe tron (1879), Alexandru I doreste sa instituie o cruce comemorativa pentru soldatii (bulgari, poate si altii) care au luptat in Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878, dupa modelul crucii romanesti Trecerea Dunarii.

Se realizeaza cateva exemplare de proba, sau mai multe, care insa sunt impartite doar catorva persoane, neoficial (similar decoratiilor lui Cuza, si exact din aceleasi motive).

Monograma pare a fi cea folosita de Alexandru inainte de a ajunge cneazul Bulgariei (dupa aceea si-o schimba), iar leul si crucea ortodoxa sunt cele de pe stema personala, ca si cneaz al Bulgariei:

Imagine

In concluzie, sunt 99% sigur ca aceasta este o decoratie bulgara, doar ca trebuie sa mai gasesc monograma lui Alexandru I dinainte de 1879 pentru a fi 100% sigur.

In plus, a se observa cum modelul acesta de cruce va fi folosit mai tarziu, in 1909, pentru ordinul Sf Chiril si Metodiu.

In BMMN nu se face o atribuire sigura, ci se presupune ca ar fi fost o decoratie instituita pentru biserica. Dar atentie cum e trecuta in inventarul din 1958: "medalia comemorativa rusa a razboiului 1877-1878" cu cifrul tarului Alexandru I. Probabil au scris "rusa" in loc de "bulgara", ori a fost realizata la rusi pentru bulgari.
Fişiere ataşate
ScanImage001.jpg
ScanImage001.jpg (89.8 KiB) Vizualizat de 6038 ori
albat-venzel.jpg
albat-venzel.jpg (4.92 KiB) Vizualizat de 6040 ori
bansaraba

Mesaj de bansaraba »

Yu_L.Yan scrie: Dovada sunt imaginile decoratiei postata de d-l Ciuplea, dar si cele de pe pagina: ASTA si ASTA. Este adevarat ca nu la fel de stilizat (lipsind acei carcei de vita de vie).
Dar rasfoind un pic cartea Alexandru Ioan Cuza - Steme, monograme, decoratii, parca exemplele mele pot fi atribuite mai usor lui Cuza :roll:
Trebuie spus ca acea monograma seamana foarte mult cu cea a tarului Alexandru I al Rusiei si probabil ca aceasta a influentat monogramele bulgaresti. Dar in acelasi timp, Alexandru al Bulgariei trebuie sa fi avut la randul sau o monograma princiara, inainte de a se urca pe tron, la care s-a adaugat "I" stilizat.
Cristian Ciuplea

Cruce Alex.I

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Crucea prezentata de mine s-a vandut, ca fiind bulgara, in licit. de anul trecut, Fa. Künker.
bansaraba

Re: Cruce Alex.I

Mesaj de bansaraba »

Cristian Ciuplea scrie:Crucea prezentata de mine s-a vandut, ca fiind bulgara, in licit. de anul trecut, Fa. Künker.
Am reusit sa gasesc catalogul, dar informatiile sunt infime, nu se da nici macar greutatea sau dimensiunea:

Unbekanntes Erinnerungskreuz mit dem Monogramm des Fürsten Alexander I.

Bronze, am pentagonalen Band des Ordens Für Tapferkeit.

R II 50 EUR (a ajuns in final la 360 EUR)
Fişiere ataşate
CruceAlexI.jpg
CruceAlexI.jpg (42.99 KiB) Vizualizat de 5993 ori
General Matei

Re: Cruce Alex.I

Mesaj de General Matei »

bansaraba scrie: 17 Mar 2011, 19:13
Cristian Ciuplea scrie:Crucea prezentata de mine s-a vandut, ca fiind bulgara, in licit. de anul trecut, Fa. Künker.
Am reusit sa gasesc catalogul, dar informatiile sunt infime, nu se da nici macar greutatea sau dimensiunea:

Unbekanntes Erinnerungskreuz mit dem Monogramm des Fürsten Alexander I.

Bronze, am pentagonalen Band des Ordens Für Tapferkeit.

R II 50 EUR (a ajuns in final la 360 EUR)
Intr-adevar, Crucea este bulgareasca, nu romaneasca, cam din aceiasi perioada
Nihil sine Deo
Scrie răspuns