bansaraba scrie:Cristian Ciuplea scrie:Se pare ca cifra incoronata " A I " este aproape identica cu cea de pe crucea bulgareasca.
Posibil ca " A I " sa insemne Alexandru I , dar al Bulgariei.
Corect, si nu posibil. Problema e ca decoratia nu pare a fi mentionata in niciun catalog bulgaresc.
Aparita medaliei in paginile buletinului m-a bucurat, dar cred ca era bine de postat aici si articolul, pt a risipi dubiile privind aceasta decoratie.
Ceea ce se poate spune concret este ca monograma acestei decoratii nu isi gaseste corespondent pe alt obiect cu monograma, apartinand domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La fel, se poate spune ca aceasta monograma seamna izbitor de mult cu cea a lui Alexandru I al Bulgariei.
Dovada sunt imaginile decoratiei postata de d-l Ciuplea, dar si cele de pe pagina:
ASTA si
ASTA. Este adevarat ca nu la fel de stilizat (lipsind acei carcei de vita de vie).
Dar rasfoind un pic cartea A
lexandru Ioan Cuza - Steme, monograme, decoratii, parca exemplele mele pot fi atribuite mai usor lui Cuza
Intr-adevar, unul din izvoarele care mentioneaza medalia ca fiind atribuita vremurilor lui Alexandru Ioan Cuza, este articolul publicat in 1940.
Pacat ca nu exista o baza de date (sau cel putin nu am cunostinta) a monogramelor utilizate de casele domnitoare

Din cate stiu, colegii de la
Asociatia 6 Dorobanti au o legatura stransa cu colegii traditiilor militare din Bulgaria, avand ceva actiuni comune. Poate nu ar strica o colaborare in identificarea monogramelor folosite de Alexandru I al Bulgariei.