130 de ani de la tiparirea primei bancnote BNR la Bucuresti

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

sorin70

130 de ani de la tiparirea primei bancnote BNR la Bucuresti

Mesaj de sorin70 »

BNR a aniversat 130 de ani de la tiparirea primei bancnote la Bucuresti printr-un simpozion.

http://www.bnro.ro/DocumentInformation. ... rectLink=1

In articolul din Gandul, prima imagine il infatiseaza pe D-l Isarescu cu un pliant care pare ca ar contine o bancnota jubiliara.

http://www.gandul.info/financiar/galeri ... ia-8985515

Pana la o alta informatie oficiala, ramanem in asteptare.
Mai are altcineva vreo informatie ?
simaky

Mesaj de simaky »

din cate inteleg din imagini e o bancnota de 130 LEI
KLARK

Mesaj de KLARK »

Se pare ca BNR au probe care nu erau deloc cunoscute... sper sa clarifice cineva ce si cum.
Fişiere ataşate
mg-4936b.jpg
mg-4936b.jpg (243.68 KiB) Vizualizat de 25034 ori
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Si noua bancnota, tot cu marele mason Carada, care se bucura de o foarte mare cinste in ultimul rand... Carada, pe care Eminescu il facea praf in articolele sale din presa. ACarada, care nici nu era macar roman. In schimb pe Eminescu l-au scos de pe banconte.
Timis

Mesaj de Timis »

Vranceanu scrie:Si noua bancnota, tot cu marele mason Carada, care se bucura de o foarte mare cinste in ultimul rand... Carada, pe care Eminescu il facea praf in articolele sale din presa. ACarada, care nici nu era macar roman. In schimb pe Eminescu l-au scos de pe banconte.
Dle Vranceanu
Nu doresc sa intru in polemica cu dvoastra ,dar tin sa va amintesc doar ca; .....Eugeniu Carada este fondatorul BANCII NATIONALE A ROMANIEI ,alaturi de IC Brateanu in 1880 si primul director al acestei institutii,unde a lucrat pentru prosperitatea tarii timp de 30 de ani... Mai multe cititi pe:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugeniu_Carada
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Dle Timis,
Multumesc pentru informatii.
Sa stiti ca pe Bratianu il cheama Bratianu, nu Brateanu...

Si in fond, eu nu am negat ca a contribuit la infiintarea BNR. Ce anume contraziceti din ce am scris:

- negati ca a fost mason ?
- negati ca era de origine straina ?
- negati ca Eminescu l-a atacat foarte dur in presa ?
- negati ca pe Eminescu l-au scos de pe bancnote ?

Cu ce nu sunteti de acord din ce am spus ? :)
Timis

Mesaj de Timis »

Vranceanu scrie:Dle Timis,
Multumesc pentru informatii.
Sa stiti ca pe Bratianu il cheama Bratianu, nu Brateanu...

Si in fond, eu nu am negat ca a contribuit la infiintarea BNR. Ce anume contraziceti din ce am scris:

- negati ca a fost mason ?
- negati ca era de origine straina ?
- negati ca Eminescu l-a atacat foarte dur in presa ?
- negati ca pe Eminescu l-au scos de pe bancnote ?

Cu ce nu sunteti de acord din ce am spus ? :)
Am spus de la inceput ca nu doresc sa intru in polemica cu dvoastra pe subiecte ce nu au direct legatura cu pagina pe care postam opiniile noastre-Forum numismatic-,dar va intreb : cati din marii oameni ai politicii romanesti,nu au avut legaturi cu masoneria ?..si lista intrebarilor putem s-o extindem la oameni celebrii din cultura,medicina ,juristi ,oameni de stiinta si alte categorii socio-profesinale,care au facut ceva pentru natiunea romana cu toate ca nu au fost romani verzi.Dar asta este o alta discutie eventual de cafenea ,pe Lipscani..
..nu am vazut si nu vad legatura dintre Eugeniu Carada si Eminescu ?!
si daca tot santeti mare fan Eminescu ,vedeti si ;

http://www.curentul.ro/2009/index.php/2 ... idere.html

O zi frumoasa si consider incheiat acest subiect.
picard

Mesaj de picard »

Ca sa pricep si eu: Cand l-au scos pe eminescu de pe bancnote?
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Diana_doamna

Mesaj de Diana_doamna »

Pana la urma nu a aflat inca nimeni amanunte despre noua bancnota jubiliara de 130 lei? Ce tiraj are, cand putem incepe s-o achizitionam de la BNR etc?
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Ce a scapat tuturor a fost prezentarea, de pe siteul BNR, in cadrul careia aflam raspunsul la o intrebare postata in alt topic:

Discurs susţinut în deschiderea simpozionului “Istoria bancnotei româneşti - 130 de ani de la imprimarea la Bucureşti a primei bancnote emise de B.N.R.” - Mugur Isărescu, guvernatorul BNR Bucureşti, 17 noiembrie 2011 scrie: Sperăm că atât lucrările prezentate în cadrul acestui eveniment, cât si volumul al treilea al seriei „Bancnotele României" – „Emisiunile de bancnote românesti în perioada 1929-1947. Istorie si tehnologie” vor oferi celor interesati posibilitatea de a cunoaste fata văzută si nevăzută a banilor românesti.
Sursa: http://www.bnro.ro/Prezentari-si-interviuri--1332.aspx - discursul pdf.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
KLARK

Mesaj de KLARK »

Si ar mai fi 3 probe, una deja cunoscuta, proba de 5000 lei cu Mihai Viteazul si Stefan cel Mare, dar ni se prezinta o alta data decat stiam noi de aici (viewtopic.php?t=5059)
si alte 2 probe sau proiecte, despre care nu stiam nimic! Poate cu ocazia asta vom stii!

imaginile sunt preluate de aici: http://www.rtv.net/bancnota-romaneasca- ... _3490.html
Fişiere ataşate
b1a.JPG
b1a.JPG (55.03 KiB) Vizualizat de 24574 ori
b2a.JPG
b2a.JPG (86.19 KiB) Vizualizat de 24574 ori
b3a.JPG
b3a.JPG (42.61 KiB) Vizualizat de 24574 ori
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Si programul manifestatiei ...

Evenimentul va avea loc joi, 17 noiembrie 2011, ora 10.00, la sediul B.N.R., Sala “Mitiţă Constantinescu”.
Moderator: consilier Horia Ozarchevici

Program:

10:00 Cuvânt de deschidere: domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul B.N.R.

10:30 „Activitatea Imprimeriei Băncii Naţionale a României în perioada 1880 – 1966”
Sabina Mariţiu – Serviciul Bibliotecă B.N.R.

10:45 „Activitatea Imprimeriei Băncii Naţionale a României în perioada 1966 – 2011”
Laurenţiu Dragomir – Director general R.A. Imprimeria B.N.R.

11:00 „Evoluţia elementelor de siguranţă ale bancnotelor româneşti”
Ioana Indrea – Regia Autonomă Imprimeria B.N.R.

11:15 Expertizarea falsurilor de bancnote la Banca Naţională a României
Răzvan Dumitriu – Serviciul Emisiune B.N.R.

11:30 Combaterea falsurilor de monedă românească – analiza fenomenului de la apariţia bancnotelor de polimer
Alexandru Joiţoiu – Inspectoratul General al Poliţiei Române

11:45 Pauză de cafea

12:00 „Preliminariile apariţiei bancnotelor in România”
Nadia Manea – Serviciul Arhivă B.N.R.

12:15 „Pictorul Nicolae Grigorescu şi grafica bancnotelor româneşti”
Sabina Mariţiu – Serviciul Bibliotecă B.N.R.

12:30 „Proiecte pentru bancnote din perioada interbelică”
Dan Ilie – Serviciul Muzeu B.N.R.

12:45 „Emisiunile de „bani de război” tipărite la Serviciul Fabricarea Biletelor din BNR”
Romeo Cîrjan – Serviciul Bibliotecă B.N.R.

13:00 Cuvânt de închidere.

Lansarea volumului „Emisiuni de bancnote româneşti în perioada 1930-1947. Istorie şi tehnologie” şi prezentarea albumului filatelic „Nicolae Grigorescu – pictor şi creator de bancnote”

13:30 Cocktail
Imagine
Imagine

simaky

Mesaj de simaky »

KLARK
"Si ar mai fi 3 probe, una deja cunoscuta, proba de 5000 lei cu Mihai Viteazul si Stefan cel Mare...."

... trebuie cunoscut faptul ca pentru o emisiune noua BNR facea concursuri la care putea participa oricine !
deci exista o multitudine de PROIECTE de bancnote ... si e normal sa se gaseasca in arhiva Muzeului BNR
din aceste PROIECTE erau alese cateva care ajungeau pe masa Guvernatorului BNR ca PROBE ...
bineinteles ca proiectele de bancnote sunt interesante dar nu stiu daca si trebuie catalogate !
Timis

Mesaj de Timis »

simaky scrie:KLARK
"Si ar mai fi 3 probe, una deja cunoscuta, proba de 5000 lei cu Mihai Viteazul si Stefan cel Mare...."

... trebuie cunoscut faptul ca pentru o emisiune noua BNR facea concursuri la care putea participa oricine !
deci exista o multitudine de PROIECTE de bancnote ... si e normal sa se gaseasca in arhiva Muzeului BNR
din aceste PROIECTE erau alese cateva care ajungeau pe masa Guvernatorului BNR ca PROBE ...
bineinteles ca proiectele de bancnote sunt interesante dar nu stiu daca si trebuie catalogate !
....din multitudinea de proiecte se selectau de catre o comisie cateva,pentru care se executau matritele corespunzatoare si se tipareau PROBELE. Probele erau inaintate cu referat Guvernatorului BNR,iar decizia finala se lua in cadrul sedintei de avizare unde se stabileau inclusiv detaliile emisiunii respective.
Probele sant piese care rezulta in urma tiparirii (baterii)cu MATRITA,iar proiectele sant desene /schite ,cu propuneri de subiect. In concluzie ,orice proba executata cu matrita trebuie catalogata.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Timis scrie: ....din multitudinea de proiecte se selectau de catre o comisie cateva,pentru care se executau matritele corespunzatoare si se tipareau PROBELE. Probele erau inaintate cu referat Guvernatorului BNR,iar decizia finala se lua in cadrul sedintei de avizare unde se stabileau inclusiv detaliile emisiunii respective.
Probele sant piese care rezulta in urma tiparirii (baterii)cu MATRITA,iar proiectele sant desene /schite ,cu propuneri de subiect. In concluzie ,orice proba executata cu matrita trebuie catalogata.
Numai ca aceste "probe" sunt schite.
Realizate in tus si tempera. Si nu sunt singurele schite cunoscute. A mai fost un topic despre bancnote, despre un calendar editat de BNR, care pe langa probe, avea si cateva schite (probabil si acestea sunt din acelasi calendar).
Imagine
Imagine

Scrie răspuns