Identificare Amfora
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
4ud_imagini
- nou in forum

Identificare Amfora
Salutare, si bine v-am gasit, incerc sa aflu cat mai multe lucruri despre o amfora pe care o stiu de cand eram copil si pe care am mostenito de la tatal meu, eu stiu din povestile lui ca a fost pescuita de pe o "balta" dar nu stiu daca balta era sarata sau dulce, a fost luata cu plase atunci cand Romania avea o flota de pescuit marin, nu stiu daca in apele teritoriale sau in ce alte zone si imi mai amintesc ca imi spunea ca au fost mai multe si unele din ele chiar aveau branza sau ceva gen ulei in ele, spuneti-mi unde sa pun niste poze sau putem lua legatura prin messenger ca sa va pot trimite niste poze, cei care au experienta si cunostiinte mai aprofunzite in domeniu rog un pic de ajutor ! multumesc frumos ! amfora e intr-o stare f f buna si ceea ce mai pot vedea pe unul din manere e un insemn dar nu se mai poate intelege asa clar.
- Fişiere ataşate
-
- o poza ..
- photo.JPG (341.79 KiB) Vizualizat de 3045 ori
Nu conteaza groapa ! Mortul sa fie vesel !!
Buna ziua ,
Dupa poza , partea de jos , are gaura . Daca este asa , nu vad cum ar fi fost folosita pentru pastrarea produselor alimentare . Postarea altor imagini , inclusiv cu inscriptia de pe maner , ar usura un raspuns mai corect .
Faustina
Dupa poza , partea de jos , are gaura . Daca este asa , nu vad cum ar fi fost folosita pentru pastrarea produselor alimentare . Postarea altor imagini , inclusiv cu inscriptia de pe maner , ar usura un raspuns mai corect .
Faustina
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Antoninus Pius
nu e nici o problema ca nu are tot fundul,se poate reconditiona,de regula anforele aveau fundul ascutit si pe vasele de transport acest varf statea infipt in nisipul care avea rol si de lest pe acel vas...mai ales ca sunteti din constanta e usor sa vedeti o multime de anfore in muzeele de acolo si sa va faceti o parere
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
(C.Cantacuzino)
-
4ud_imagini
- nou in forum

-
4ud_imagini
- nou in forum

cateva poze in plus
- Fişiere ataşate
-
- photo 1.JPG (379.1 KiB) Vizualizat de 2873 ori
-
- photo 2.JPG (474.21 KiB) Vizualizat de 2873 ori
-
- photo 3.JPG (456.18 KiB) Vizualizat de 2873 ori
-
- photo 4.JPG (416.53 KiB) Vizualizat de 2873 ori
-
- photo 5.JPG (413.51 KiB) Vizualizat de 2873 ori
Nu conteaza groapa ! Mortul sa fie vesel !!
Dupa cum arata pare o amfora de epoca romano-bizantina (sec.IV-sec. VI d.Hr.) si in mod cert provine din mediul marin, depunerile calcaroase ondulate au fost produse de organisme marine (viermi). La interesantul "Edificiu roman cu mozaic" din Constanta sunt expuse amfore asemanatoare, unele au avut in ele chiar si produse nealimentare necesare pentru intretinerea corabiilor (precum cuie sau rasina), altele au avut alimente precum ulei, peste in saramura etc. Erau sigilate cu dopuri impermeabile pe care se aplica un sigiliu, dopuri care in unele cazuri au rezistat si astfel uneori in amforele recuperate din mediul marin (adica ingropate in sediment) se mai gasesc resturi din continutul original, mai mult sau mai putin degradat. Unele au pe ele dipinti cu vopsea rosie care indica volumul recipientului. Imi amintesc vag ceva despre Cousteau care a gustat din putinul vin ramas intr-o amfora greceasca recuperata din Mediterana si a remarcat ca era otetit 
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro