identificare & evaluare folisi
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
1. Diocletian
IMP C DIOCLETIANVS P F AVG
SACRA MONET AVGG ET CAESS NOSTR
Moneta
Monetarie: ?
2. Constantius I
CONSTANTIVS NOB C
GENIO POPVLI ROMANI,
Genius
Monetarie: Lyons
Referinte: RIC VI 167a
3. Diocletian
GENIO POPVLI ROMANI
Genius
Monetarie: Trier
Referinte: RIC VI 278a
4. Diocletian
GENIO POPVLI ROMANI,
Genius
Nu disting decat steaua din dreapta, bust spre stanga, probabil monetariea Trier.
Nu cred ca are rost sa ma apuc sa fac o descriere completa a follisilor (ce erau, cine i-a emis prima data, argintare, continut de argint, etc.) pentru ca sunt convins ca aceste lucruri le cunoasteti.
Greutatea lor in timpul lui Diocletian oscila inre 8 si 14 grame.
Intr-adevar nu am mai intalnit pana acum follisi SACRA MONET avand o greutate mai mare de 14 - 14,6 grame, dar consider ca un gram in plus nu este ceva neobisnuit.
Dupa primii follisi emisi (294 AD-Diocletian) au loc patru reduceri consecutive ale greutatii acestora, ajungandu-se in final lo greutate de 3-4 grame. Totodata scade si titlul argintului din ei.
SACRA MONET AVGG ET CAESS NOSTR
Moneta
Monetarie: ?
2. Constantius I
CONSTANTIVS NOB C
GENIO POPVLI ROMANI,
Genius
Monetarie: Lyons
Referinte: RIC VI 167a
3. Diocletian
GENIO POPVLI ROMANI
Genius
Referinte: RIC VI 278a
4. Diocletian
GENIO POPVLI ROMANI,
Genius
Nu disting decat steaua din dreapta, bust spre stanga, probabil monetariea Trier.
Nu cred ca are rost sa ma apuc sa fac o descriere completa a follisilor (ce erau, cine i-a emis prima data, argintare, continut de argint, etc.) pentru ca sunt convins ca aceste lucruri le cunoasteti.
Greutatea lor in timpul lui Diocletian oscila inre 8 si 14 grame.
Intr-adevar nu am mai intalnit pana acum follisi SACRA MONET avand o greutate mai mare de 14 - 14,6 grame, dar consider ca un gram in plus nu este ceva neobisnuit.
Dupa primii follisi emisi (294 AD-Diocletian) au loc patru reduceri consecutive ale greutatii acestora, ajungandu-se in final lo greutate de 3-4 grame. Totodata scade si titlul argintului din ei.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Prima moneda este Constantiu I (a fost tatal lui Constantin I sau Constantin cel Mare)
GENIO POPVLI ROMANI
CONSTANTIVS NOB C
Monetarie: Londra
A doua moneda este un follis Maximian(asa disting eu)
Africa
FELIX ADVENT AVGG NN
IMP MAXIMIANVS P F AVG
Monetarie: Cartagina, 296 AD
Referinte: RIC VI 25b, Cohen 106.
GENIO POPVLI ROMANI
CONSTANTIVS NOB C
Monetarie: Londra
A doua moneda este un follis Maximian(asa disting eu)
Africa
FELIX ADVENT AVGG NN
IMP MAXIMIANVS P F AVG
Monetarie: Cartagina, 296 AD
Referinte: RIC VI 25b, Cohen 106.
Sunt destul de rari.
In monetaria de la Cartagina s-au mai batut follisi(pe langa Maximian) pentru: Diocletian, Constantiu I, Galeriu, Severus II, Maximinus Daia, Maxentiu, Constantin I, Licinius I.
Monetaria de la Cartagina a fost "deschisa" odata cu reforma lui Diocletian in 294 dar se pare ca a inceput sa bata monede doar din 296 AD, fiind inchisa de Maxentiu in 311 AD, mai bine zis mutata la Ostia.
...sper sa fi retinut bine, daca nu rog colegii sa ma corecteze.
In monetaria de la Cartagina s-au mai batut follisi(pe langa Maximian) pentru: Diocletian, Constantiu I, Galeriu, Severus II, Maximinus Daia, Maxentiu, Constantin I, Licinius I.
Monetaria de la Cartagina a fost "deschisa" odata cu reforma lui Diocletian in 294 dar se pare ca a inceput sa bata monede doar din 296 AD, fiind inchisa de Maxentiu in 311 AD, mai bine zis mutata la Ostia.
...sper sa fi retinut bine, daca nu rog colegii sa ma corecteze.
Buna seara,
Follisul Constantin I nu este un follis "jubiliar", este un follis SOLI INVICTO COMITI, emis in cinstea zeului SOL(zeul soarelui), invincibilul SOL, zeu cu care Constantin I obisnuia sa se compare.
SOLI INVICTO COMITI : “ In cinstea prietenului nostru Sol invincibilul”
Emis la Trier 310-13 AD. Referinte: RIC VI 890
Celalalt follis este un follis extrem de interesant GENIO POPVLI ROMANI, Maximian.
Nu am mai intalnit pana cum legenda VIRTVS MAXIMIANI AVG pe tipul acesta de follisi.
Observ ca este emis la Lyons.
O sa revin cu detalii.
Foarte interesant...
Follisul Constantin I nu este un follis "jubiliar", este un follis SOLI INVICTO COMITI, emis in cinstea zeului SOL(zeul soarelui), invincibilul SOL, zeu cu care Constantin I obisnuia sa se compare.
SOLI INVICTO COMITI : “ In cinstea prietenului nostru Sol invincibilul”
Emis la Trier 310-13 AD. Referinte: RIC VI 890
Celalalt follis este un follis extrem de interesant GENIO POPVLI ROMANI, Maximian.
Nu am mai intalnit pana cum legenda VIRTVS MAXIMIANI AVG pe tipul acesta de follisi.
Observ ca este emis la Lyons.
O sa revin cu detalii.
Foarte interesant...
am gasit ceva:
http://books.google.fr/books?id=OT7TKOn ... VG&f=false
si un articol interesant despre tipul de armament ce apare pe monede
Sine arcu sagittae (S. Estiot, NZ 116-7, 2008)[1]
[introduceti titlul articolului pe google si chiar daca primele titluri sunt in germana articolul e in franceza !]
http://books.google.fr/books?id=OT7TKOn ... VG&f=false
si un articol interesant despre tipul de armament ce apare pe monede
Sine arcu sagittae (S. Estiot, NZ 116-7, 2008)[1]
[introduceti titlul articolului pe google si chiar daca primele titluri sunt in germana articolul e in franceza !]
Revin asa cum am promis.
Referinte: RIC VI Lyons 37
Raritate: R2
Va trimit pe PM un fisier .xls care cu siguranta va va fi de ajutor.
Interesante articole...
Primul link cred ca se refera la medalionul MONETA AVGG:
http://www.smb.museum/ikmk/object.php?id=18200726
Referinte: RIC VI Lyons 37
Raritate: R2
Va trimit pe PM un fisier .xls care cu siguranta va va fi de ajutor.
Interesante articole...
Primul link cred ca se refera la medalionul MONETA AVGG:
http://www.smb.museum/ikmk/object.php?id=18200726
O sa va dau un raspuns simplu: Vreodata!....sper sa ma contrazica colegii cu argumente in acest sens. Chiar mi-as dori.simaky scrie: oare cand un muzeu din Romania va demara un asemenea proiect ?
Cu siguranta. Avand in vedere follisii prezentati in acest topic, eu zic ca deja aveti o colectie frumoasa.simaky scrie:acum ca am mai invatat cate ceva despre piesele romane trebuie incep sa le colectionez ?
Follis si nummus doua nume pentru aceeasi moneda.
Follis=nummus=AE(1,2,3,4).
Termenul de follis in greaca desemneaza o punga de bani, uneori indica o suma fixa de bani.
Termenul de nummus(nomos)desemneaza moneda oficiala, legala.
Oricum nu se stie in mod cert cum numeau romanii aceste monede.
Dupa unii autori cel mai ”corect” ar fi sa se foloseasca termenul de nummus dar nu este nici o problema daca folosim termenul de follis.
Maiorina, pecunia maiorina(nummus maior), termenul este atribuit pieselor de bronz mai mari(20-24mm) emise in vremea cui Constantiu II si a urmasilor acestuia.
Centenionalis(nummus centenionalis):monedat tarzie de bronz, introdusa catre sfarsitul domniei lui Constantin I, se intalneste alaturi de maiorina fiind probabil o subdiviziune a acesteia.
Despre centenionalis s-a mai discutat si aici:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... tenionalis
Cea mai simpla si la "indemana" clasificare pentru mine este follis(nummus):
AE1: peste 25mm
AE2: 21 - 25mm
AE3: 17 - 21mm
AE4: sub 17mm
GENIO POP ROM
AETERNITAS AVG N
Dioscuri: Castor si Pollux
Monetarie: Ostia(monetaria mutata de la Cartagina)
Follis=nummus=AE(1,2,3,4).
Termenul de follis in greaca desemneaza o punga de bani, uneori indica o suma fixa de bani.
Termenul de nummus(nomos)desemneaza moneda oficiala, legala.
Oricum nu se stie in mod cert cum numeau romanii aceste monede.
Dupa unii autori cel mai ”corect” ar fi sa se foloseasca termenul de nummus dar nu este nici o problema daca folosim termenul de follis.
Maiorina, pecunia maiorina(nummus maior), termenul este atribuit pieselor de bronz mai mari(20-24mm) emise in vremea cui Constantiu II si a urmasilor acestuia.
Centenionalis(nummus centenionalis):monedat tarzie de bronz, introdusa catre sfarsitul domniei lui Constantin I, se intalneste alaturi de maiorina fiind probabil o subdiviziune a acesteia.
Despre centenionalis s-a mai discutat si aici:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... tenionalis
Cea mai simpla si la "indemana" clasificare pentru mine este follis(nummus):
AE1: peste 25mm
AE2: 21 - 25mm
AE3: 17 - 21mm
AE4: sub 17mm
GENIO POP ROM
AETERNITAS AVG N
Dioscuri: Castor si Pollux
Monetarie: Ostia(monetaria mutata de la Cartagina)
revin cu 4 piese noi
1. Diocletian mnt.Trier - Genio .... pare a fi o alta stanta pentru avers !?
2. Maximianus mnt.Lugdunum - Genio
3. Diocletian - Moneta .... ce monetarie este ?
4. Constantin I cel Mare sau Constantiu I ??
1. Diocletian mnt.Trier - Genio .... pare a fi o alta stanta pentru avers !?
2. Maximianus mnt.Lugdunum - Genio
3. Diocletian - Moneta .... ce monetarie este ?
4. Constantin I cel Mare sau Constantiu I ??
- Fişiere ataşate
-
- 4
- _04_10.92gr 29.8x28.0mm.jpg (210.69 KiB) Vizualizat de 6090 ori
-
- 3
- _03_9.81gr 27.0x26.2mm.jpg (187.7 KiB) Vizualizat de 6090 ori
-
- 2
- _02_10.98gr 28.8x26.0mm.jpg (177.44 KiB) Vizualizat de 6090 ori
-
- 1