5 Lei 1881 1 - suplu 1 - latit

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
roantichitati

5 Lei 1881 1 - suplu 1 - latit

Mesaj de roantichitati »

Am descoperit , la monedele de 5 Lei 1881 ( G suplu , G lat si Domn ) exista diferenta clara la ultima cifra 1 …ceva de genul 1 (suplu) si 1 (latit ) . Nu am constatat inca aceast lucru si la cele cu stele (inca) dar nici nu am avut foarte multe la dispozitie pt a da un verdict final …………..NU SUNT ERORI ! Cele mai rare sunt cele cu 1 latit !
Fişiere ataşate
final2.jpg
final2.jpg (50.64 KiB) Vizualizat de 6881 ori
Ultima oară modificat 14 Ian 2007, 04:02 de către roantichitati, modificat 1 dată în total.
florin232

Mesaj de florin232 »

Eu am un "1" suplu la 5 lei 1881 6 stele 5 raze dar il consider eroare.
In cel mai rau caz cred ca e vorba de seturi diferite de matrite, dar diferenta cred ca e rodul unei greseli nesesizate.
roantichitati

5 Lei 1881 1 latit

Mesaj de roantichitati »

florin232 scrie:Eu am un "1" suplu la 5 lei 1881 6 stele 5 raze dar il consider eroare.
In cel mai rau caz cred ca e vorba de seturi diferite de matrite, dar diferenta cred ca e rodul unei greseli nesesizate.

Domnule Florin , in cazul monedelor 5 Lei 1881 cu stele ma refeream ca nu am gasit “1” latit nu ca nu am gasit 1 suplu (si am cautat ceva ) deci faptul ca moneda la care va refereati are 1 suplu e ceva comun , poate doar sa fie mai suplu decat cel “suplu “ . Cand spun suplu ma refer prin comparatie cu cifra 1 de pe monedele cu 1 latit care se vad si mai sus in imagine . Din monedele pe care le-am cautat si le-am studiat ( din ograda mea ,din ograda prietenilor si chiar din imaginile de pe net… ) am constatat ca 1 latit apare la variatele 1881 Rege G lat 1881 G suplu si 1881 DOMN . Nu am gasit nici una la variantele cu stele !
Personal nu cred ca sunt erori ! Cifra este mai lata este bine conturata si desingul DIFERA fata de celalalt 1. In cazul unei erori cifra trebuia sa fie derivata din cifra “mama” …la 1 latit “codita” de sus este dreapta si ingrosarea se face cu un unghi mult mai mare fata de cealalalta . Este posibil ca si celelalte cifre care formeaza anul sa fie putin mai mari …dar diferenta nu poate fi stabilita précis cu ochiul liber .
Pentru exemplificare am folosit doar monedele mele ,nu am vrut sa folosesc imagini luate de pe net .
Cele cu 1 latit sunt mai rare …dar nu rare …sunt si pe okazii acum doua cu 1 latit la monedele G lat si G suplu .

http://www.okazii.ro/catalog/2548993/ob ... #div_photo

http://www.okazii.ro/catalog/2489002/ob ... #div_photo
jan77

Mesaj de jan77 »

Apropo de 5 lei, am vazut unul din 1882 dar cu vreo 6 mm mai mic in diametru
aveti cunostinta de asemenea moneda?
florin232

Re: 5 Lei 1881 1 latit

Mesaj de florin232 »

roantichitati scrie:
florin232 scrie:Eu am un "1" suplu la 5 lei 1881 6 stele 5 raze dar il consider eroare.

Domnule Florin , in cazul monedelor 5 Lei 1881 cu stele ma refeream ca nu am gasit “1” latit nu ca nu am gasit 1 suplu (si am cautat ceva ) deci faptul ca moneda la care va refereati are 1 suplu e ceva comun , poate doar sa fie mai suplu decat cel “suplu “ . Cand spun suplu ma refer prin comparatie cu cifra 1 de pe monedele cu 1 latit care se vad si mai sus in imagine . Din monedele pe care le-am cautat si le-am studiat ( din ograda mea ,din ograda prietenilor si chiar din imaginile de pe net… ) am constatat ca 1 latit apare la variatele 1881 Rege G lat 1881 G suplu si 1881 DOMN . Nu am gasit nici una la variantele cu stele !
Personal nu cred ca sunt erori ! Cifra este mai lata este bine conturata si desingul DIFERA fata de celalalt 1. In cazul unei erori cifra trebuia sa fie derivata din cifra “mama” …la 1 latit “codita” de sus este dreapta si ingrosarea se face cu un unghi mult mai mare fata de cealalalta . Este posibil ca si celelalte cifre care formeaza anul sa fie putin mai mari …dar diferenta nu poate fi stabilita précis cu ochiul liber .
Pentru exemplificare am folosit doar monedele mele ,nu am vrut sa folosesc imagini luate de pe net .
Cele cu 1 latit sunt mai rare …dar nu rare …sunt si pe okazii acum doua cu 1 latit la monedele G lat si G suplu .

http://www.okazii.ro/catalog/2548993/ob ... #div_photo

http://www.okazii.ro/catalog/2489002/ob ... #div_photo
Totul este posibil. Aveti dreptate nu sunt erori, insa tind sa cred ca sunt rezultatul folosirii mai multor matrite pt executarea intregului tiraj.
florin232

Mesaj de florin232 »

jan77 scrie:Apropo de 5 lei, am vazut unul din 1882 dar cu vreo 6 mm mai mic in diametru
aveti cunostinta de asemenea moneda?
Cel mai probabil era un fals de epoca. Ca original ar fi trebuit sa nu mai aiba perlajul pe moneda la o asemenea diferenta in diametru (deci pastila sa fie mai mica cu 6 mm si atunci cand trece prin matrita sa nu se imprime aproape de loc marginea.
Scrie răspuns