TEZAUR MONETAR!!!

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

jones2m

Mesaj de jones2m »

Domnule sunteti un erou,

sincer sunt destul de triste comentarile legate de pozele si aranjarea monedelor
Faustina

Re: Tezaur Monetar

Mesaj de Faustina »

Johny32 scrie:Salut,am citit părerile dumneavoastră unele pro,altele contra in ceeace privește descoperirea celor 1471 monede de argint medievale. Nu sunt numismat,lucrez intr-un alt domeniu..detectia este o pasiune,deci..nu trăiesc din ea..ma trag dintr-o familie verticală si duc cu succes mai departe cinstea si corectitudinea. De ce spun asta?? Pentru a lamurii anumiti colegi care își dau cu părerea la cum a fost descoperit..gen monede curatate si apoi aruncate in groapa..totul arată asa cum l-am găsit singurul plus fata de modul natural,a fost spalarea de pământ cu apa din parau..si doar atât. Mi s-a părut normal si firesc k un asemenea tezaur sa fie într-un muzeu,iar pentru asta am urmat calea legală,însoțit de un avocat. Pentru cei care știu legea..era mult mai ușor sa il Declar Mostenire de Familie,iar lucrurile stateau mult mai simplu..dar,nu am făcut-o,pentru ca eu nu mint. Nu am idee ce valoare are tezaurul,insa ceeace îmi doresc este sa se faca o evaluare corecta si sa se schimbe puțin din mentalitatea romanului ca.." Toți suntem hoti" Activez într-o comunitate a detectoristilor unde am găsit oameni padionati de istorie,cinstiti si curati,cu care ma mindresc. Oricât v-a dura procesul,eu lupt pana la capăt chiar daca unii încearcă sa ma împiedice. Va multumesc tuturor.
Invidia e mare , iar apropo de mostenire de familie , unii ii spun, cadou, sau e a unui prieten care habar nu are ..., va rog evaluare . Felicitari si daca se va gandi precum o faceti dumneavoastra, vom schimba ceva .
Si in final, ce treaba are cernoziomul ?
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
banivechi

Re: Tezaur Monetar

Mesaj de banivechi »

Faustina scrie:Si in final, ce treaba are cernoziomul ?
Diferite soluri au pH diferit... exista soluri mai mult sau mai putin acide... unele oxideaza argintul mai tare, alte soluri mai putin...
Faustina

Mesaj de Faustina »

Multumesc .
Ramane intrebarea : uscat sau umed ?
Retorica ?
Asteptam .
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Johny32
nou in forum
nou in forum

Mesaj de Johny32 »

Faustina scrie:Multumesc .
Ramane intrebarea : uscat sau umed ?
Retorica ?
Asteptam .
Solul era uscat la adancimea de cca 50 cm unde a fost găsit grosul monedelor, de structura luto-nisipos..iar cele de deasupra la o adâncime de cca 20 cm in teren umed..o parte probabil fuseseră luate de utilajele agricole de- a lungul timpului.. Eu nu încerc sa conving pe nimeni de nimic,in fond îmi asum responsabilitatea celor spuse..si in plus..doresc din suflet la toți sa găsească măcar o particica dintr-un tezaur..sa simtă cum sângele curge altfel..iar sentimentul este UNIC..
Cacuci

monede perforate

Mesaj de Cacuci »

Mi-au atras atentia monedele perforate aflate in tezaur. Din cate stiu eu, ele sunt frecvent intalnite drept obol funerar, legate de degetul defunctului inhumat. Sau, sa fi fost folosite in salbe. Totusi, ele circulau in epoca perforate? Se acceptau la plati dupa deteriorare? Sau mai degraba persoana care a tezaurizat lotul si-a golit pusculita, a smuls salba de la gatul sotiei/fetei a sapat o groapa si a trimis lotul monetar prin poarta timpului spre secolul XXI ?
jones2m

Mesaj de jones2m »

Foarte interesanta idee , de multe ori mi-am pus problema cum putea circula moneda marunta otomana. Sunt atat de mici si de subtiri.
Probabil te tineau prinse de sfori. Aveau snopuri de maruntis;

E clar ca cine a lasat monedele in groapa a plecat fara prea multe pregatiri avand in vedere prezenta monedelor marunte; Cred ca cursul zile era undeva la 100 parale pentru 1 thaler sau 300 de akce pentru 1 thaler
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

cursul de schimb,, oficial" are ca ,, moneda de referinta" valoarea intrinseca a metalului din care sunt batute , cu ceva eroare , deoarece nu se putea verifica puritatea exacta ci doar aproximativ, plus situatie in care statul intervine fortat si ridica cota unei piese, cum sunt taleri otomani fata de valoarea reala a argintului din care sunt facuti, cursul poate fi fortat pana acolo unde se termina autoritatea celui care o impune, dupa intervine regula pietei libere ,
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
banivechi

Mesaj de banivechi »

jones2m scrie:Cred ca cursul zile era undeva la 100 parale pentru 1 thaler sau 300 de akce pentru 1 thaler
Cursul carei zile? Marti, miercuri?
Talerul leu, care era o moneda de referinta in sec XVI-XVII (deci avea un curs secular, nu al zilei...) era egal cu 70-80 aspri (accele) la sfirsitul sec XVI (in perioada lui Mihai Viteazul) ajungind apoi la maximul de 40 parale pentru un taler (in perioada Sadagurelor). O para era 3 accele (aspri). Vezi Bogdan Murgescu, Circulatia Monetara in Tarile Romane in secolul XVI-lea, Ed. Enciclopedica, 1996, pag.50-60.
Iar monedele marunte au fost gaurite din diverse motive: au fost folosite ca si coliere, bratari, nasturi sau chiar obiecte de podoaba pe hainele fetelor (in Imperiul Otoman mai ales, dar si in alte parti), au fost cusute pe haine pentru a fi ascunse (jafurile erau ceva la ordinea zilei pentru negustorii care calatoreau) sau au fost pur si simplu gaurite pentru a verifica materialul din care sint facute. E mai usor sa bati un cui intr-o moneda decit sa o incerci cu dantura, mai ales cind ai de testat zeci sau sute... Depindea de priceperea celor prin mina caror au trecut, mai ales ca vorbim de o perioada in care circulau sute de tipuri de monede, unele aproape necunoscute valahilor sau muntenilor.
jones2m

Mesaj de jones2m »

da corecta observatia
era o meserie in sine zarafi pe limba romaneasca,
Oricum am mai auzit chestiunea cu puritatea in monedele otomane dar cred ca in perioada 1600-1800 erau inca la cam acelasi nivel cu monedele din vest.
Parca si monedele austriece sunt tot bulion sau ceva asemanator pana la maria theresa;
banivechi

Mesaj de banivechi »

jones2m scrie: Oricum am mai auzit chestiunea cu puritatea in monedele otomane dar cred ca in perioada 1600-1800 erau inca la cam acelasi nivel cu monedele din vest.
Parca si monedele austriece sunt tot bulion sau ceva asemanator pana la maria theresa;
N-ati auzit bine. Monedele turcesti au pierdut mult din continutul de argint incepind cu 1566 si mai ales in anii 1584-1586. De aceea un taler a ajuns sa valoreze in sec XVI 50 aspri, si a ajuns apoi in sec. XVII sa valoreze 120. Scaderea continutului de argint in monedele turcesti a insemnat inflatie. Talerii (austrieci, olandezi, germani), de multe ori aveau inscris pe ei si continutul de argint fin. Acel "X Eine Feine Mark" de pe taleri certifica faptul ca dintr-o marca de argint fin se bateau exact 10 taleri. Konventionstalerii, Konventionskreuzerii sint monede batute pe intreg cuprinsul Imperiului Romano-German, avind la baza o standardizare stricta. Pina si rusii au avut grija sa pastreze stabilitatea rublei, chiar daca in disperare de cauza uneori au recurs la metale mai putin uzuale, batind monede si de 1 kilogram de cupru in loc de citeva zeci de grame de argint. Sau de platina in loc de aur...
Johny32
nou in forum
nou in forum

Mesaj de Johny32 »

Revin cu o rugaminte la voi..din cei care ați văzut pozele postate pe forum,cam ce valoare ar avea tezaurul? Întreb asta pentru ca trăiesc cu sentimentul unei subevaluari..cele otomane am inteles ca este greu..dar talerii?..multumesc.
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Sper ca intelegeti ca preturile de pe piata (case de licitatii, ebay etc.) vor diferi de preturile de catalog (care sunt o medie), care vor diferi de preturile unui evaluator (ma indoiesc ca fiecare muzeu are un expert numismat, care sa stie valoarea tuturor monedelor).
Timis

Mesaj de Timis »

Johny32 scrie:Revin cu o rugaminte la voi..din cei care ați văzut pozele postate pe forum,cam ce valoare ar avea tezaurul? Întreb asta pentru ca trăiesc cu sentimentul unei subevaluari..cele otomane am inteles ca este greu..dar talerii?..multumesc.
Aveti dreptul sa cereti contraexpertiza la Muzeul BNR sau o alta insitutie de specialitate.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Johny32 scrie:Revin cu o rugaminte la voi..din cei care ați văzut pozele postate pe forum,cam ce valoare ar avea tezaurul? Întreb asta pentru ca trăiesc cu sentimentul unei subevaluari..cele otomane am inteles ca este greu..dar talerii?..multumesc.
Incarcati va rog aici poze la rezolutie mare cu piesele in cauza si o sa va ajutam.
Scrie răspuns