Cum fotografiem monedele?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
banivechi

Cum fotografiem monedele?

Mesaj de banivechi »

Pe alt forum pe care-l vizitez exista o sectiune separata "Fotografie Numismatica".
In ideea ca o fotografie buna face mai mult decit 1000 de cuvinte m-am gindit sa aduc in discutie acest subiect si aici.
Nu vreau sa sperii pe nimeni din start cu cele trei conditii necesare, dar nu si suficiente, pentru o fotografie de calitate: un aparat scump, un obiectiv si mai scump si lumina difuza (data de lampi si/sau cutii de lumina iarasi scumpe).
Cele trei conditii de mai sus sint pentru cazul ideal si atunci treaba pare ca si facuta.
Adevarul este ca la cit de mult a crescut calitatea aparatelor de fotografiat digitale, si la cit de mult le-a scazut pretul in ultimii ani, cu o investitie destul de mica se pot obtine rezultate surprinzator de bune. Iar beneficiile acestor rezultate bune se pot fructifica in cazul in care doriti sa vindeti monede.
Din start trebuie spus ca cea mai proasta alegere pentru fotografiat monede este telefonul mobil. Acesta nu are o focalizare precisa, distorsioneaza culorile si are rezolutie mica.
Scannerul e o varianta rezonabila pina la un punct: el da imagini clare si de o rezolutie acceptabila insa de multe ori monedele ies nenatural. Cine a incercat sa scaneze monede de nichel, de aluminiu, monede cu patina intunecata sau proof-uri stie la ce ma refer...
Aparatul de fotografiat folosit cum trebuie reuseste sa inlature aceste inconveniente. Nu de la prima incercare, dar in general dupa un numar destul de mic de incercari incep sa apara rezultate bune.
Aparatele de fotografiat compacte (asa zisele "sapuniere") pot produce rezultate satisfacatoare doar daca au optiunea "Macro" in meniu. Insa dezavantajul e ca moneda trebuie sa fie totusi la o distanta destul de mare de aparat (50-60cm), astfel ca din fotografie partea care ne intereseaza - moneda- ocupa o suprafata destul de mica, detaliile fine neputind fi vizualizate corespunzator. Probabil maximul atins pentru o moneda de 5 lei Carol I ar fi o poza cu rezolutia 600 x 600 pixeli. Suficient insa pentru o postare pe okazii...
Aparatele foto "bridge", cele care arata ca un DSLR dar care nu au obiective demontabile scot poze foarte bune in regim macro, unele aau chiar si supermacro, scotind imagini de rezolutie comparabila cu a DSLR-ului, in functie de marimea senzorului.
DSLR-urile sint de departe solutia cea mai buna, daca au obiectiv macro dedicat si cu focusare manuala. Au senzor mare, si in functie de obiectivul folosit pot scoate imagini foarte clare a celor mai mici detalii din moneda. Cu inele macro sau cu burduf intercalat intre corpul aparatului si obiectiv se pot ajunge la mariri de 50x, 100x sau chiar peste. Adica se poate "umple" cadrul cu doar o mica particica din suprafata monedei.
Monedele, chiar si cu cel mai profesional aparat NU se fotografiaza din mina. Este neaparat necesar ori un trepied ori un stand. Care poate fi cam orice, de la un teanc de carti pina la un stand al unui vechi aparat de marit. Ceva care sa tina aparatul nemiscat si perfect paralel cu moneda de fotografiat.
Lumina e bine sa fie cit mai difuza. Nu blitzul aparatului, in afara cazului in care aveti un blitz macro (care este ca un inel in jurul obiectivului).
Poze foarte bune ies facute afara, in zile cu cer acoperit. Lumina artificiala e bine sa vina din doua surse, pe care sa le puteti aseza de voie lunga moneda. Dar sa fie cu lumina alba (5500 grade Kelvin) - exista becuri economice ieftine cu aceasta caracteristica, sau chiar doua lanterne de buzunar cu led. O varianta buna e si cu un lightbox, care se poate face destul de usor dintr-o cutie.
Moneda trebuie asezata pe un fond negru mat, ca sa nu existe reflexii care pot induce in eroare exponometrul aparatului, aparatul trebuie sa fie paralel cu moneda si perfect nemiscat. Stabilizatorul de imagine trebuie sa fie oprit (daca aparatul e pe trepied stabilizatorul se dezactiveaza automat, daca doar asezati aparatul pe ceva, atunci trebuie sa-l dezactivati manual).
Balansul de alb trebuie obligatoriu setat in functie de lumina disponibila (zona umbrita sau innorata daca e la lumna zilei, bec 5500K daca e la led sau lampa economica). Asta va ajuta mult la postprocesare.
Moneda trebuie asezata la o distanta la care aparatul e capabil sa focalizeze, nu asezati o moneda la 20 cm de o "sapuniera" daca ea poate sa faca poze clare doar de la 0,6 metri incolo...
Incadrarea se face cu moneda in centrul imaginii. Se reduce astfel aberatia de sfericitate a lentilelor (la "sapuniere e mai mare...)
Declansarea e recomandabil sa se faca intirziat, majoritatea aparatelor au aceasta optiune, de a declansa la 2 sau 12 secunde dupa apasarea butonului. Avem astfel certitudinea ca aparatul e nemiscat si poza nu iese tremurata.
Focalizarea se poate face automat, cu aparatul setat sa focalizeze "punctual" sau "spot central". Evitati focusarea in 12 puncte de care sinteti atit de mindri la Nikonul sau Canonul dv, fiindca in cazul asta e un handicap: media celor 12 distante masurate e diferita ca valoare de distanta pina in centrul monedei.
Daca aveti obiectiv cu focus manual, e cel mai bun. 4, 5, 10 incercari si cel putin una va fi ok. Plus ca se poate face stack de imagini: 2 pina la 5 fotografii facute la focalizari diferite (in fata si in spate) se pot suprapune cu un program gratuit si simplu de folosit, rezultind o imagine care cumuleaza toate sonele clare ale fotografiilor componente. Aceasta optiune e perfecta in cazul monedelor schifate (bombate) care sint aproape imposibil de pozat cu claritate pe toata suprafata.
Voi continua cu exemple de imagini de "constructii" de dispozitive pentru macro si supermacro si cu imagini de monede realizate cu diferite aparate si in diferite variante de setari, lumina, etc. Inchei cu o foto-ghicitoare: ce detaliu al unei monede (romanesti) reprezinta imaginea (micsorata la 33% fata de poza originala) de mai jos?

Imagine
Ultima oară modificat 24 Feb 2013, 12:26 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
Cornelius Agrippa

Mesaj de Cornelius Agrippa »

Un KULLRICH cumva?
„Evul Mediu nu s-a sfarsit inca“-Umberto Eco
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
banivechi

Mesaj de banivechi »

Da, Kullrich sub git.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mai jos va prezint o varianta "entry level" de dispozitiv pentru fotografiat monede. E suficient de bun pentru okazii sau ebay, de pus monede pe omnicoin sau pentru arhiva personala.
E compus din unul din primele aparate digitale cu adevarat bune, un Olympus C-2500L, cu o rezolutie de doar 2.5Mpixeli, insa care are functia supermacro si face poze de la 30 centimetri. Cu putin noroc gasiti ceva similar pe ebay cu 10-15 dolari.
Standul e de la un aparat de marit vechi, un Bogen Mini. Intereseaza din el coloana, bratul si surubul standard de 1/4" care se potriveste in suportul pentru trepied al aparatului. Nu gasiti ceva cit de cit similar (merge cu putine modificari si de la un UPA sovietic, din ala in valiza de carton), puteti folosi un trepied, sau orice altceva inventati voi ca sa tina aparatul fix si paralel cu moneda. Pentru fond negru mat am folosit un insert scos dintr-un clasor Leuchtturm.
Imagine
Mai jos sint citeva imagini neprelucrate, cu diferite setari white balance. La o rezolutie de 2.5 megapixeli de la 30 cm aceasta e marimea maxima a imaginii: aprox 750 x 750 pentru un 5 lei Carol I. Desi sint in stare sa fac poze la rezolutii mult mai mari folosesc des acest aparat vechi (din 2000) fiindca are marele avantaj de a face poze de o marime optima pentru internet, fara resize, si de multe ori fara nici o prelucrare in photoshop, photoimpact sau orice alt program de editare poze. Dezavantajul e ca nu are focalizare manuala. Si, bineinteles, faptul ca e limitat la poze mici...
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Data viitoare o sa va prezint un sistem mai performant, cu focalizare manuala.
presidentofromania
**
**

Multumim

Mesaj de presidentofromania »

M-am abonat la acest articol si astept cumintel Lectia 2. :roll:
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Va felicit pentru initiativa! ...cred ca este de folos pentru toti colegi de pe acest forum o asemenea ''lectie''.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
banivechi

Mesaj de banivechi »

Un dispozitiv mai puternic este cel format dintr-un DSLR cu senzor mult mai mare, de 12 Mpixel pe care l-am echipat prin intermediul unui inel adaptor cu un foarte bun obiectiv Zuiko 50 mm f3,5 auto macro, antic, din epoca aparatelor pe film. E mult mai ieftin de folosit un obiectiv de genul acesta ($30-40 pe ebay in cazul Olympus, $60-70 la Nikon sau Canon) decit unul digital dedicat care costa $400...
Acest obiectiv focalizeaza incepind de la 23 centimetri, astfel ca putem umple cadrul si cu doar 3/4 din duprafata monedei, avind astfel acces la detaliile cele mai fine.
Deja de la acest nivel este necesara folosirea unui program de editare imagini (Photoshop sau Photoimpact) pe de o parte pentru ca imaginile sint foarte mari, iar in cazul in care avem nevoie doar de un detaliu il putem aduce pe acesta la o rezolutie buna pentru monitor (1200 x 900 in cazul meu), iar pe de alta parte se pot imbunatati oricare alti parametri ai fotografiei, contrast, luminozitate, culoare, etc. Devine necesar totodata si programul care "aseaza" una peste alta mai multe imagini (stack) si produce o imagine care preia partile clare de la pozele componente. De ce? Fiindca in regim macro, adincimea cimpului de claritate (Depth of Field, sau DoF cum se intilneste in engleza) devine foarte mica. Veti vedea ca oricit va chinuiti sa reglati diafragma obiectivului (in general 5.6 sau 8 sint valorile optime pentru un DoF care sa dea o claritate cit mai buna), de multe ori poza e clara doar pe partile inalte ale reliefului monedei, dar zgirieturile din cimp nu apar. Sau apare clar luciul de batere dar relieful e blurat (incetosat). Aici intervine stack-ul: faceti un set de 3-5 poze, focusind o data cit mai bine pe cimpul monedei, apoi pe relief si introduceti apoi pozele in program si va rezulta o imagine pe cit posibil si cu cimpul clar si cu relieful.
Prima imagine arata cit din moneda intra in cadru, iar in a doua e un decupaj (crop) micsorat si el la 25%.
In imaginea cu dispozitivul am pus doar un singur bec de data asta. In general folosesc doua (sau unul si o oglinda).
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Data viitoare va voi arata un dispozitiv cu burduf, pentru poze cu un raport de marire pe pina la 300x.
Pina atunci, recunoasteti ai cui sint ochii? Tot de pe o moneda ronaneasca...
Imagine
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Brancoveanu :D

Foarte utile lectiile pt foto. Multumesc si eu :D
Ati incercat pana acum un lightbox confectionat artizanal? Ma intereseaza daca rezultatele sunt ok sau este acelasi rezultat ca si la lanternele cu led.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
banivechi

Mesaj de banivechi »

Da, e Brincoveanu!
Aveam un lightbox facut dintr-un bidon decupat de un galon de lapte, dar desi lumina era buna, era un chin sa asezi moneda paralel cu aparatul (bidonul e din plastic alb subtire - ceea ce e bine ca trece multa lumina alba, dar e moale si e putin bombat...). Am ales calea mai usoara, cu unul sau doua becuri daylight (cu temperatura de culoare 5500K) plasate direct linga moneda. Pare buna si o galeata Curver translucida, am luat una de la Kaufland la nu-s ce oferta, si cind s-o adaug laboratorului meu foto a decis nevasta-mea ca-i numa' buna ca galeata de gunoi :lol:
banivechi

Mesaj de banivechi »

Astazi va aduc in atentie fotografia in supermacro realizata cu ajutorul unui dispozitiv cu burduf (bellows). Nu stiu exact care sint limitele supermacro-ului si unde incepe microfotografia, pe care eu o consider facuta prin intrmediul unui microscop, insa factorul de marire realizat cu bellows este dupa estimarea mea in jur de 250x sau chiar 300x.
Burduful se intercaleaza intre corpul aparatului de fotografiat si obiectivul macro. In general burduful este dedicat, el potrivindu-se doar unui tip de montura (Nikon F, Olympus OM, Canon, T42, etc) si doar unui sau maximum doua obiective macro specifice. La Olympusul meu burduful accepta 2 obiective, eu il am pe cel mai mic (si ieftin). E suficient deocamdata...
Avantajele burdufului sint doua:
-ofera un factor de marire extraordinar;
-permite un reglaj fin suplimentar al focalizarii: obiectivul se fixeaza pe o claritate aproximativa, iar din rotitele burdufului (al meu are 3) se poate indeparta sau apropia foarte fin atit corpul aparatului de obiectiv, cit si obiectivul de moneda.
Acest reglaj fin este neaparat necesar datorita ingustimii DoF-ului (cimpului de claritate). Este nevoie si de 15-20 fotografii facute cu modificari din aproape in aproape a claritatii pina iese una buna. Explicatia e simpla: in vizor sau pe ecranul aparatului de fotografiat noi vedem o imagine mica a cadrului, insa dupa descarcarea in computer, la rezolutie maxima pozele pot fi neclare.
Dezavantajul burdufului este acela ca daca nu exista un paralelism perfect (eu il masor cu o bula mica de trepied) intre aparat si moneda e aproape imposibil de scos poze clare in afisarea la marime 100%. Pregatirea standului la mine, cu paralelism si focalizari fine dureaza si 15 minute. Timp in care cu aparatul simplu poti face poze la 100 monede, :-) Sau se poate descarca bateria si trebuie luat totul de la inceput, fiindca bateria nu poate fi schimbata cu aparatul pe stand :-(
O varianta mai simpla (insa nu neaparat mai ieftina) decit burduful, dar care nu ofera o asemenea versatilitate este cu inelele de macro, in general fiecare brand foto are disponibil un set de 3 inele (cilindri) de diferite dimensiuni care se pot intercala cite unul sau combinat intre aparat si obiectiv. Eu nu am inele macro, asa ca nu pot spune daca e mai usor sau mai greu de lucrat cu ele, sau daca ies poze mai bune sau mai rele...
In imaginile urmatoare sint detalii ale uneia si aceleiasi monede, odata cu burduful strins la maxim (in cadru intra cam 80% din suprafata monedei) iar apoi cu burduful extins la maxim, cu cadrul ocupat de doar un fragment din milesim. Fiecare fotografie este redata intreaga (micsorata ca sa incapa pe ecran, iar apoi urmeaza un crop (decupaj) la 100% din marime.
Moneda este 1 Peso 1932 Chile, Ag 400, aUNC cu majoritatea luciului de batere prezent si cu un inceput de oxidare - verdigris - care cu ochiul liber nu se vede.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
capa

Re: Cum fotografiem monedele?

Mesaj de capa »

Felicitari pentru initiativa si informatii!

Doar o mica completare aici:
banivechi scrie:Declansarea e recomandabil sa se faca intirziat, majoritatea aparatelor au aceasta optiune, de a declansa la 2 sau 12 secunde dupa apasarea butonului. Avem astfel certitudinea ca aparatul e nemiscat si poza nu iese tremurata.
dpmdv Remote Shutter Release e si mai bun decat declansarea intarziata.

http://www.techradar.com/news/photograp ... es-1046267
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
banivechi

Mesaj de banivechi »

Poate mai scump... Mai bun, nu neaparat: in cele 12 secunde dintre apasarea butonului si declansare va garantez ca aparatul se opreste din tremurat.
Nu vad rostul telecomenzii din moment ce am acces la declansatorul aparatului, iar dispozitivul e suficient de fix astfel incit sa nu-mi fie frica ca daca apas butonul misc cumva toata sandramaua...
Scrie răspuns