bonuri masa

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

simaky

Mesaj de simaky »

... cel mai interesant tichet de acest gen care poate fi refolosit dupa ce deja l-ai folosit este cuponul de 50 euro centi de la toaletele din benzinariile din Germania si Austria .... pui o moneda de 50 ct, primesti tichetul si intri la toaleta, apoi... poti reutiliza cuponul la magazinul benzinariei cumparand produse alimentare .... din suma de achitat iti scade 50 ct prin returnarea tichetului !!!! ...... super tare !!! :lol: :lol: :lol:

... bineinteles ca si acest tichet are insemne de siguranta, serie ... etc ... si poate fi colectionat !!! :D :D :D

... iata si cele 2 emisiuni ale notgheld-ului de 99 Heller, Donau, 1920:

Klemens Brosch artist

Donau-Ries (Danube-Ries) is a district in Bavaria, Germany. It is bounded by (from the north and clockwise) the districts of Ansbach, Weißenburg-Gunzenhausen, Eichstätt, Neuburg-Schrobenhausen, Aichach-Friedberg, Augsburg and Dillingen, and by the state of Baden-Württemberg (districts of Heidenheim and Ostalbkreis).
Fişiere ataşate
emisiunea 1
emisiunea 1
1.JPG (35.86 KiB) Vizualizat de 10460 ori
emisiunea 2
emisiunea 2
2.JPG (43.5 KiB) Vizualizat de 10460 ori
Mike

Mesaj de Mike »

SaniFair parca erau toaletele nu ?Mi-a placut si mie ideea cand am fost in Germania , imi mai luam una alta din benzinarie de bilete.Am prins si oameni care treceau pe la ,,usita'' pt copii :)).

Mai am cateva bilete pe acasa daca este cineva interesat...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

De la bonuri de masa am ajuns la toalete :)
(se practica si la benzinariile MOL de pe autostrazile din Ungaria)
banivechi scrie:
cartelcoserv scrie:indraznesc o intrebare.putem considera bonurile casa scanteii ca notgelduri?
Alea-s chitante. Ai cotizat 5 lei pentru stringerea de fonduri destinate constructiei Casei Scinteii. Patria iti va fi vesnic indatorata. Adica ti-a dat in schimb un bon. Cu care nu poti cumpara nimic. Aceiasi discutie a fost la clubul din Timisoara acum citiva ani, aparusera o serie de bonuri cu valori de 10 filleri parca, emise de administratia pietelor din Timisoara. Cel ce le avea incerca sa impuna ideea ca sint un fel de notgelduri, avind o valoare inscrisa, o serie si numele unei institutii din Timisoara. Pai erau de fapt un bon, chitanta, cum vrem sa-i spunem, pe care il primea baba care mergea sa vinda o gaina la piata cind platea taxa de masa. Ca un bilet de tramvai, sau de cinema. Ai platit ceva, ai primit bon. Poti sa-l pastrezi sau sa-l arunci, ca de cumparat nu poti cumpara nimic cu el. Nu e ban!
Aceeasi problema si cu acele Pflastergeld-uri si Mauthgelduri, tot de Timisoara (de prin anii 1860'-1880'). Si pe ele multi tind sa le considere notgelduri, desi nu-s. Tocmai a aparut si un catalog in Ungaria, care incearca sa enumere toate tipurile cunoscute ale acestor bonuri.

In legatura cu bonurile de masa, cei care aveti asa ceva in coletie, atentie in ce le pastrati. Eu am reusit sa distrug un set de specimene de bonuri de masa pe care le-am pastrat intr-un clasor vechi de proasta calitate. S-au lipit de folie, si cand le-am dezlipit, o buna parte din vopseaua de pe ele a ramas pe plastic...
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Fişiere ataşate
ngs1.JPG
ngs1.JPG (29.2 KiB) Vizualizat de 10346 ori
ngs.JPG
ngs.JPG (40.9 KiB) Vizualizat de 10346 ori
simaky

Mesaj de simaky »

..... cred ca cei interesati deja au licitat !!!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
sorin70

Mesaj de sorin70 »

M-am gandit sa revigorez un pic topicul dupa aproximativ 4 ani de tacere, prezentandu-va ultima achizitie.

Bon valoric de 1 leu, emis de Complexul de Hoteluri si Restaurante Covasna.

Dimensiuni : 110 x 60 mm, hartie deslaba calitate.

Elemente de securitate : stampila institutiei si parafa contabilului sef.
Fişiere ataşate
Tichet 1L Covasna m.JPG
Tichet 1L Covasna m.JPG (104.83 KiB) Vizualizat de 8942 ori
simaky

Mesaj de simaky »

sovata
Fişiere ataşate
rv
rv
1990 - 1 Leu - Sovata -rv.JPG (132.87 KiB) Vizualizat de 8864 ori
av
av
1990 - 1 Leu - Sovata -av.jpg (269.47 KiB) Vizualizat de 8864 ori
simaky

Mesaj de simaky »

si un bon de cina ... pentru doamne !
Fişiere ataşate
1907
1907
1907 - bon de cina - Balul Soc CR a Domanelor din Romania.JPG (114.97 KiB) Vizualizat de 8863 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

OJT BV - Predeal
Fişiere ataşate
tichet1a.jpg
tichet1a.jpg (112.5 KiB) Vizualizat de 8799 ori
tichet1.jpg
tichet1.jpg (220.12 KiB) Vizualizat de 8799 ori
Scrie răspuns