De la bonuri de masa am ajuns la toalete

(se practica si la benzinariile MOL de pe autostrazile din Ungaria)
banivechi scrie:cartelcoserv scrie:indraznesc o intrebare.putem considera bonurile casa scanteii ca notgelduri?
Alea-s chitante. Ai cotizat 5 lei pentru stringerea de fonduri destinate constructiei Casei Scinteii. Patria iti va fi vesnic indatorata. Adica ti-a dat in schimb un bon. Cu care nu poti cumpara nimic. Aceiasi discutie a fost la clubul din Timisoara acum citiva ani, aparusera o serie de bonuri cu valori de 10 filleri parca, emise de administratia pietelor din Timisoara. Cel ce le avea incerca sa impuna ideea ca sint un fel de notgelduri, avind o valoare inscrisa, o serie si numele unei institutii din Timisoara. Pai erau de fapt un bon, chitanta, cum vrem sa-i spunem, pe care il primea baba care mergea sa vinda o gaina la piata cind platea taxa de masa. Ca un bilet de tramvai, sau de cinema. Ai platit ceva, ai primit bon. Poti sa-l pastrezi sau sa-l arunci, ca de cumparat nu poti cumpara nimic cu el. Nu e
ban!
Aceeasi problema si cu acele Pflastergeld-uri si Mauthgelduri, tot de Timisoara (de prin anii 1860'-1880'). Si pe ele multi tind sa le considere notgelduri, desi nu-s. Tocmai a aparut si un catalog in Ungaria, care incearca sa enumere toate tipurile cunoscute ale acestor bonuri.
In legatura cu bonurile de masa, cei care aveti asa ceva in coletie, atentie in ce le pastrati. Eu am reusit sa distrug un set de specimene de bonuri de masa pe care le-am pastrat intr-un clasor vechi de proasta calitate. S-au lipit de folie, si cand le-am dezlipit, o buna parte din vopseaua de pe ele a ramas pe plastic...