Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
dsdev

Re: Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Mesaj de dsdev »

Cristian Ciuplea scrie:Eu imi amintesc de vremurile cand pe la niste burse de monede din RFG, pe care le vizitam regulat, de doua ori pe an, stateau teancuri-teancuri cutiile din plastic cu Morgen-Dollar si toate erau BU-MS 63.
Va repet, in gradarea NGC / PCGS (Sheldon) nu exista gradul numit BU. Faptul ca niste comercianti declara ca fiind BU o moneda gradata MS63 este fix problema lor. Dar NGC nu a avut niciodata gradul "BU" inscris in capsula. Si acum gasiti pe net monede MS 63 despre care vanzatorul spune ca sunt BU... dar nu scrie "BU" in capsula de la NGC ci pur si simplu asta sustine vanzatorul. Pai sa fie sanatos daca viseaza cai verzi pe pereti :D
Cristian Ciuplea scrie:Cum am mai scris, candva nu se stia de MS 61 sau 62, dupa UNC urma BU-MS 63.
Nu stiu unde ati vazut monedele incapsulate cu "BU-MS63" de catre NGC, chiar sunt curios sa vad o poza... In plus, in gradarea Sheldon gradele MS nu urmeaza dupa UNC, ci reprezinta grade de UNC, de la 60 la 70 (70 fiind BU cinstit).
Cristian Ciuplea scrie:Vorbesc de vremuri, cand o moneda romaneasca gradata era o raritate.
Vorbesc de acele timpuri, cand in lista comerciantului american se mentiona ca moneda este ambalata la MS 63, dar el, comerciantul, mentiona doar acest lucru si declara moneda UNC sau aUNC (= AU ).
Inteleg ce spuneti dar este treaba comerciantului daca minte... La fel cum este tot treaba comerciantului daca vinde o moneda negradata si frecata ca fiind BU. Daca isi gasesti clienti si daca asta reprezinta pentru el un model de succes, sa fie la el acolo :D Nu este vina NGC-ului ca cineva sustine ca o moneda incapsulata in MS63 este BU.
Cristian Ciuplea scrie:Eu nu vad acest UNC in tabelul americanilor momentan.
El a disparut, dar traieste in continuare prin MS 60.
UNC-ul reprezinta tot ce intra intre MS60 si MS70. Cu indulgentele de rigoare la gradele mici de MS unde mai degraba vorbit de AU decat de UNC (aici sunt perfect de acord cu cei care sustin ca gradele se dau prea usor, referindu-ne la MS60-63).
Cristian Ciuplea scrie:Si asta inseamna ca noi sarim din AU in prima treapta de MS.
Si MS inseamna Mint State.
Deci eu ce sa inteleg despre o moneda cu MS si numar dupa ?
Ar trebui sa intelegem ca este vorba de o moneda neintrata in circulatie, de o calitate mai buna sau mai putin buna (de aceea avem 10 grade intre 60 si 70). Daca moneda nu a fost manuita corect (s-a gandit nea colectionarul sa dea cu degetul pe ea sau moneda a cazut in saculet si are contacte, desi e necirculata dpdv al luciului si al detaliilor - dau si eu doua exemple), atunci vorbim de MS mic. Daca moneda a fost tinuta in puf de cand a iesit din monetarie, atunci vorbim de MS68-70.
Cristian Ciuplea scrie:Inteleg o conservare care ar trebui sa aiba legatura cu Monetaria.
Daca nu ar avea, asa cum este sugerat prin nume, atunci de ce nu se numeste BS ( Bank State ) ?
Poate pentru ca BS sugereaza "Bull Shit", nu stiu :D Da, tehnic aveti dreptate, MS inseamna mai degraba Bank State insa nu suna atat de bine ca Mint State :D Iar acea scara Sheldon are zeci de ani de existenta, este cunoscuta / raspandita in special in SUA, drept urmare firmele americane nu aveau de ce sa reinventeze roata.
Cristian Ciuplea scrie:Inteleg si ideea cu nevoia colectionarilor de a avea un sistem de gradare pe care sa se sprijine.
Problema este ca sistemul nu este neutru, ca un arbitru corect.
Sistemul se bazeaza pe a incasa , dar si ce ofera el pentru incasare.
Si daca nu mai ofera ce trebuie, nu va mai incasa.
Problema ar mai fi si colectionarii care nu vor sa gandeasca putin independent, dar si cei care n-au curaj sa-si exprime opinia.
As zice ca sistemul este mediocru, nu incorect. Si aici ma refer la gradarea monedelor non-americane. Va dati seama ca acel grador habar nu are cum ar trebui sa arate o moneda romaneasca, dpdv al detaliilor, in stare BU (ca tot vorbeam de acel 1 leu 1951 cu uzura la turn). Cel mult, acelui grador ii pot sari in ochi defecte evidente (linii de frecare, lovituri, zgarieturi, verdigris, curatare improprie, mizerie depozitata pe moneda etc). Dar atat si nimic altceva. Evident ca interesul NGC este ca clientul sa fie multumit (asa imi explic de exemplu de ce monede de AU primesc MS mic in loc de AU). Pe de alta parte, din cate stiu, nu exista nici o moneda romaneasca regalista care sa fi primit un grad de genul MS69-70 (adica BU curat). Este relativ usor sa obtii un MS mic la o moneda romaneasca insa este infinit mai greu de luat un grad foarte mare - iar asta cred ca tine si de politica lor, ca afacere. Nu cred ca s-ar bucura nimeni sa aiba MS70 la o moneda care nu arata perfect (pentru ca cel ce cauta MS70 este clar perfectionist dpdv al colectionarii). In schimb un MS mic bucura pe multi din cei ce abia acum isi fac colectia.

Ce parere aveti de proba de 250 de lei 1940 aparuta acum la Rauch si deja retrasa din licitatie?
https://www.hdrauch.com/site/de/coins.p ... d_id=20279
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
Regina Maria

Mesaj de Regina Maria »

Domnilor, stimati colegi de forum,

am citit cu multa atentie (aproape toate) postarile din acest topic, pe care-l consider ca fiind un adevarat compendiu numismatic privind evaluarea monedelor moderne romanesti!
Dati-mi voie sa va atrag atentia asupra unui aspect al scalei Sheldon (folosita de NGC), care se pare ca l-ati neglijat pana acum.
Notiunea engleza MS, "mint state", are de fapt doua intelesuri, care deriva din semantica cuvintului mint:
1. mint == monetarie, deci mint state == stare de monetarie, necirculat si
2. to mint == a bate (o moneda), adica mint state == starea de bataie/batere a monedei.
Prin urmare, MSxy denota o evaluare "bidimensionala", pe de o parte
1. in ce stare de conservare se afla moneda (cite contacte, zgiriieturi, etc. are) si
2. care este/a fost calitatea de batere.
In felul acesta se pot diferentia cele 11 (nu zece!) nivele MS60 - MS70.
In detaliu:
MS/PF 70 A coin with no post-production imperfections at 5x magnification.
MS/PF 69 A fully struck coin with nearly imperceptible imperfections.
MS/PF 68 Very sharply struck with only miniscule imperfections.
MS/PF 67 Sharply struck with only a few imperfections.
MS/PF 66 Very well struck with minimal marks and hairlines.
MS/PF 65 Well struck with moderate marks or hairlines.
MS/PF 64 Average or better strike with several obvious marks or hairlines and other miniscule imperfections.
MS/PF 63 Slightly weak or average strike with moderate abrasions and hairlines of varying sizes.
MS/PF 62 Slightly weak or average strike with no trace of wear. More or larger abrasions than an MS/PF 63.
MS/PF 61 Weak or average strike with no trace of wear. More marks and/or multiple large abrasions.
MS/PF 60 Weak or average strike with no trace of wear. Numerous abrasions, hairlines and/or large marks.

Multiplele observatii si remarci la faptul ca exigenta si consecventa aplicarii acestor criterii lasa de deseori de dorit, le impartasesc pe deplin.
Dar: Aceasta scala ofera posibilitatea unei evaluari obiective, ea fiind un cvasi-standard incetatenit de-a lungul ultimilor ani. Din pacate, europenii nu au reusit sa se impuna aici, cum au facut-o cu Sistemul International SI (in stiinta) sau DIN (tehnica, inginerie).
Si cind ma uit la numarul urias de monede (romanesti) gradate doar de NGC, putine sint sperantele ca intr-un viitor apropiat americanii vor pierde hegemonia in acest domeniu :(
Cu cat ne cunoastem mai putin, cu-atat mai buni suntem.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

dsdev scrie:
Cristian Ciuplea scrie:Eu imi amintesc de vremurile cand pe la niste burse de monede din RFG, pe care le vizitam regulat, de doua ori pe an, stateau teancuri-teancuri cutiile din plastic cu Morgen-Dollar si toate erau BU-MS 63.
Va repet, in gradarea NGC / PCGS (Sheldon) nu exista gradul numit BU. Faptul ca niste comercianti declara ca fiind BU o moneda gradata MS63 este fix problema lor. Dar NGC nu a avut niciodata gradul "BU" inscris in capsula. Si acum gasiti pe net monede MS 63 despre care vanzatorul spune ca sunt BU... dar nu scrie "BU" in capsula de la NGC ci pur si simplu asta sustine vanzatorul. Pai sa fie sanatos daca viseaza cai verzi pe pereti :D
Cristian Ciuplea scrie:Cum am mai scris, candva nu se stia de MS 61 sau 62, dupa UNC urma BU-MS 63.
Nu stiu unde ati vazut monedele incapsulate cu "BU-MS63" de catre NGC, chiar sunt curios sa vad o poza... In plus, in gradarea Sheldon gradele MS nu urmeaza dupa UNC, ci reprezinta grade de UNC, de la 60 la 70 (70 fiind BU cinstit).
Cristian Ciuplea scrie:Vorbesc de vremuri, cand o moneda romaneasca gradata era o raritate.
Vorbesc de acele timpuri, cand in lista comerciantului american se mentiona ca moneda este ambalata la MS 63, dar el, comerciantul, mentiona doar acest lucru si declara moneda UNC sau aUNC (= AU ).
Inteleg ce spuneti dar este treaba comerciantului daca minte... La fel cum este tot treaba comerciantului daca vinde o moneda negradata si frecata ca fiind BU. Daca isi gasesti clienti si daca asta reprezinta pentru el un model de succes, sa fie la el acolo :D Nu este vina NGC-ului ca cineva sustine ca o moneda incapsulata in MS63 este BU.
Cristian Ciuplea scrie:Eu nu vad acest UNC in tabelul americanilor momentan.
El a disparut, dar traieste in continuare prin MS 60.
UNC-ul reprezinta tot ce intra intre MS60 si MS70. Cu indulgentele de rigoare la gradele mici de MS unde mai degraba vorbit de AU decat de UNC (aici sunt perfect de acord cu cei care sustin ca gradele se dau prea usor, referindu-ne la MS60-63).
Cristian Ciuplea scrie:Si asta inseamna ca noi sarim din AU in prima treapta de MS.
Si MS inseamna Mint State.
Deci eu ce sa inteleg despre o moneda cu MS si numar dupa ?
Ar trebui sa intelegem ca este vorba de o moneda neintrata in circulatie, de o calitate mai buna sau mai putin buna (de aceea avem 10 grade intre 60 si 70). Daca moneda nu a fost manuita corect (s-a gandit nea colectionarul sa dea cu degetul pe ea sau moneda a cazut in saculet si are contacte, desi e necirculata dpdv al luciului si al detaliilor - dau si eu doua exemple), atunci vorbim de MS mic. Daca moneda a fost tinuta in puf de cand a iesit din monetarie, atunci vorbim de MS68-70.
Cristian Ciuplea scrie:Inteleg o conservare care ar trebui sa aiba legatura cu Monetaria.
Daca nu ar avea, asa cum este sugerat prin nume, atunci de ce nu se numeste BS ( Bank State ) ?
Poate pentru ca BS sugereaza "Bull Shit", nu stiu :D Da, tehnic aveti dreptate, MS inseamna mai degraba Bank State insa nu suna atat de bine ca Mint State :D Iar acea scara Sheldon are zeci de ani de existenta, este cunoscuta / raspandita in special in SUA, drept urmare firmele americane nu aveau de ce sa reinventeze roata.
Cristian Ciuplea scrie:Inteleg si ideea cu nevoia colectionarilor de a avea un sistem de gradare pe care sa se sprijine.
Problema este ca sistemul nu este neutru, ca un arbitru corect.
Sistemul se bazeaza pe a incasa , dar si ce ofera el pentru incasare.
Si daca nu mai ofera ce trebuie, nu va mai incasa.
Problema ar mai fi si colectionarii care nu vor sa gandeasca putin independent, dar si cei care n-au curaj sa-si exprime opinia.
As zice ca sistemul este mediocru, nu incorect. Si aici ma refer la gradarea monedelor non-americane. Va dati seama ca acel grador habar nu are cum ar trebui sa arate o moneda romaneasca, dpdv al detaliilor, in stare BU (ca tot vorbeam de acel 1 leu 1951 cu uzura la turn). Cel mult, acelui grador ii pot sari in ochi defecte evidente (linii de frecare, lovituri, zgarieturi, verdigris, curatare improprie, mizerie depozitata pe moneda etc). Dar atat si nimic altceva. Evident ca interesul NGC este ca clientul sa fie multumit (asa imi explic de exemplu de ce monede de AU primesc MS mic in loc de AU). Pe de alta parte, din cate stiu, nu exista nici o moneda romaneasca regalista care sa fi primit un grad de genul MS69-70 (adica BU curat). Este relativ usor sa obtii un MS mic la o moneda romaneasca insa este infinit mai greu de luat un grad foarte mare - iar asta cred ca tine si de politica lor, ca afacere. Nu cred ca s-ar bucura nimeni sa aiba MS70 la o moneda care nu arata perfect (pentru ca cel ce cauta MS70 este clar perfectionist dpdv al colectionarii). In schimb un MS mic bucura pe multi din cei ce abia acum isi fac colectia.

Ce parere aveti de proba de 250 de lei 1940 aparuta acum la Rauch si deja retrasa din licitatie?
https://www.hdrauch.com/site/de/coins.p ... d_id=20279

Cred ca neintelegerea pleaca de cum interpretam noi acest BU.
Pentru mine este oricum o moneda peste UNC si pt. dvs. este o moneta, care a fost luata cu mana din matrita sau are maximum un 3 puncte fine de contact, farf de ac.
O piesa top-top la Romania Regat as declara-o BU fin, dar asa ceva nu exista .

Mi-ati ramas dator cu un raspuns la intrebarea mea :!:

Referitor la Garda de Fier fara Nr. sunt sigur ca este un model 98 !
Curiosity Killed The Cat !
dsdev

Mesaj de dsdev »

Regina Maria scrie:Multiplele observatii si remarci la faptul ca exigenta si consecventa aplicarii acestor criterii lasa de deseori de dorit, le impartasesc pe deplin.
Dar: Aceasta scala ofera posibilitatea unei evaluari obiective, ea fiind un cvasi-standard incetatenit de-a lungul ultimilor ani. Din pacate, europenii nu au reusit sa se impuna aici, cum au facut-o cu Sistemul International SI (in stiinta) sau DIN (tehnica, inginerie).
Si cind ma uit la numarul urias de monede (romanesti) gradate doar de NGC, putine sint sperantele ca intr-un viitor apropiat americanii vor pierde hegemonia in acest domeniu :(
Perfect de acord! Problema nu este scara Sheldon ci calitatea uneori indoielnica a gradului asignat, vizibila in special la gradele MS mici.
Mike

Mesaj de Mike »

dsdev scrie:
NGC foloseste denumirea de Brilliant Uncirculated si Gem Uncirculated pe capsule, dar acest lucru, dupa cum ati mentionat mai sus, nu are legatura cu scara Sheldon. Am inteles ca acest lucru a aparut la insistentele unor comercianti care au avut cerere pentru asa ceva. Domnul Ciuplea, nu cred ca e cazul sa va bucurati pentru ca nu stiu daca se ridica la exigentele dvs. dupa cum am vazut ca au acordat gradele :D (am atasat 2 exemple).

Din resursele pe care le-am gasit NGC si PCGS considera mai slab Brilliant Uncirculated decat s-a discutat mai sus. Conform site-ul PCGS: ,,A grade range may also be given (for example, VF-EF). In addition, the designation BU (Brilliant Uncirculated) is frequently used to describe uncirculated coins. Because of the absence of a numerical grade, this term is ambiguous at best. Often, coins that are offered as BU may in reality be AU (About Uncirculated) by strict definition.”

Vis-à-vis de NGC am gasit mai multe comentarii de genul: ,,BU refers to the grades of MS60 to MS63. MS64 is usually Choice UNC, and MS65 is Gem Unc. The coins probably did not meet a standard grade of MS63, so they put it in a fancy holder that states BU to make the coin more attractive.”

Ma rog, fiecare are dreptul sa defineasca starile dupa bunul plac. BU este oricum un termen ambiguu. Personal, evit astfel de clasificari si prefer oricand scara Sheldon si monedele gradate NGC/PCGS.

P.S. moneda de 1 leu 1910 – este MS65 gradata NGC.
Fişiere ataşate
1.jpeg
2.jpg
1 leu 1910 - 3.JPG
1 leu 1910 - 4.JPG
dsdev

Mesaj de dsdev »

Cristian Ciuplea scrie:Cred ca neintelegerea pleaca de cum interpretam noi acest BU.
Pentru mine este oricum o moneda peste UNC si pt. dvs. este o moneta, care a fost luata cu mana din matrita sau are maximum un 3 puncte fine de contact, farf de ac.
O piesa top-top la Romania Regat as declara-o BU fin, dar asa ceva nu exista .
Tocmai: pentru scara Sheldon BU face parte din gradele MS, adica din gradele asignate monedelor necirculate. Dvs o puneti cumva deasupra, ca un fel de MS80 (zic si eu asa). Inteleg de ce faceti asta (dvs puneti UNC si BU-UNC ca fiind doua trepte distincte - iar ele sunt amandoua grupate in gradele MS la NGC).

O moneda BU curat (adica MS70) nu trebuie sa aiba nici macar un punct fin de contact sau varf de ac, pur si simplu trebuie sa fie perfecta.
Cristian Ciuplea scrie:Mi-ati ramas dator cu un raspuns la intrebarea mea :!:
Va referiti la perioada de cand m-am apucat de colectionat? Sunt cativa ani de atunci. Insa credeti ca are relevanta? Poate cineva colectioneaza de 20-30 de ani si a avut contact doar cu XF-uri frecate. Poate cineva colectioneaza de 3 luni insa se documenteaza / studiaza masiv in directia asta sau mai stiu eu ce. Nu cred ca o parere are vreo legatura cu vechimea, atat timp cat ea este argumentata.
dsdev

Mesaj de dsdev »

Mike scrie:NGC foloseste denumirea de Brilliant Uncirculated si Gem Uncirculated pe capsule, dar acest lucru, dupa cum ati mentionat mai sus, nu are legatura cu scara Sheldon. Am inteles ca acest lucru a aparut la insistentele unor comercianti care au avut cerere pentru asa ceva. Domnul Ciuplea, nu cred ca e cazul sa va bucurati pentru ca nu stiu daca se ridica la exigentele dvs. dupa cum am vazut ca au acordat gradele :D (am atasat 2 exemple).
Din cate stiu genul acesta de "grad" se aplica doar la gradarile personalizate (ca asa vrea comerciantul X si practic se foloseste de NGC doar ptr incapsulare). O moneda trimisa pur si simplu "la gradat" nu va primi vreodata Gem BU sau BU ptr ca nu sunt definite ca si grade.
Mike scrie:Din resursele pe care le-am gasit NGC si PCGS considera mai slab Brilliant Uncirculated decat s-a discutat mai sus. Conform site-ul PCGS: ,,A grade range may also be given (for example, VF-EF). In addition, the designation BU (Brilliant Uncirculated) is frequently used to describe uncirculated coins. Because of the absence of a numerical grade, this term is ambiguous at best. Often, coins that are offered as BU may in reality be AU (About Uncirculated) by strict definition.”
Pai din textul lor inteleg ca "deseori, monede oferite ca BU pot fi in realitate AU, conform definitiei". Adica inteleg ca se refera exact la cei care pretind ca vand monede BU si defapt vand AU sau altceva.
Mike scrie:P.S. moneda de 1 leu 1910 – este MS65 gradata NGC.
Aici am zis bine :D
Mike

Mesaj de Mike »

dsdev scrie:Pai din textul lor inteleg ca "deseori, monede oferite ca BU pot fi in realitate AU, conform definitiei". Adica inteleg ca se refera exact la cei care pretind ca vand monede BU si defapt vand AU sau altceva.
Practic ne spun sa nu avem incrdere in alte standarde si sa ne gradam piesele la ei :))
dsdev

Mesaj de dsdev »

Mike scrie:Practic ne spun sa nu avem incrdere in alte standarde si sa ne gradam piesele la ei :))
Exact. Asa cum si in urma cu cateva luni aparuse un articol pe siteul NGC in care sugerau ca cei de la PCGS au relaxat foarte mult standardele si supra-gradeaza monedele :D
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Amuzanta cearta intre cele doua firme americane !
Si poate foarte curand colectionarii care vor sa colaboreze ( schimb, vanzare etc. ) vor intreba mai intai :
Tu ce sistem folosesti , sa nu ne incurcam ?
Curiosity Killed The Cat !
dsdev

Mesaj de dsdev »

Cristian Ciuplea scrie:Si poate foarte curand colectionarii care vor sa colaboreze ( schimb, vanzare etc. ) vor intreba mai intai :
Tu ce sistem folosesti , sa nu ne incurcam ?
Pai asta se intampla deja :-) Exista colectionari care au incredere doar in PCGS sau doar in NGC sau care pur si simplu colectioneaza doar monede gradate de NGC sau doar gradate de PCGS (probabil ca sa pastreze o unitate dpdv estetic, nu stiu).

Daca vorbim de exploatarea scalei Sheldon, totusi exemplul trist este "centles" de pe ebay care pur si simplu isi "gradeaza" si incapsuleaza singur monedele :D Vrei un MS 68? Vine baiatu' imediat cu un XF pe care scrie MS68 si il vinde la pret de MS64, sa simti ca ai facut o afacere :D
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

dsdev scrie:Daca vorbim de exploatarea scalei Sheldon, totusi exemplul trist este "centles" de pe ebay care pur si simplu isi "gradeaza" si incapsuleaza singur monedele :D Vrei un MS 68? Vine baiatu' imediat cu un XF pe care scrie MS68 si il vinde la pret de MS64, sa simti ca ai facut o afacere :D
Este, totodată, un răspuns direct la topic: cum ne descurcăm cu gradarea monedelor (bancnotelor)? Aţi mai menţionat şi re-gradarea (până iese)...

E bine că aţi dat exemplul, pentru că acum, din ce în ce mai mult, se pune accent în acest topic pe ceea ce înseamnă încapsularea pentru vânzător, dar în anii trecuţi se discuta şi cealaltă faţetă a problemei: cum ne descurcăm atunci când cumpărăm: http://transylvanian-numismatics.com/ph ... ony#p75318!
dsdev

Mesaj de dsdev »

popoviciliza scrie:E bine că aţi dat exemplul, pentru că acum, din ce în ce mai mult, se pune accent în acest topic pe ceea ce înseamnă încapsularea pentru vânzător, dar în anii trecuţi se discuta şi cealaltă faţetă a problemei: cum ne descurcăm atunci când cumpărăm: http://transylvanian-numismatics.com/ph ... ony#p75318!
Pai cred ca la cumparare exista unanimitate, in sensul ca trebuie sa primeze aspectul monedei si nu gradul, nu? Iar daca mi se pare ca moneda ar merita un grad mai bun, nu ma opreste nimeni sa sparg capsula si sa o regradez. Si apropos de numarul mare de monede gradate, cred ca un procent destul de substantial il reprezinta monedele scoase din capsula si regradate de 2-3 ori pana se intalneste moneda cu gradorul in toane bune. Evident, o astfel de moneda practic apare de 3 ori in Census, pentru fiecare gradare.

Ducand discutia in absurd, teoretic se poate ajunge in situatia in care NGC are in Census ca fiind gradat de 2-3 ori tirajul unei monede :mrgreen:
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

dsdev scrie:Pai cred ca la cumparare exista unanimitate, in sensul ca trebuie sa primeze aspectul monedei si nu gradul, nu?
Cum să existe unanimitate la cumpărare din moment ce de atâtea ori s-a arătat că se cumpără după fotografie, unde aspectul monedei este aspectul din fotografie? Şi cum să primeze aspectul monedei dacă există colecţii de la MS65 în sus? Dar atunci când la N monede de acelaşi tip pe care le trimiţi la gradare şi pe care le consideri la fel ca aspect primeşti grade diferite şi le păstrezi pe cele încapsulate mai bine, că restul cad brusc în dizgraţie?
dsdev

Mesaj de dsdev »

popoviciliza scrie:Cum să existe unanimitate la cumpărare din moment ce de atâtea ori s-a arătat că se cumpără după fotografie, unde aspectul monedei este aspectul din fotografie?
Eu ma refeream la "cumpar pentru ce scrie pe capsula si nu ma intereseaza cum arata moneda VS cumpar pentru cum arata moneda si nu ma intereseaza ce scrie pe capsula". Ceea ce spuneti dvs ("cumpar pentru cum arata in poza") nu are legatura neaparat cu monedele gradate, adica discutia este valabila pentru orice moneda cumparata pe baza unor poze. Iar aici cred ca vorbim mai degraba de un risc pe care eu ca si cumparator decid sa mi-l asum sau nu, in functie de piesa / pret / poza / experienta. Iar riscul, dpmdv, este mai mare la monedele negradate decat la cele gradate, cumparand strict dupa poze.
popoviciliza scrie:Şi cum să primeze aspectul monedei dacă există colecţii de la MS65 în sus?
Nu pot sa vorbesc in numele lor, insa nu prea mi-a fost dat sa vad piesa urata (de calitate slaba) gradata MS65 sau mai sus. Pana in MS64 am vazut destule piese sa zicem dubioase. Deci poate cei care colectioneaza de la MS65 in sus iau acest grad ca o garantie ca piesa nu este defapt un AU spalacit sau UNC Details imbracat in "patina". Eu nu am criteriul asta cu MS65, deci nu pot decat sa-mi dau cu parerea :D
popoviciliza scrie:Dar atunci când la N monede de acelaşi tip pe care le trimiţi la gradare şi pe care le consideri la fel ca aspect primeşti grade diferite şi le păstrezi pe cele încapsulate mai bine, că restul cad brusc în dizgraţie?
Pai de ce ai face altfel? Daca am in mana 3 monede identice ca aspect iar una din ele are grad mai bun, de ce as pastra-o pe cea in grad mai mic? Care ar fi sensul? Daca tot imi tin colectia in capsule, de ce sa le pastrez pe cele in grad mai mic?

Fac o analogie, poate nefericita: doi elevi primesc la examen note diferite insa lucrarile lor arata identic (cred ca ni s-a intamplat tuturor). In esenta, pentru cei doi elevi ar trebui sa conteze doar ceea ce ramane in mintea lor din acea materie si poate nu sunt afectati de diferenta din note. Insa pentru cine stie doar notele (gradele) sau vede doar una din lucrari (adica doar una din monede), elevul cu nota mai mare pare mai pregatit / mai bun decat celalalt.
Scrie răspuns