Din cum citesc eu in comunicatul lor (comunicat facut cu 6 luni in urma!), moneda va fi emisa NU in cadrul evenimentului care va avea loc ci DOAR in contextul evenimentului. Asta poate sa insemne ca isi iau libertatea de a nu respecta nici data evenimentului care a avut loc cu 100 de ani in urma (15-16 octombrie) si nici data evenimentului organizat de BCR luna aceasta.
Cred totusi ca se vor tine de cuvant si vor face emisia pana la sfarsitul lunii acesteia sau, cel mult, cu indulgență, pana la jumatatea lui noiembrie...
Sa asteptam...Italienii zic ca "la pasienza é la virtú dei forti."
Cred ca la noi se va intampla ca in Croația, cu subdiviziunile de lipa...
"Datorită valorii lor scăzute, monedele de 1 și 2 lipa sunt rar folosite. Din 2009(!), aceste monede nu mai sunt bătute, dar Banca Națională a Croației a declarat că nu avea planuri de retragere a acestora, iar monedele de 1 și 2 lipa sunt încă batute ca necirculante, în principal pentru colecții de numismatica." Wikipedia.
Dar cel mai bun plan era cel propus de popoviciliza aici pe forum, cu ceva timp in urma...1, 5, 10 si 50 de bani retrasi si produse 1 leu di 2 lei de metal (imi place ideea moldovenilor din 2018 cu 1 si 2 lei nichel si cu 5 si 10 lei bimetalic)!
Ca sa revenim totusi la tema topicului, cred ca asa se va comporta si BNR cu moneda de 1 ban. Nu o va retrage oficial din circulatie, dar nu o va mai emite dacat in seturile de monetarie.
Ar fi recomandat sa se retraga moneda de 1 ban si sa emita monede de 1 si 5 lei.
Polonia are moneda de 5 zloti, echivalenta cu aproximativ 5 lei, inca din 1994, Bulgaria are moneda de 2 leva din 2015, tot aproximativ 5 lei, chiar si Moldova are moneda de 10 lei moldovenesti din 2018, care echivaleaza cu 2.50 lei.
Oricum bancnota de 1 leu = 0.20 EUR are o valoare ridicol de mica, intalnita numai in tarile subdezvoltate.
Eu ma asteptam sa emita o moneda de 50 bani, ar fi fost ultima moneda care ar fi incheiat seria de 50 bani dedicata unirii provinciilor romanesti. Pacat!
Se pare ca cei din BNR, de la sectiunea numismatica, nu sunt capabili sa gandeasca o strategie de lunga durata. Asta e! Cumparam cu totii moneda de 500 lei de aur sa completam seria. E tot aurie!
Si eu am sperat intr-o moneda de 50 de bani.
Anul acesta nu s-a emis niciuna si nu stiu ce alta aniversare importanta s-ar mai putea marca pana la sfarsitul anului.
Din moment ce setul pe 2022 nu a avut si moneda aniversara de 50 de bani, ma face sa cred ca nu va mai fi niciuna anul acesta.
Designul la moneda cu incoronarea e reusit! Cel putin, pentru chipurile lor. Fizionomia Mariei reflecta finețea si frumusetea-i caracteristica, al lui Ferdinand intruchipînd demnitatea regala. Like!
Mai bine mai tarziu decat niciodata! O veste buna, mult asteptata!
Realitatea e ca, acum o saptamana, am vazut pe Okazii o persoana care vindea 1 ban 2022. Cred ca cerea vreo 70 de lei, nu-mi amintesc exact si mi s-a parut ciudat ca cineva sa descompleteze setul de monetarie pe 2022 si sa vanda separat moneda de 1 ban! E mare probabilitatea sa o fi avut pe cea in circulatie.
Multumesc, leonard, pentru știre si pentru fotografii!
Aveti detalii despre monedele aniversare cu 100 ani de la incoronarea de la Alba Iulia?
Am vazut ca la BNR s-au evaporat rezervarile in cateva minute si nici la vanzare nu apar pe site-uri.
Multumesc!