Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
capa

Re: Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Mesaj de capa »

Mike scrie: - Piesa de 1 ban 1952 MS 66 pare sa fie supraevaluata. MS 66 inseamna ,,Very well struck with minimal marks and hairlines” ceea ce nu prea are legatura cu ce vedem in poze. Din ce am intalnit pana acum, MS 66 privit cu ochiul liber nu are nici un contact.
Exact. Pare. În realitate vorbim de o piesă de 15mm și ne uitam la poze cât ecranul. Un 100.000 lei 1946 MS65 mărit astfel e ca suprafața lunii. Cu ochiul liber s-ar vedea cam așa:
Fişiere ataşate
s-l1600.jpg
s-l1600.jpg (7.05 KiB) Vizualizat de 14211 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Cumparand un aparat mai performant si un obiectiv macro am crezut ca am rezolvat toate problemele legate de fotografierea monedelor. Total fals! Multi nu inteleg ca ceea ce vedem in poze poate fi total diferit fata de moneda in mana. Multi nu inteleg ca o imagine marita de xx ori iti va arata si cele mai mici defecte, defecte pe care cu ochiul liber NU le vezi. La fel am probleme in a surprinde luciul monedelor. Ca sa nu mai zic ca pentru fiecare moneda si pentru fiecare metal trebuie adoptate diferite metode de fotografiere. Dar sunt si satisfactii cand rezultatul este bun. :)
Fişiere ataşate
1867 1 Banu.jpg
1867 1 Banu 2.jpg
dsdev

Mesaj de dsdev »

ovidiu^ scrie:Cumparand un aparat mai performant si un obiectiv macro am crezut ca am rezolvat toate problemele legate de fotografierea monedelor. Total fals!
Lumina si unghiul la care se face poza sunt cel putin la fel de importante ca aparatul / lentilele. O poza facuta cu lentilele perpendicular pe moneda poate ascunde multe imperfectiuni. O poza cu lumina in unghi scoate in evidenta relieful. O poza lasata la dimensiuni mari intotdeauna va arata mai prost decat aceeasi poza la dimensiuni apropiate de cele reale ale monedei. O poza cu 2-3 surse de lumina scoate in evidenta luciul de batere sau poate chiar simula luciul pentru un ochi mai putin avizat, daca lumina este aranjata cu grija. Sunt multe de zis, poate fotografierea monedelor ar merita un topic separat.

Uite doua poze ale aceleiasi monede, cu acelasi set foto / lentile macro:
Poza facuta perpendicular
Poza facuta perpendicular
Poza facuta in unghi
Poza facuta in unghi
Legat de acea moneda de 1 ban 1952 MS66, pozele sunt cel putin nefericite si sunt convins ca moneda arata mult mai bine in mana. Asta nu scuza gradul primit :D
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
Mike

Mesaj de Mike »

capa scrie: Exact. Pare. În realitate vorbim de o piesă de 15mm și ne uitam la poze cât ecranul. Un 100.000 lei 1946 MS65 mărit astfel e ca suprafața lunii. Cu ochiul liber s-ar vedea cam așa:
Poate ma deranjeaza faptul ca eu primesc 66 doar cand e moneda cu luciu full si nici un contact, spre deosebire de piesa de 1 ban 1952 care pare sa aiba un contact vizibil langa stema. Ma rog, daca e 66 - inseamna ca asta e gradul.

Mai jos piesa de 1 ban din colectia personala.

@dsdev - Imi puteti spune ce aparat foto si ce obiectiv macro folositi? Legat de fotografierea monedelor, am ajuns la concluzia ca e la fel de greu sa faci poze bune precum e sa gasesti piese bune :D
Fişiere ataşate
DSC_0022.JPG
DSC_0023.JPG
DSC_0024.JPG
DSC_0025.JPG
dsdev

Mesaj de dsdev »

Mike scrie:@dsdev - Imi puteti spune ce aparat foto si ce obiectiv macro folositi? Legat de fotografierea monedelor, am ajuns la concluzia ca e la fel de greu sa faci poze bune precum e sa gasesti piese bune :D
Nikon D7100 cu lentile Nikkor Macro 105mm, montat pe stand. Iar ca sursa de lumina fie 2 becuri halogen montate stanga / dreapta fata de camera, fie un inel de leduri montat pe lentile (in functie de ceea ce pozez).

Acum intreb si eu, ce inseamna o poza buna? O poza in care moneda este prezentata in cea mai buna imagine posibila (fara imbunatatiri digitale aduse imaginii, deja asta e altceva) sau o poza in care moneda este prezentata cat mai aproape de realitate?
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Mike scrie:Buna seara,

Au trecut 2 ani de cand nu am adugat ceva la acest post si ma bucur sa vad ca totusi el a ramas viu – intr-o oarecare masura.

Leul 1952 ce l-am postat, l-am gradat intre timp si am avut sansa de a primi MS 65.

In continuare am sa ma exprim vis-à-vis de monedele postate:
- 2 bani 1880 a domnului Vador pare sa fie o moneda negradabila, altfel XF;
- 50 bani 1910 a domnului Gabriel1981 pare sa fie un MS 64-65;
- Legat de 50 de bani 1910 a domnului LremusC, as vrea sa zic in primul rand ca pozele sunt absolut ingrozitoare. E aproape imposibl sa te exprimi pe grad sau faptul ca e curatata sau nu din pozele respective. Proof sau poza foarte slaba – who knows?;
- 100 lei 1932 a domnului Gabriel 1981, pare sa fie curatata. Daca nu are hairlines, si a fost indepartat doar stratul subtire de patina poate prinde MS 61-62 ;
- Piesa de 1 ban 1952 MS 66 pare sa fie supraevaluata. MS 66 inseamna ,,Very well struck with minimal marks and hairlines” ceea ce nu prea are legatura cu ce vedem in poze. Din ce am intalnit pana acum, MS 66 privit cu ochiul liber nu are nici un contact.

Numai bine!

Mihai
Chiar sa fie MS 65 ?
Fişiere ataşate
IMG_7605.jpg
Curiosity Killed The Cat !
dsdev

Mesaj de dsdev »

Cristian Ciuplea scrie:Chiar sa fie MS 65 ?
Sa ma bag si eu in discutie: leul 52 are 1,6cm in diametru. Poza postata are 28 x 28 cm adica aprox 20 cm diametrul monedei - echivalentul unui zoom de 12x. Cei de la NGC / PCGS gradeaza folosind lupe de 6x (apeleaza la 10 - 20x doar in cazuri speciale).
Cristian Ciuplea

Da, dar linia turnului, marcata cu sageti, se vede daca-i intreaga si cu ochiul liber !
dsdev

Mesaj de dsdev »

Cristian Ciuplea scrie:Da, dar linia turnului, marcata cu sageti, se vede daca-i intreaga si cu ochiul liber !
Vorbim de un element de relief care are in jurul a unui mm latime si este evaluat de un grador care probabil vede sute de monede pe zi, din toata lumea. Mi se pare de inteles (sau acceptabil) sa treaca cu vederea ceea ce dvs observati la o analiza pe o imagine statica, avand ochiul format pe relieful monedelor romanesti. Sincer, am vazut alte monede infinit mai grosolan gradate, nu mi se pare ca este cazul celei de fata.
Cristian Ciuplea

Cand expertul american, care ar trebui sa aiba si el ochiul format, declara moneda BU-MS 65, ea ar fi fost pusa deoparte in monetarie, teoretic.
In cazul acesta nu putem da vina pe o bataie mai slaba exact pe mijlocul turnului, locul la care te uiti prima data
la monedele de 1 si 2 lei, aluminiu.
In afara de asta si marginea monedei, mai lata decat linia turnului, are multe linii, mai clare sau mai fine, dar are !
dsdev

Mesaj de dsdev »

Din punctul meu de vedere, strict bazandu-ma pe experienta cu NGC / PCGS, BU (scoasa din monetarie) inseamna MS68-70. Ca asta nu se pupa cu ceea ce declara ei ca ar insemna MS65, asta e alta poveste. Este o discrepanta intre referinta de pe hartie si gradele reale acordate de ei.
Cristian Ciuplea

Problema este, de ce sa spun MS 65 la o piesa care are urme de circulatie !
Gradarea americana se bazeaza pe BU ( un UNC superb, deci nu piesa scoasa din sac la banca ) si pe MS cu un numar.
Dar daca MS inseamna MONETARIE, atunci ce sa mai inteleg ?
Eu nu stiu cat va mai tine treaba asta cu gradarile americane, dar candva cineva va plange dupa bani.
Romania moderna este plina de monede BU !
Si de ce trebuie sa fie BU si nu un UNC, eu nu pot realiza .
Vinovat este cel care accepta, nu cel care cere !
Mike

Mesaj de Mike »

dsdev scrie: Nikon D7100 cu lentile Nikkor Macro 105mm, montat pe stand. Iar ca sursa de lumina fie 2 becuri halogen montate stanga / dreapta fata de camera, fie un inel de leduri montat pe lentile (in functie de ceea ce pozez).

Acum intreb si eu, ce inseamna o poza buna? O poza in care moneda este prezentata in cea mai buna imagine posibila (fara imbunatatiri digitale aduse imaginii, deja asta e altceva) sau o poza in care moneda este prezentata cat mai aproape de realitate?
Si eu folosesc tot un Nikon, dar modelul D5100 cu obiectivul Nikkor MAcro de 85 mm. Becurile de halogen le-am gasit cu lumina prea calda si produceau si foarte multa caldura. Eu folosesc 2 becuri fluorescente de 9W si culoare 6500 K si mai folosesc si un proiector Led.

Printr-o poza buna m-am referit evident la o poza care sa reprezinte o imagine cat mai fidela realitatii. Legat de procesarea ulterioara, uneori prin mici retusuri la expunere sau la contrast am reusit sa redau mai fidel imaginile. (mai jos e aceeasi imagine cu banul)

Domnule Ciuplea, va respect parerile si de aceea nu doresc sa intru intr-o polemica cu dvs. pe marginea leului. Din punctul meu de vedere este corecta gradarea data de cei de la NGC.
Fişiere ataşate
2.jpg
Cristian Ciuplea

Eu credeam ca daca relieful nu mai este 100%, atunci avem o problema cu UNC, de BU-MS 65 nici vorba.
Important este ca sunteti fericit cu gradarea la moneda !
dsdev

Mesaj de dsdev »

Cristian Ciuplea scrie:Problema este, de ce sa spun MS 65 la o piesa care are urme de circulatie !
Pentru ca MS65 nu inseamna BU :D
Cristian Ciuplea scrie:Gradarea americana se bazeaza pe BU ( un UNC superb, deci nu piesa scoasa din sac la banca ) si pe MS cu un numar.
Pai aici combinati doua sisteme diferite... In gradarea Sheldon (pe care merg NGC / PCGS) nu exista BU ci MS60-->70, unde MS70 ar fi echivalentul BU. Iar BU fix asta ar insemna: un UNC superb, ca si scos din sacul de banca acum.
Cristian Ciuplea scrie:Dar daca MS inseamna MONETARIE, atunci ce sa mai inteleg ?
Daca toate gradele MS ar insemna stare perfecta (de monetarie) atunci de ce mai exista atatea grade intre 60 si 70? Da, gradele mici de MS defapt sunt AU iar AU5x de multe ori reprezinta un XF. Dar atata timp cat colectionarul intelege diferentele acestea, de ce este o problema? Logic ca, dpdv al marketingului, cei de la NGC / PCGS au tot interesul ca clientul sa fie multumit, deci cu cat mai multe MS-uri cu atat mai bine, intr-o limita sa zicem de bun simt. Logic ca se fac si multe greseli (cred ca oricare dintre noi ar da rateuri daca ar trebui sa evalueze sute de piese, zi de zi). Insa colectionarul (asa, generic vorbind) simte nevoia unui sistem de referinta cumva independent. Tocmai pentru ca simte nevoia de comparatie cu monedele altui colectionar. In lipsa altui sistem mai bun universal disponibil, pentru mine este OK cel tip Sheldon promovat de NGC.
Scrie răspuns