traficantii

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
dragos03

Mesaj de dragos03 »

Off-topic: stie cineva cand va intra Romania in spatiul Schengen, adica sa dispara de tot controalele de la granite? Stiu ca vechii membri UE au incercat sa amane intrarea celor noi invocand nu stiu ce probleme software, motiv pentru care nici tarile gen Ungaria si Polonia nu au intrat pana acum. Dar nici nu am vazut mentionata vreo data posibila pentru Romania.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

se zvonea ceva de 2012....
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

http://www.romanialibera.ro/index.php?a ... 83593&tab=

Partea care mi s-a parut cea mai interesanta:
secretarul general al MCC, Nitulescu, a recunoscut ca bratarile nu fac parte din patrimoniul cultural national. Acesta a admis ca MCC nu le are in evidente, asa cum cere legea pentru a fi considerate parte a patrimoniului: "Din patrimoniu nu fac parte decat obiectele care sunt inscrise in patrimoniu, in urma unui ordin al ministrului MCC, care se publica in MO. In acest caz, obiectele nu fac inca parte din patrimoniu, pentru ca nu s-au facut nici macar fisele in vederea clasarii".
consult

Mesaj de consult »

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Incurcata treaba...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

... un pasaj interesant...
Adevarul scrie:Flaviu ne-a arătat dialogul pe care el l-a avut pe forumul său preferat: (), cu persoane cunoscute sau mai puţin cunoscute care-i împărtăşesc pasiunea şi unele ipoteze privind contrafacerea brăţărilor.

De ce oare ma gandesc ca este vorba despre acest forum, iar domnul Flaviu este una si aceeasi persoana cu nikul "flaviu"? :wink:
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
PRONUMISMATICA
Site Admin

Nu va ganditi rau, chiar asa este.
dorelb

Mesaj de dorelb »

este plauzibil ce zice tipul,(chestia cu transformarea kosonilor in bratari) dar sa nu uitam ca incearca sa scape dintr-o ancheta care-l poate lipsi de libertate o perioada lunga.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Yu_L.Yan scrie:... un pasaj interesant...
Adevarul scrie:Flaviu ne-a arătat dialogul pe care el l-a avut pe forumul său preferat: (), cu persoane cunoscute sau mai puţin cunoscute care-i împărtăşesc pasiunea şi unele ipoteze privind contrafacerea brăţărilor.

De ce oare ma gandesc ca este vorba despre acest forum, iar domnul Flaviu este una si aceeasi persoana cu nikul "flaviu"? :wink:
O sa ajungem celebrii - poate doar asa o sa scrie ziarele ceva si despre ANR :lol: .
Mihai
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

dorelb scrie:este plauzibil ce zice tipul,(chestia cu transformarea kosonilor in bratari) dar sa nu uitam ca incearca sa scape dintr-o ancheta care-l poate lipsi de libertate o perioada lunga.
Eu cred ca era mult mai usor comercializarea monedelor ca atare.
Mihai
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Mihai Caracotea scrie:
Yu_L.Yan scrie:... un pasaj interesant...

O sa ajungem celebrii - poate doar asa o sa scrie ziarele ceva si despre ANR :lol: .
Nu va simititi urmariti 8) ... niste ochi albastri....
Personal ma lipsesc de asemenea publicitate, autoritatile noastre sunt "needucate si neelegante" in acest domeniu, ca sa folosim un eufemism. Personal stiu ce politisti=militieni sunt la mine, ii cunosc de atata vreme. Oricum baieti, SRI vegheaza, bagati kosonii la ciorap, ingropati-i la bunica in curte si asteptati vremuri mai bune.

PS: Pentru cei ce vegheaza la siguranta statului, ce am scris mai sus era bascalie pura. Stimate autoritati nu ingropati kosonii dvs. ca s-ar putea sa-i pierdeti, uitati locul etc. :D :D :D :D
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Sa recapitulam din pdv legal ca sa fie clar:
1. Obiecte de patrimoniu sunt cele atestate ca atare de experti la solicitarea expresa a detinatorului (care si plateste pentru asta)
2. Nu sunt interzise la detinere nici obiectele aferente unei colectii si nici obiectele de patrimoniu
3. Este interzisa vanzarea in afara tarii a obiectelor de patrimoniu sau a obiectelor care pot apartine patrimoniului, cu exceptia celor oferite deja Ministerului Culturii cu dreptul de preemptiune la cumparare si refuzate de acesta la pretul cerut de detinator. Atunci ai dreptul sa vinzi si in afara dar cu o tidula speciala.
3. Nu este interzisa vanzarea nici a obiectelor de patrimoniu nici a colectiilor in interiorul tarii (din cate stiu eu)
4. Sunt interzise activitatile arheologice desfasurate de alti oameni decat arheologii in cadru organizat oficial si gasitorul (intamplator) al obiectelor arheologice in pamant (chiar daca-i apartine pamantul) e obligat sa le declare.
Voi stiti altceva? O opinie Andi?
Multumesc berserkr pentru increderea de a ma intreba. :) Deocamdata marturisesc ca nu am studiat cu atentie Legea nr. 182/2000, asa ca nu voi spune nimic mai mult decat deja s-a spus. Iar ceea ce ai spus deja, imi foloseste foarte mult si mie.

La sfarsitul saptamanii imi voi lua cateva ore de studiu, atat al Legii nr. 182/2000 cat si al Normelor Metodologice privind exportul obiectelor de patrimoniu. Oricum mor de curiozitate sa vad daca exista interpretari care pot sa duca la situatii ca cele care fac obiectul acestui topic. Ma voi uita pe lege si in seara asta, dar pana in week-end nu am suficient timp.

Lunea viitoare voi posta si eu cateva considerente, pentru ca am senzatia ca unii "oameni ai legii" au tendinta de a savarsi abuzuri. Aceasta situatie ne priveste pe toti (mai ales cei care vand), pentru ca am putea sa ne trezim implicati in vreun astfel de abuz.

Articolul din Gardianul m-a ingrozit pentru ca pare o relatare a unui mare abuz. Eu banuiesc totusi ca nu relateaza complet. Spre exemplu, ce o inseamna oare "suspectul le detinea ilegal"?.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pana apuc sa ma uit mai cu atentie, am citit un articol (mai precis primele doua alineate) din Legea nr. 182/2000, :!: :!: asa cum a fost modificat prin Legea nr. 488/2006, care ma face ca cel putin temporar sa imi retrag monedele la vanzare pe okazii.

"(1) Vânzarea publica a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privata sau intermedierea vânzarii se efectueaza numai prin operatori economici autorizati, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(2) Autorizarea operatorilor economici prevazuti la alin. (1) se face de Ministerul Culturii si Cultelor, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, cu respectarea normelor privind comertul cu bunuri culturale mobile. [...]"

Inainte de acesta modificare (intrata in vigoare la 11.01.2007) restrictia de mai sus privea DOAR bunurile culturale mobile CLASATE. De acum se pare ca este suficient sa fie "bun cultural mobil" in acceptiunea art. 3 din Legea nr. 182/2000 (acest articol este destul de prost formulat), care a fost si el modificat prin Legea nr. 488/2006, si include monedele (se pare ca include orice monede intelese ca bunuri "istorico-documentare", chiar daca nu fac parte din descoperiri arheologice si nu au o "valoare deosebita sau exceptionala)".

Cu alte cuvinte, daca vrem sa vindem pe okazii, sau la targuri, etc, trebuie mai intai sa o societate comerciala autorizata in acest sens.

Ceea ce am scris mai sus sunt doar observatii preliminare, care ar putea sa se dovedeasca incorecte la o analiza mai atenta. Asa ca va rog daca observati ceva care "nu merge" in ceea ce am scris, nu ezitati sa spuneti. Oricum, asa cum am scris mai sus, in we am tema clara: studiez cu atentie Legea 182/2000, cu tot cu modificari.[/u]
PRONUMISMATICA
Site Admin

Dar pana la urma ce este un bun cultural mobil? Ce intra in categoria asta?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aici e problema: care monede sunt bunuri culturale mobile si care nu?

La prima vedere se pare ca intra in acesta categorie (bunuri culturale mobile ) toate cele bunurile enumerate la art. 3 din Lege. Art. 3 defineste "patrimoniul national cultural mobil", prin enumerarea bunurilor culturale mobile.

Art. 10 (si asta modificat) prevede ca "prin clasare se intelege procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din categoriile juridice ale patrimoniului cultural mobil, tezaur si fond".

Rezulta, tot la prima vedere, ca bunuri culturale mobile sunt toate cele care fac parte din categoriile enumerate la art. 3 din Lege. Dupa clasare sunt certificate a face parte din patrimoniu.

Problema este ca restrictia de la art. 35 privea pana la 11 Ianuarie 2007 (intrarea in vigoare a Legii nr. 488/2006) doar bunurile de patrimoniu. De la 11 Ianuarie, aceasta restrictie priveste toate bunurile culturale mobile.

Ramane intrebarea care monede sunt bunuri culturale mobile si care nu. Pe care le putem vinde public fara a cadea sub restrictia de la art 35 si pe care nu? Inca nu stiu, si dupa cum este formulata Legea nu stiu daca vom afla sigur.

Asta este partea negativa a unui act normativ neclar: lasa loc la abuzuri. Pana ma lamuresc, eu am ramas pe okazii doar cu o singura licitatie :shock: .
Scrie răspuns