Autentica?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Daca ai un scanner destept care scaneaza in loturi (adica il umpli cu monede, selectezi monedele una cite una si dai scan) el face atitea scanuri cite monede sint. Numerotezi inainte monedele, salvezi imaginile dupa numarul de ordine si apoi treci denumirea. Cistigi o gramada de timp. Din proprie experienta, cu un program bun (Photoimpact 10) pot zice ca un scanner plin cu monede de urcat pe site inseamna o ora buna de lucru. Si pentru cine n-are abilitati de munca repetitiva (gen cusut mineci la tricouri la o fabrica de confectii sau bagat sireturi in pantofi) nu e o placere...mariko scrie: Ce ma irita este si numarul pe care il are sub multe dintre piesele care le vinde. Eu daca fac o poza la o piesa nu pun un numar sub ea.
Referitor la moneda, mie nu mi s-a aprins becul de alarma ca prima impresie. Ori e buna ori e un fals admirabil. Adica mai bun decit "Printz Moldav"...
...care costa 176 de euro pe ebay.banivechi scrie:Daca ai un scanner destept care scaneaza in loturi (adica il umpli cu monede, selectezi monedele una cite una si dai scan) el face atitea scanuri cite monede sint. Numerotezi inainte monedele, salvezi imaginile dupa numarul de ordine si apoi treci denumirea. Cistigi o gramada de timp. Din proprie experienta, cu un program bun (Photoimpact 10) pot zice ca un scanner plin cu monede de urcat pe site inseamna o ora buna de lucru. Si pentru cine n-are abilitati de munca repetitiva (gen cusut mineci la tricouri la o fabrica de confectii sau bagat sireturi in pantofi) nu e o placere...mariko scrie: Ce ma irita este si numarul pe care il are sub multe dintre piesele care le vinde. Eu daca fac o poza la o piesa nu pun un numar sub ea.
Referitor la moneda, mie nu mi s-a aprins becul de alarma ca prima impresie. Ori e buna ori e un fals admirabil. Adica mai bun decit "Printz Moldav"...
Am mai gasit preturi pe internet. Piesa asta e un pic cam ieftina in comparatie cu celelalte. Tot cautand, am gasit cateva case de actiuni din elvetia si germania care par destul de serioase (tinand cont de piesele si de preturile pe care le au). Cand ma voi hotari definitiv ce colectionez, macar stiu unde sa bat la usa.
Poate fac si eu precum pustanul de 13 ani de pe forum si ii stresez cu "sunt si eu un biet roman" pana primesc o colectie gata facuta de romane, de exemplu
Stiudimo13 scrie:As fi curios sa o vad, unde era?berserkr scrie:Intr-adevar, cea mai ieftina piesa de acest tip era de cam 75-80 de euro din cate am vazut pe net.
Sa inteleg ca echivalati piesa asta cu aceea a carei poza ati postat-o Dvs? Ohooo, aveti muuuuult de invatat in numismatica! Nu sunteti inca pregatit(a) pentru asemenea piese. N-o spun cu malitie, este numai un sfat sincer pe care vi-l dau, incepeti cu inceputul.mariko scrie:Uneori elvetienii pot cere si mai mult....
http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=28&lot=166
HA HA.banivechi scrie:Daca ai un scanner destept care scaneaza in loturi (adica il umpli cu monede, selectezi monedele una cite una si dai scan) el face atitea scanuri cite monede sint. Numerotezi inainte monedele, salvezi imaginile dupa numarul de ordine si apoi treci denumirea. Cistigi o gramada de timp. Din proprie experienta, cu un program bun (Photoimpact 10) pot zice ca un scanner plin cu monede de urcat pe site inseamna o ora buna de lucru. Si pentru cine n-are abilitati de munca repetitiva (gen cusut mineci la tricouri la o fabrica de confectii sau bagat sireturi in pantofi) nu e o placere...mariko scrie: Ce ma irita este si numarul pe care il are sub multe dintre piesele care le vinde. Eu daca fac o poza la o piesa nu pun un numar sub ea.
Pana la urma important ar fi de spus ca nu era o achizitie sigura, fara urma de indoiala. E adevarat ca poate m-am pripit cand am luat in considerare aspectul ca presupus indiciu al falsului (adevarat ca doar examinarea "pe viu" e hotaratoare, dar imposibila in cazul asta), dar conditiile in care era vanduta piesa mi se par dubioase. Adica omul habar n-avea ce vinde si se multumea cu un pret foarte modest? In plus tipul monedei e cunoscut si apreciat pentru frumusetea sa, deci parca nu cred in naivitati de genul asta...
In fine, inteleg ca piesa era la vanzare pana azi, eu l-as fi intrebat pe vanzator greutatea exacta (daca il intrebati de autenticitate ce poate sa raspunda?
), iar daca s-ar fi confirmat 8,3 g cred ca e vorba de un fals...
In fine, inteleg ca piesa era la vanzare pana azi, eu l-as fi intrebat pe vanzator greutatea exacta (daca il intrebati de autenticitate ce poate sa raspunda?
- andi_codescu

E clar ca tipul ala nu prea stie ce vinde: republicanei asteia ii spune "lot grecesc":
http://www.ricardo.ch/accdb/viewItem.as ... nguageNR=0
iar imperialei asteia ii spune republicana:
Inclin sa cred ca daca cea despre care vorbeam e falsa (inca odata, mie mi se pare ok), omul nu stie.
iar imperialei asteia ii spune republicana:
Inclin sa cred ca daca cea despre care vorbeam e falsa (inca odata, mie mi se pare ok), omul nu stie.
@andi_codescu regulile sunt facute de oameni pentru ei. Eu de exemplu cumpar si daca daca am dubii (nu dincolo de un procent) si chiar daca uneori ma mai insel, per total ies bine sub raportul pret/calitate/raritate/stare. Daca as evita sa cumpar la cel mai mic dubiu, as avea probabil o colectie despre care as crede ca-i 100% originala, insa plictisitor de banala si dobandita extrem de scump. Pana la urma numismatica e dincolo de o simpla acumulare si daca o piesa imi starneste interesul, chiar daca am sa zicem un 20% dubii, o iau. Desigur, recomandarea de a nu cumpara la cel mai mic dubiu este valabila pentru cei mai de curand numismati. Asta pentru ca dubiul mai tine si de ceea ce stii, si cand nu stii mare lucru, piesa trebuie sa fie al naibii de prost falsificata ca sa-ti starneasca dubii 
Mare parte din teoria mea bazata pe greutatea necorespunzatoare si descrierea gresita se cam anuleaza, cred ca pur si simplu sunt niste erori pe acolo, inversari ale detaliilor pieselor. De fapt era asta:
http://www.ricardo.ch/accdb/viewItem.as ... nguageNR=2
Si asa ramanem doar cu imaginea, pe baza careia se poate discuta...
- andi_codescu

Corect. Pentru piese rare, dar cu preturi acceptabile se merita sa iei si daca ai dubii. Insa daca sunt suficient de multe (cum ar fi unele piese romane mai raspandite) eu zic ca mai bine mai astepti putin si iei una mai "sigura".berserkr scrie:@andi_codescu regulile sunt facute de oameni pentru ei. Eu de exemplu cumpar si daca daca am dubii (nu dincolo de un procent) si chiar daca uneori ma mai insel, per total ies bine sub raportul pret/calitate/raritate/stare. Daca as evita sa cumpar la cel mai mic dubiu, as avea probabil o colectie despre care as crede ca-i 100% originala, insa plictisitor de banala si dobandita extrem de scump. Pana la urma numismatica e dincolo de o simpla acumulare si daca o piesa imi starneste interesul, chiar daca am sa zicem un 20% dubii, o iau. Desigur, recomandarea de a nu cumpara la cel mai mic dubiu este valabila pentru cei mai de curand numismati. Asta pentru ca dubiul mai tine si de ceea ce stii, si cand nu stii mare lucru, piesa trebuie sa fie al naibii de prost falsificata ca sa-ti starneasca dubii
Acum si "siguranta" asta e ceva relativ pentru ca, intr-adevar, spre 100% nu poti fi sigur decat de putine piese: cele banale.
E adevarat! Ma intreb ce moneda as fi primit pana la urma daca as fi cumparat-o?!dimo13 scrie:Mare parte din teoria mea bazata pe greutatea necorespunzatoare si descrierea gresita se cam anuleaza, cred ca pur si simplu sunt niste erori pe acolo, inversari ale detaliilor pieselor. De fapt era asta:
E adevarat ca inca ma ghidez dupa pret si dupa ceea ce-mi atrage cumva atentia. Colectionez lucruri care sunt deosebite. Cu monedele am inceput de fapt acum cateva saptamani, dupa ce sotia (am vazut ca doi utilizatori mi-au confundat, sau nu au fost siguri de genul meu) mi-a cumparat, sa-mi faca o surpriza, traianul acela pe care l-am postat si o alta piesa. Piesele pe care stiu ca vreau sa le am (un koson, un anumit aureu si o celtica) si pe care le voi cumpara in curand, le voi cumpara de la o casa de licitatii de aici sau din GErmania, ca sa nu am surprize.berserkr scrie:Sa inteleg ca echivalati piesa asta cu aceea a carei poza ati postat-o Dvs? Ohooo, aveti muuuuult de invatat in numismatica! Nu sunteti inca pregatit(a) pentru asemenea piese. N-o spun cu malitie, este numai un sfat sincer pe care vi-l dau, incepeti cu inceputul.mariko scrie:Uneori elvetienii pot cere si mai mult....
http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=28&lot=166
Cat despre colectionat monede, in general, m-as bucura mult daca mi-ati putea spune unde este acest inceput.
Haideti sa va bucur
Inceputul e studiul monedei, si fiind un hobby, acest studiu se axeaza pe monedele preferate. In primul rand cred ca-i util sa cunosti denominatiile perioadei si locului respectiv. Altfel risti sa confunzi (la romane de exemplu) un dupondius cu un as, ceea ce aduce mari probleme nu numai la clasificarea exacta dar si - consecutiv - la estimarea pretului. Apoi istoria vremurilor in care au fost emise acele monede. Astfel poti sa-ti dai seama care-s mai interesante si de ce. Orice element al unei monede poate depune marturie despre o parte a realitatii in care a fost emisa. Nu strica ceva cataloage pe domeniul studiat. Si cautari pe net pentru a capata o cultura a emisiunilor si caracteristicilor generale si particulare ale emisiunilor. Cred ca-i suficient pentru inceput. Oricum multe dintre aceste activitati vor persista atata timp cat veti colectiona 
As completa special pentru Dvs, invatati cum se clasifica din punctul de vedere al conservarii si aparentei, si ce impact au acestea asupra pretului. Doua monede din aceeasi emisiune pot costa - una 1 euro si una 80 de exemplu. Va recomand, excelentul site al lui Doug Smith:
http://dougsmith.ancients.info/
In special partea "Technical and General Topics". Nu strica nimanui de-aici!
As completa special pentru Dvs, invatati cum se clasifica din punctul de vedere al conservarii si aparentei, si ce impact au acestea asupra pretului. Doua monede din aceeasi emisiune pot costa - una 1 euro si una 80 de exemplu. Va recomand, excelentul site al lui Doug Smith:
http://dougsmith.ancients.info/
In special partea "Technical and General Topics". Nu strica nimanui de-aici!