Elemente de siguranta ale bancnotelor emisiunea 1966.
Nu am temeri legate de bancnotele astea
Insa daca erati destul de mare in '89 poate va aduceti aminte cum aratau bancnotele dupa ce de ani buni nu se mai tiparisera. N-am scanner acasa dar voi scana la serviciu o bancnota de 10 lei pentru aducere aminte. Arata mult mai urat decat suta asta. Hartia nu pare de ziar deloc, doar hartia de bancnota normala din vremea aceea, care avea in compozitie si bumbac, si foarte uzata. Din pozele prezentate la inceput in topic se distingeau numai niste bancnote foarte circulate. In afara de acea stampila cu "FALS" - foarte usor de reprodus, cu mult mai usor decat bancnota in sine - bancnotele nu pareau false. Acum dupa vederea seriilor, intr-adevar arata suspect (lipsa alinierii elementelor). Dar faptul ca desenul este intrerupt n-ar da indicatie de fals stiind halul in care s-au uzat bancnotele inainte de revolutie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Imi aduc aminte foarte bine cum aratau in urma circulatiei bancnotele in acea vreme. Oricum, nu am nici un dubiu in privinta celor cateva bancnote false de 100 lei pe care le cunosc. Poate candva vom avea ocazia de a ne intalni - si de a va putea prezenta un exemplar. Pur si simplu veti fi uluit de cat de bine e facuta.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Din imaginile pe care le-ati postat se vede ca este foarte bine realizata; Greseala falsificatorilor a fost ca au last-o pe piata cu aspect de bancnota destul de putin circulata (pentru acea vreme) daca o circulau ceva mai mult (o uzau artificial) poate ca nu erau prinsi.
Ultima oară modificat 29 Iun 2008, 18:52 de către picard, modificat 1 dată în total.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Daca reteaua era intr-adevar numai din cele doua persoane, poate ar fi avut sanse. Daca mai era implicata cel putin o persoana, deja era dificil. La cum sopteau vecina, cumnatul, cumatra, raul, ramul - tot aveau sanse de a ajunge un raport scris pe masa celor cu ochi albastri. Chiar si asa au riscat foarte mult. Pedeapsa...cine stie...poate a fost cum zicea banivechi mai sus cu cateva randuri.picard scrie: daca o circulau ceva mai mult (o uzau artificial) poate ca nu erau prinsi.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."