Alo!? facultatea de numismatica?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

dorelb

Mesaj de dorelb »

Daca mai tineti minte acum citiva ani un iesean si-a darimat un perete de casa sau il consolida si a gasit sub acesta citeva ulcele cu mii de monede din argint. S-a dat la televizor descoperirea, dupa citva timp tipul mai descopera inca o ulcica, au fost foarte multe monede, cei de la patrimoniu au intrat pe fir, l-au felicitat, i-au luat monedele si i-au promis o recompensa conform prevederilor legale, dar... trebuie sa astepte sa faca ei curatarea monedelor, evaluarea etc, adica vreo citiva ani buni. Deci de la descoperire pina la primirea vreunei recompense iti creste barba, asa ca probabil pentru multi norocosi de genul ieseanului nostru este mai atractiv financiar sa le vinda la cunoscuti /colectionari decit sa astepte mult si bine pina statul ii da ceva.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ieri am vazut la stiri ca cineva a gasit un pumn de monede de aur din sec XIX si incep sec XX. Parca era cineva din zona Constanta daca bine tin minte. Au fost monede britanice, frantzuzesti, belgiene, turcesti si parca una si din austria si ungaria. Expertul de la muzeu care a studiat piesele a zis doar ca in nici un caz nu este vorba de piese de patrimoniu si ... atat. Nu s-a pomenit nimic de vreo recompensa, sau ce urmeaza sa se intample in continuare cu piesele.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

dorelb scrie:Daca mai tineti minte acum citiva ani un iesean si-a darimat un perete de casa sau il consolida si a gasit sub acesta citeva ulcele cu mii de monede din argint. S-a dat la televizor descoperirea, dupa citva timp tipul mai descopera inca o ulcica, au fost foarte multe monede, cei de la patrimoniu au intrat pe fir, l-au felicitat, i-au luat monedele si i-au promis o recompensa conform prevederilor legale, dar... trebuie sa astepte sa faca ei curatarea monedelor, evaluarea etc, adica vreo citiva ani buni. Deci de la descoperire pina la primirea vreunei recompense iti creste barba, asa ca probabil pentru multi norocosi de genul ieseanului nostru este mai atractiv financiar sa le vinda la cunoscuti /colectionari decit sa astepte mult si bine pina statul ii da ceva.
Intr-adevar, acum ceva ani un iesean a descoperit un tezaur monetar ce a ajuns sa fie catalogat drept cel mai mare tezaur monetar descoperit in Romania (ca numar de piese). Iar la momentul respectiv i se promisese o recompensa in conformitate cu legile existente. Puteti citi detalii pe pagina: http://www.evenimentul.ro/articol/cel-m ... tezaur.htm
Acum vreo 6 luni stiu ca tipul inca se plangea ca nu a primit bani din cauza ca nu e terminata evaluarea tezaurului si ... lipsa de fonduri. Este adevarat ca e mai avantajos de vandut unor colectionari cu dare de mana, dar intri sub incidenta legii. A descoperi un tezaur in ograda proprie, nu e chiar motiv de bucurie sau vise de inbogatire. Conform legii esti obligat sa anunti autoritatile si sa-i lasi pe ei sa te incurce ceva timp. Daca executi o constructie, esti obligat sa incetezi lucrul atat timp cat doresc autoritatile (veti intalni acest lucru pe orice autorizatie de constructie). Din aceasta cauza, multe din trusturile de constructii au o "lege nescrisa" prin care orice descoperire arheologica sa fie musamalizata, pentru a nu fi intarziati de la executia lucrarii.
Si ca o parte amuzanta a tezaurului monetar din Iasi, la o cautare pe Google, am dat peste urmatorul link de pe okazii (postat probabil de vreun glumet): http://64.233.183.104/search?q=cache:_O ... =clnk&cd=3
Personal, mi sa parut interesant dialogul de pe forum :D
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

CAPITOLUL VI - Regimul juridic al bunurilor arheologice mobile
descoperite întâmplător sau prin cercetări sistematice

Art. 45. - (1) Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice cu scop arheologic sau geologic, precum şi cele descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, conform art. 135 alin. (4) din Constituţia României, intră în proprietate publică, potrivit dispoziţiilor legale.
Art. 48. - (1) Persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la art. 45 alin. (1) sunt obligate să le predea, în termen de 48 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.
(2) Primarul este obligat să înştiinţeze despre bunurile descoperite, în termen de 48 de ore, direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional, luând totodată măsuri de pază şi de conservare a acestora.
(3) Primarul este obligat să predea bunurile astfel descoperite, în termen de 10 zile, direcţiei judeţene pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional.
(4) Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condiţiile prevăzute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepţională se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.
(5) Valoarea bunurilor astfel descoperite se stabileşte de experţii acreditaţi ai direcţiei judeţene pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional sau, după caz, de alţi experţi acreditaţi.
(6) Recompensele şi bonificaţia, stabilite potrivit alin. (4) şi (5), vor fi suportate din bugetul ordonatorului principal de credite sau din bugetele locale, în funcţie de subordonarea instituţiilor culturale în administrarea cărora vor fi transmise bunurile descoperite şi vor fi plătite în cel mult 18 luni de la data predării bunului.
(7) În cazul în care autorul descoperirii nu primeşte recompensa în termenul stabilit la alin. (6), acesta se poate adresa instanţei judecătoreşti competente printr-o acţiune scutită de taxa judiciară de timbru.

Deci la noi posibilitatea despagubirii ramane in mainile legiuitorului nefiind obligatorie ,iar dupa cum bine stim …mereu nu se gasesc fonduri pentru asa ceva iar in cazul in care totusi se va da o despagubire aceasta in mod clar va fi una mult mai mica decat cea cuvenita . Traim in Romania si asta ne “ucide” multe drepruri :shock: !
Freddy

Mesaj de Freddy »

Daca as gasi vreun tezaur sau asa ceva, sigur nu as spune la nimeni. Mai putin "autoritatilor". :roll:
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

exista un jurist care sa ne explice exact ce inseamna:
"cele descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice" ?
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

ps
banuiesc ca ograda mea nu este obiect exclusiv al proprietatii publice , ca sa intelegeti unde bat...
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

P.P.S "autorul descoperirilor intamplatoare" :noidea:
si daca nu este intamplatoare; daca el chiar stia (poate ) de existenta acelui tezaur si a luat lopata in spinare si a scos-o?
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

in legatura cu monezile gasite la Constanta , ele au fost returnate celui care le-a gasit pt k nu erau de patrimoniu
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Aici cred ca este vorba de o problema morala si nu are rost sa divagam aiurea: daca persoana in cauza doreste sa predea monedele le va preda daca nu - nu le va preda, insa exista riscuri.
cartelcoserv scrie:ps
banuiesc ca ograda mea nu este obiect exclusiv al proprietatii publice , ca sa intelegeti unde bat...
Nu stiu daca s-a modificat legislatia privitoare la proprietate, dar mai demult era in vigoare o lege care spunea ca o persoana este proprietara solului nu si al subsolului. Nu cred ca era neaparat indreptata catre descoperirile arheologice, ci pt a evita problemele privitoare la petrol, gaze naturale etc.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

marius_VN scrie:in legatura cu monezile gasite la Constanta , ele au fost returnate celui care le-a gasit pt k nu erau de patrimoniu
Daca studiati lista cu monedele clasate ca fiind de patrimoniu o sa vedeti ca sunt acolo si destule monede de aur franceze, turcesti etc. similare cu cele gasite la Constanta. Presupun deci ca este la latitudinea expertului sa decida care este de patrimoniu si care nu.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

vlahul scrie:Aici cred ca este vorba de o problema morala si nu are rost sa divagam aiurea: daca persoana in cauza doreste sa predea monedele le va preda daca nu - nu le va preda, insa exista riscuri.
cartelcoserv scrie:ps
Nu stiu daca s-a modificat legislatia privitoare la proprietate, dar mai demult era in vigoare o lege care spunea ca o persoana este proprietara solului nu si al subsolului. Nu cred ca era neaparat indreptata catre descoperirile arheologice, ci pt a evita problemele privitoare la petrol, gaze naturale etc.

bine,ok.le gasesc in scorbura unui copac,situat pe proprietatea mea.sau in peretele casei.deci am eliminat subsolul...
cum ramane in cazul acesta?
dorelb

Mesaj de dorelb »

Vrem, nu vrem asa stau lucrurile: ai gasit ceva vechi (in subsol, in scorbura sau ti-a picat in cap) si care poate fi sau nu de patrimoniu (asta o stabilesc expertii-care sunt si nu sunt) trebuie sa anunti autoritatile. Si daca faci asta incepi sa ai dureri de cap. Daca risti si nu o faci tot acolo ajungi, dar s-ar putea sa-ti imbogatesti colectia (daca esti colectionar). Eu zic asa: Fiecare este liber sa hotarasca ce face cu descoperirea sa. Desi, acest rationament incalca legea.
jan77

Mesaj de jan77 »

Din tezaurul de la Iasi s-a mai ciupit totusi putin.
Cateva din monedele medievale unguresti dintr-un ulcior s-au vandut acu 2 luni pe okazii.
Felicitari castigatorilor ca sa stie si ei de unde provin monezile( sa lipeasca o eticheta pe ele)
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

dorelb scrie:Vrem, nu vrem asa stau lucrurile: ai gasit ceva vechi (in subsol, in scorbura sau ti-a picat in cap) si care poate fi sau nu de patrimoniu (asta o stabilesc expertii-care sunt si nu sunt) trebuie sa anunti autoritatile. Si daca faci asta incepi sa ai dureri de cap. Daca risti si nu o faci tot acolo ajungi, dar s-ar putea sa-ti imbogatesti colectia (daca esti colectionar). Eu zic asa: Fiecare este liber sa hotarasca ce face cu descoperirea sa. Desi, acest rationament incalca legea.
dorel, unde vroiam eu sa ajung era in alta parte.
in textul citat de mine,intervine termenul "exclusiv al proprietatii publice"
din cate stiu eu ,curtea mea (exclusiv subsolul ei,ca sa folosesc acelasi termen) este proprietate privata.
asta era punctul unde vreau sa ajung.
e un fel de sofism,dar la legile noastre,nu ai sanse decat asa
:))
Scrie răspuns