Vise despre posibile monede comemorative romanesti

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

picard scrie:Site-ul monetariei nationale zice ca a fost de circulatie.
Eu nu-mi amintesc la vremea respectiva sa fi anuntat cineva ca e de circulatie si numai o moneda comemmorativa.
Poate ne spune cineva cum a intrat in posesia ei.
Eu n-am prins nici un asemea 10 lei in circulatie doar acum vad ca e inflatie la targuri.
Pai teoretic toate monedele comemorative emise de BNR au putere circulatorie pe teritoriul tarii, nu? :)

Eu am gasit in acei ani aprox. 10 monede de 500 lei cu eclipsa in circulatie. Dar probabil ca acest lucru se explica prin faptul ca multi le-au pus deoparte crezand ca au o valoare mai deosebita. De ex. cei care acum le ofera la mica publicitate pntru 100 euro/buc. :)

Si daca BNR ar emite in februarie un set de genul State Quarters petru circulatie, s-ar intampla acelasi fenomen, multi le-ar pune deoparte si peste 5 ani o sa fie iar inflatie de anunturi la mica publicitate similare cu cele pentru monedele cu ecplisa. Asta din cauza bunei promovari cu care ne-am obisnuit deja. Aceeasi buna promovare din cauza careia multi au crezut ca bancnota de 10 lei dec. 2008 este un fals.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Pt FAO 1995 nici una din cele 3 monede nu a fost in varianta proof. Abia din 1996 s-a introdus aceasta tehnologie pe monedele romanesti. Dar numai la monedele din metal pretios. Moneda cu eclipsa este prima moneda proof care nu este din metal pretios.
Daca revenim la FAO 1995, monedele de 10 lei, au un tiraj mult peste moneda de 100 lei. Chiar si acum la targuri se gasesc destul de multe. Asta ma face sa cred ca ele erau destinate initial pt circulatie, dar din varii motive s-a renuntat la acest lucru. Oricum, in urma cu 2 - 3 ani pe okazii erau prezente loturi de 100 buc monede 10 lei 1995 cu sau fara "N". dar si un saculet plin cu monede 10 lei 1995 fara "N" .
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

sorin70 scrie:Seria FAO 1995 nu a avut nicio moneda proof.
Atat moneda de 100 lei cat si cele 2 de 10 lei au fost in stare BU.
Primele monede proof au fost cele de argint emise incepand cu 1996.
Exceptie face medalia de argint 115 ani BNR care in 1995 s-a emis atat BU cat si proof
Am avut una de 10 lei si una de 100 in capsula din plastic, de la distributia normala. Cum i-ati spune? BU? Adica "Brilliant Uncirculated"? Si ce e proof in acest caz? De acord ca primele monede de argint de dupa revolutie au fost urate insa asta era tehnologia la dispozitie. Cred ca ne cramponam de termeni si reguli artificiale (repet, stiu ca multi considera ca proof e o tehnologie speciala dar exista monede proof cu mult inainte sa apara baterea in oglinda de exemplu).

@Yu_L.Yan Va rog sa ma credeti ca nu ma intereseaza sa fac senzatie dar una dintre cele doua de 10 lei era in capsula. Asta e.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

berserkr scrie:
sorin70 scrie:Seria FAO 1995 nu a avut nicio moneda proof.
Atat moneda de 100 lei cat si cele 2 de 10 lei au fost in stare BU.
Primele monede proof au fost cele de argint emise incepand cu 1996.
Exceptie face medalia de argint 115 ani BNR care in 1995 s-a emis atat BU cat si proof
Am avut una de 10 lei si una de 100 in capsula din plastic, de la distributia normala. Cum i-ati spune? BU? Adica "Brilliant Uncirculated"? Si ce e proof in acest caz? De acord ca primele monede de argint de dupa revolutie au fost urate insa asta era tehnologia la dispozitie. Cred ca ne cramponam de termeni si reguli artificiale (repet, stiu ca multi considera ca proof e o tehnologie speciala dar exista monede proof cu mult inainte sa apara baterea in oglinda de exemplu).

@Yu_L.Yan Va rog sa ma credeti ca nu ma intereseaza sa fac senzatie dar una dintre cele doua de 10 lei era in capsula. Asta e.
Exact asa spune BNR intr-o lista a monedelor jubiliare emise : 100 lei 1995 este BU si nu proof.
La medalia BNR 115 ani se prezinta 2 categorii : BU si proof.
Lista a fost publicata intr-unul din rapoartele anuale dar nu mai reusasc sa o gasesc acum.

In acceptiunea actuala "proof" se considera doar monedele executate in tehnica speciala la care suprafata fundalului are aspect lucios "oglinda" iar cea a reliefului are aspect mat "inghetat" .

100 lei 1995 nu are nici un detaliu cu suprafata mata.
Comparati cu 100 lei 1996 Roma, Atlanta, etc.

Pentru monedele vechi ( pana la inceputul sec. XX ) "proof" poate sa insemne ca au fost batute cu matrite speciale, mult mai bine finisate decat cele destinate baterii pieselor obisnuite.

Revenind la setul 1995, monedele de 100 lei si cea de 10 lei "N" erau in capsule iar cea de 10 lei fara "N" era fara capsula . Pe situl Monetariei Statului se mentioneaza ca cea fara "N" ar fi fost destinata circulatiei ( tiraj 100.000 exemplare ). E posibil ca in Bucuresti sa fi circulat foarte scurt timp pana sa fie absorbite de colectionari, unele direct din banca. In anii trecuti parca era un anunt pe okazii cu 100 sau 1000 buc. de monede de acest fel.

Revenind la subiectul topicului si eu sustin ideea unor serii de comemorative circulante cu valoarea de 1 sau 2 lei, eventual bimetalice.
Spania a avut la ultimile emisiuni de pesetas o serie frumoasa cu regiuni, chiar de valori nominale mici, parca 5 ptas.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu zic, ar fi frumos, insa credeti ca BNR se va mai obosi sa diversifice designul cand mai sunt cativa ani pana la trecerea la euro (chiar daca pare o perspectiva indepartata)? Mai ales in vremuri de criza (cred ca-i destul de costisitor).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Parca Napoleon spunea : " Cine vrea sa faca gaseste solutii, cine nu vrea gaseste motive. "
Asa ca daca s-ar vrea s-ar putea.
Si Polonia este tot in aceeasi criza si emite jubiliare circulante.
Poate ne ajuta Dumnezeu sa vedem si noi asa ceva de la BNR.
Dar visatul e frumos si gratis :lol:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Polonia din cate stiu are cataloage de moderne periodice intr-o forma grafica de exceptie. La ei numismatica e mult mai raspandita, facand parte din cultura. La noi, abia se desteapta lumea. Si cum e turcul, si pistolul. Pe-asta nu stiu cine-a zis-o, dar a zis-o bine.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

berserkr scrie: @Yu_L.Yan Va rog sa ma credeti ca nu ma intereseaza sa fac senzatie dar una dintre cele doua de 10 lei era in capsula. Asta e.
Nu va contrazic ca era in capsula. Asa este, dar sigur nu este proof. Nici macar suta nu este proof. Tehnologia proof este diferita fata de aceste monede.
De asemenea moneda cu eclipsa, este proof dar nu a fost vanduta in alveola ci untr-un pliculet de hartie :lol:

Oricum, pt confirmare, va rog sa va uitati putin pe pagina FAO cu N si FAO

Saculetul cu monede 10 lei FAO, daca nu ma insel apartinea tot unui coleg de pe forum. Il rog pe aceasta cale, in masura in care mai detine o poza a acelui saculet sa o posteze si pe forum, sau de ce nu, in galerie :D
Aldor scrie:Aceeasi buna promovare din cauza careia multi au crezut ca bancnota de 10 lei dec. 2008 este un fals.
Acum cateva zile cand le povesteam unor prieteni acest episod (unul dintre ei lucrand in domeniul finantelor), au fost foarte uimiti sa afle ca se afla o noua bancnota pe piata. Probabil si ei ar fi patit la fel :twisted:
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Scrie răspuns