Cosasul, Fals

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

cmusat scrie:Scuze - am uitat de stampila. Da pare a fi aceeasi la toate. Cu mai mult sau mai putin tus (la unele e mai estompata), dar stampila e aceeasi.
Multumesc mult pt detalii si informatii. Ma voi "plimba la pas" pe imagini, poate reusesc sa identific ceva repere care sa ajute in a face o parere :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
KLARK

Mesaj de KLARK »

Am si eu o intrebare, cred ca destul de naiva... :oops:
Stiti de ce aceasta bancnota a fost asa de mult falsificata?
S-au intalnit atatea falsuri la 500 lei, dar la 100 lei si 1000 lei nu se cunoaste nici un fals. :roll:
cmusat

Mesaj de cmusat »

Eu unul stiu de 2 cazuri de fals la 500 lei. Unul a fost acum vreo 2 ani - cel despre care se vorbea cu probele scoase de la dosar (acelea au filigran) si acestea de care vorbeam mai sus. Stiti de mai multe? Ca daca sunt doar doua.. cu greu se poate spune ca au fost foarte falsificate.
On a long enough time line, the survival rate for everyone drops to zero. Tyler Durden
-------
“Gold and silver are money. Everything else is credit” J.P. Morgan
KLARK

Mesaj de KLARK »

Nu... Dar totusi un asa numar mare de bancnote, cu serii diferite. Asta inseamna ca falsificatorii erau foarte buni si cred ca nu a fost singurul caz de acest gen.

De astazi sunt fericitul posesor al unui astfel de fals... :D
Bancnota este tiparita destul de bine, si ce e mai important hartia nu straluceste la lumina UV asa cum starluceste hartia obisnuita (acesta este un important element de siguranta la unele bancnote)
Din pacate nu am si cosasul original ca sa vad diferentele... :cry:
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Dupa o amanare de cateva zile, am reusit sa-mi fac timp sa ma plimb un pic pe imaginile primite.
O sa va las si pe voi sa admirati in voie comparatiile de mai jos, iar concluziile sunt doar pur personale.

Din start precizez ca nu am pipait aceste falsuri, bazanduma doar pe imaginile primite de la colegul nostru (multumiri pt ajutor).
Imaginea buna pt comparatie este a unui specimen, imagine oferita tot de un coleg (sau ... fost coleg), oricum un prieten saritor (multumiri si lui :D )

Din structura hartiei folosite la falsuri, pare o hartie veche, de tipul hartiei folosite la foile cartilor din anii 40 - 50. Culoare inchisa, groasa, aspect usor poros.

Am observat imaginile de la 8 - 9 bancnote.
Pt toate, desenul este identic, semn ca pentru ele s-a folosit acelasi cliseu.
O parte dintre bancnote nu prezinta serie. Asta inseamna ca inserierea a fost efectuata ulterior. Scrisul foarte drept al seriei, imi indica ca a fost efectuata tot intr-o tiparnita (nu a fost o inseriere de genul "stampila de mana".
Seriile diferite, pt tot lotul (asa cum reiese din pagina anterioara, peste 100 buc), exclud din start fotocopierea.
De asemeni, eu exclud o tiparire tarzie (anii 60 - 70). Ma bazez pe faptul, ca daca ar fi folosit la recuzita, nu avea sens ca o parte din bancnote sa aiba serie, iar o parte nu.
La fel, pt o parte dintre bancnote, una din nuante "se pierde", probabil epuizand-use mai devreme tusul respectiv. Exemplu in foto 9. Acest lucru l-am constatat la cateva bancnote din lotul de imagini primite, deci nu e caz izolat pt o singura bancnota.

La prima vedere, cliseul este foarte bine executat, singurele elemente slabe fiind desenele Guillot. La un studiu sub lupa, mai apar mici modificari la desene, dar a fost un cliseu foarte aproape de cel real.

Concluzia mea, este ca bancnotele sunt fals de epoca.
Daca ma insel, mea culpa. Dar in acest caz, sunt destul de sigur pe mine.

@moderatori. Scuze pt 2 posturi succesive, dar nu merg decat 5 atasuri / post.
Fişiere ataşate
Foto 5.jpg
Foto 5.jpg (91.65 KiB) Vizualizat de 13167 ori
Foto 4.jpg
Foto 4.jpg (96.58 KiB) Vizualizat de 13167 ori
Foto 3.jpg
Foto 3.jpg (96.16 KiB) Vizualizat de 13167 ori
Foto 2.jpg
Foto 2.jpg (96.23 KiB) Vizualizat de 13167 ori
Foto 1.jpg
Foto 1.jpg (95.91 KiB) Vizualizat de 13167 ori
Imagine
Imagine

Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

....
Fişiere ataşate
Foto 9.jpg
Foto 9.jpg (87.73 KiB) Vizualizat de 13166 ori
Foto 8.jpg
Foto 8.jpg (94.45 KiB) Vizualizat de 13166 ori
Foto 7.jpg
Foto 7.jpg (95.84 KiB) Vizualizat de 13166 ori
Foto 6.jpg
Foto 6.jpg (89.18 KiB) Vizualizat de 13166 ori
Imagine
Imagine

cmusat

Mesaj de cmusat »

Va multumesc pentru raspunsul mai mult decat documentat. Pot doar sa confirm cele spuse despre despre insusirile hartiei.
Inca odata multumesc,
Claudiu
On a long enough time line, the survival rate for everyone drops to zero. Tyler Durden
-------
Cacuci

filigran

Mesaj de Cacuci »

Am si eu o intrebare. Ce model de filigran ar trebui sa aiba 500 lei Cosasul autentica ? Eu am una acasa, si am zis ca ma uit la ea dupa discutia asta pe forum. E drept, e mai uzata, si nu mi-am putut da seama de ce model e filigranul. M-am uitat in catalogul Zimbrul din 1997 si scria "hartie cu filigran nedefinit" .
cmusat

precizare

Mesaj de cmusat »

In urma mai multor intrebari, revin cu o precizare - sunt patru tipuri de falsuri, si toate sunt disponibile pe okazii (cautati va rog cosasul fals).
Daca unul sau mai multe tipuri lipsesc pe moment, va rog trimiteti-mi un mesaj privat, e posibil sa fie doar o problema temporara, din lipsa de timp de scanat.
Multumesc,
Claudiu
-------
Scrie răspuns