Valoarea banilor din ani 40'
- Metal Hammer

Partea cu oul am auzit-o de la bunica deci....poate a exagerat
Ultima oară modificat 29 Noi 2009, 15:29 de către Metal Hammer, modificat 1 dată în total.
Orice lucru bun in viata este ilegal,imoral sau ingrasa
Nici eu nu aveam habar de cat costa un ou in acea perioada dar se poate face si un alt calcul inainte de a scrie. De genul : in perioada anilor '40 bancnota cu valoarea nominala cea mai mare a fost de 5.000.000 lei. In cazul in care un ou ar fi costat 2.000.000 cum ati fost informat , bunicii ar fi trebuit sa se duca la cumparaturi cu doua sacose - una plina cu bancnote de 5.000.000Metal Hammer scrie:Partea cu oul am auzit-o de la bunica deci....poate a exagerat si
Asta e cu hiperinflatia, in Zimbabwe cu 100 de trilioane cumparai intr-o zi 3 oua, maine doua si a treia zi aveai nevoie de 200 trilioane pentru unul.
Si Zimbabwe e cel mai nou exemplu dar au mai fost si altele, printre care si Romania intre 1945-1947.
E clar ca era rau, daca a ajuns sa se bata o moneda de 100.000 lei.
Si Zimbabwe e cel mai nou exemplu dar au mai fost si altele, printre care si Romania intre 1945-1947.
I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies.
Thomas Jefferson
3rd president of US (1743 - 1826)
Thomas Jefferson
3rd president of US (1743 - 1826)
Nu ma pot pronunta asupra evolutiei preturilor in Zimbabwe, dar nu inteleg rationamentul de mai departe. Moneda de 100000 lei reprezenta a cincizecea parte din bancnota cu valoarea nominala cea mai mare atunci, 5 milioane. Acum ar fi echivalenta cu o moneda de 10 lei ceea ce ar insemna cu putin peste 2 euro (in condtiile in care moneda de 2 euro exista si este destul de practica). Sa luam si alt exemplu, pana la inceputul anilor '90 cea mai mare bancnota in Romania era cea de 100 de lei, iar cea mai mare moneda de circulatie era cea de 5 lei, adica a douzecea parte.schiba scrie:Asta e cu hiperinflatia, in Zimbabwe cu 100 de trilioane cumparai intr-o zi 3 oua, maine doua si a treia zi aveai nevoie de 200 trilioane pentru unul.
Ma poate ajuta cineva cu:
-rata inflatiei anuale pe fiecare an de dupa 1990 (pe noul site al BNR nu mai gasesc datele)
-rata medie a dobanzii bancare anuale (sa zicem la depozitele cu bobanda la termen.
-rata inflatiei anuale pe fiecare an de dupa 1990 (pe noul site al BNR nu mai gasesc datele)
-rata medie a dobanzii bancare anuale (sa zicem la depozitele cu bobanda la termen.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Am primit un calendar emis de BNR cu monede si bancnote (istoria leului). pe fiecare pagina da cateva informatii despre preturile din epoca:
- 1870
paine - 0.11 lei/kg
vin - 0.4 lei/l
ou - 0.05 lei/buc
lapte - 0.31 lei/l
carne de porc - 0.34 lei/kg
- 1873
paine - 0.24 lei/kg
vin - 0.47 lei/l
ou - 0.04 lei/buc
lapte - 0.4 lei/l
carne de porc - 0.55 lei/kg
- 1906
paine - 0.25 lei/kg
vin - 1 leu/l
ou - 0.06 lei/buc
lapte - 0.38 lei/l
carne de porc - 1.04 lei/kg
- 1914
paine - 0.27 lei/kg
vin - 0.90 lei/l
ou - 0.07 lei/buc
lapte - 0.41 lei/l
carne de porc - 1.25 lei/kg
- 1915
paine 0.32 lei/kg
vin - 1.12 lei/l
ou - 0.73 lei/buc (aici trebuie sa fie o greseala, probabil 0.073)
lapte 0.44 lei/l
carne de portc - 1.49 lei/kg
- 1924
paine - 5.67 lei/kg
vin - 15 lei/kg
ou - 2.61 lei/buc
lapte - 10.71 lei/l
carne de porc - 48.04 lei/kg
- 1941
paine - 14.90 lei/kg
vin - 68.25 lei/l
ou - 0.62 lei/buc
lapte - 18.75 lei/l
carne de porc - 96.16 lei/kg
- iulie 1947
paine - 20.000 lei/kg
vin - 120.000 lei/l
ou - 1.300 lei/buc
lapte - 40.000 lei/l
carne de porc - 180.000 lei/kg
- decembrie 1947
paine - 14.00 lei/kg
vin - 48.00 lei/kg
ou - 0.35 lei/gk
lapte - 22.00 lei/l
carne de porc - 48.00 lei/kg
- 1952
paine - 4.36 lei/kg
vin - 4.42 lei/l
ou - 0.65 lei/buc
lapte - 1.10 lei/l
carne de porc - 9.88 lei/kg
- 1966
paine - 4 lei/buc (nu stiu cum corelam cu kg)
vin - 9 lei/l
ou - 1 leu/buc
carne de porc - 20 lei/kg
- 1992
paine - 27.9 lei/buc
vin - 124 lei/l
ou - 9.3 lei/buc
lapte - 43.4 lei/l
carne de porc - 372 lei/kg
- 2005
paine - 0.85 lei/buc
vin - 8 lei/l
ou - 0.50 lei/buc
lapte - 2 lei/l
carne de porc- 15.80 lei/kg
se observa ca nu este o proportionalitate perfecta in cresterea sau scaderea preturilor, dar in mare ele raman pe aceeasi linie. daca in vremuri normale pretul la vin si la carne e aproape egal, imediat dupa razboi pretul la carne creste mai mult decat la bautura.
- 1870
paine - 0.11 lei/kg
vin - 0.4 lei/l
ou - 0.05 lei/buc
lapte - 0.31 lei/l
carne de porc - 0.34 lei/kg
- 1873
paine - 0.24 lei/kg
vin - 0.47 lei/l
ou - 0.04 lei/buc
lapte - 0.4 lei/l
carne de porc - 0.55 lei/kg
- 1906
paine - 0.25 lei/kg
vin - 1 leu/l
ou - 0.06 lei/buc
lapte - 0.38 lei/l
carne de porc - 1.04 lei/kg
- 1914
paine - 0.27 lei/kg
vin - 0.90 lei/l
ou - 0.07 lei/buc
lapte - 0.41 lei/l
carne de porc - 1.25 lei/kg
- 1915
paine 0.32 lei/kg
vin - 1.12 lei/l
ou - 0.73 lei/buc (aici trebuie sa fie o greseala, probabil 0.073)
lapte 0.44 lei/l
carne de portc - 1.49 lei/kg
- 1924
paine - 5.67 lei/kg
vin - 15 lei/kg
ou - 2.61 lei/buc
lapte - 10.71 lei/l
carne de porc - 48.04 lei/kg
- 1941
paine - 14.90 lei/kg
vin - 68.25 lei/l
ou - 0.62 lei/buc
lapte - 18.75 lei/l
carne de porc - 96.16 lei/kg
- iulie 1947
paine - 20.000 lei/kg
vin - 120.000 lei/l
ou - 1.300 lei/buc
lapte - 40.000 lei/l
carne de porc - 180.000 lei/kg
- decembrie 1947
paine - 14.00 lei/kg
vin - 48.00 lei/kg
ou - 0.35 lei/gk
lapte - 22.00 lei/l
carne de porc - 48.00 lei/kg
- 1952
paine - 4.36 lei/kg
vin - 4.42 lei/l
ou - 0.65 lei/buc
lapte - 1.10 lei/l
carne de porc - 9.88 lei/kg
- 1966
paine - 4 lei/buc (nu stiu cum corelam cu kg)
vin - 9 lei/l
ou - 1 leu/buc
carne de porc - 20 lei/kg
- 1992
paine - 27.9 lei/buc
vin - 124 lei/l
ou - 9.3 lei/buc
lapte - 43.4 lei/l
carne de porc - 372 lei/kg
- 2005
paine - 0.85 lei/buc
vin - 8 lei/l
ou - 0.50 lei/buc
lapte - 2 lei/l
carne de porc- 15.80 lei/kg
se observa ca nu este o proportionalitate perfecta in cresterea sau scaderea preturilor, dar in mare ele raman pe aceeasi linie. daca in vremuri normale pretul la vin si la carne e aproape egal, imediat dupa razboi pretul la carne creste mai mult decat la bautura.
O sa incerc sa adaug treptat paginile din ziarul Scanteia 18 August 1947, cu preturile din urma stabilizarii monetare.
O sa va rog doar ceva indulgenta, neavand timpul necesar sa prelucrez toate paginile (pt o pagina au trebuit cam 6 - 8 scanari).
O sa va rog doar ceva indulgenta, neavand timpul necesar sa prelucrez toate paginile (pt o pagina au trebuit cam 6 - 8 scanari).
- Fişiere ataşate
-
- Pagina 1modif.jpg (490.02 KiB) Vizualizat de 17443 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Dar, cand ma gandesc ca si acum, dupa ~8 ani de la denominare, lumea se exprima inca in milioane lei, sau in RON, atunci alea mi se par doar mici scapari de edituraMaritud77 scrie:Un fapt amuzant,... desi pe prima pagina scrie "Leii vechi sunt primiti la ziare pana la 16 august", pretul ziarului este in lei vechi (pe 18 aug)!
L.E. Postez si pagina a 2-a a aceluiasi ziar
- Fişiere ataşate
-
- Pagina 2 m.jpg (484.11 KiB) Vizualizat de 17319 ori

Foarte, foarte interesant!
Remarc:
- ca pe pagina a-2-a a ziarului Scanteia, scrie: Pag 4 - Romania Libera?
- o moneda stabilizata nu ajungea nici macar pentru un bilet de tramvai
- populism inca actual: "Leul la stabilizare, speculantii la inchisoare!", puscariabili, cum s-ar spune astazi
- se facea analiza SWOT:
+ avantajate: paturile muncitoare 'dela' orase si sate
+ lovite: averile ingramadite prin jaf si specula
- stabilizarea a fost "democratica"
- calendarul preciza sarbatorile: ortodoxe, catolice, protestante si evreiesti
- probabil ziarul de luni, 18 august, aparea duminica, de vreme ce la calendar se precizeaza "Azi 17 august"
- miting se scria meeting, meci se scria match
- lirele palestiniene, egiptene si turcesti erau de baza
Remarc:
- o moneda stabilizata nu ajungea nici macar pentru un bilet de tramvai
- populism inca actual: "Leul la stabilizare, speculantii la inchisoare!", puscariabili, cum s-ar spune astazi
- se facea analiza SWOT:
+ avantajate: paturile muncitoare 'dela' orase si sate
+ lovite: averile ingramadite prin jaf si specula
- stabilizarea a fost "democratica"
- calendarul preciza sarbatorile: ortodoxe, catolice, protestante si evreiesti
- probabil ziarul de luni, 18 august, aparea duminica, de vreme ce la calendar se precizeaza "Azi 17 august"
- miting se scria meeting, meci se scria match
- lirele palestiniene, egiptene si turcesti erau de baza
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Sistemul monetar in Romania
Cand incercam sa facem comparatii intre diverse monede de acelasi tip (in cazul de fata Leul) pe o perioada de timp este bine de stiut ca fiecare sistem monetar se bazeaza pe un etalon monetar ce este reprezentat de marfa care este luată ca referinţă atunci când se stabileşte valoarea în circulaţie a banilor. Iniţial, la baza organizării sistemelor monetare s-a situat metalul monetar. Acesta a fost aurul, argintul sau chiar ambele.În funcţie de conţinutul etalonului monetar adoptat s-au consacrat mai multe tipuri de sisteme monetare:
- sistemul monetar având ca etalon metalul monetar în raport cu care au funcţionat sistemul monetar monometalist şi bimetalist;
- sisteme monetare bazate pe etalonul combinat aur – devize;
- sisteme monetare bazate pe etalonul putere de cumpărare.
1867; s-a instituit sistemul monetar national:
- sistem bimetalist, 1 / 14,38
- moneda nationala leul, subdiviziuni 100 bani
- erau acceptate oficial si monede ale Uniunii Monetare Latine
1880; s-a infiintat BNR. S-au emis primele bancnote in lei.
1889; s-a trecut la monometalism aur; 1 leu = 0,3226 grame aur
1920; unificarea monetara; s-au retras din circulatie rublele, coroanele, leii de razboi
1929; reforma monetara; 1 leu = 10 mg aur, aurul si argintul retrase din circulatie
1947; stabilizare monetara; 1 leu = 6,6 mg aur; se schimba 20000 lei vechi cu 1 leu nou
1954; redefinirea leului (ultima in aur): 1 leu = 0,148112 gr aur
* Bimetalismul integral; in cadrul acestui sistem statul definea prin lege raportul dintre aur si argint. Acesta era fix si stabilit. Monedele din ambele metale aveau aceiasi putere liberatorie. Prezenta dezavantajul ca, in conditiile in care pe piata aurul se aprecia fata de argint, exista tendinta de a-l tezauriza si disparea din circulatie.
* Monometalismul
Sisteme monetare bazate pe etalonul aur-moneda; pana la inceputul primului Razboi mondial a fost singura forma de existenta a etalonului aur. Prezinta urmatoarele caracteristici:
- aurul circula liber pe piata interna si internationala
- oricine putea sa emita moneda la monetarie prin procesul de batere libera
- bancnotele aveau o convertibilitate in aur libera si nelimitata
Sisteme monetare bazate pe etalonul aur-lingou – au aparut si functionat in perioada interbelica, fiind o forma limitata a etalonului aur clasic. Monedele din aur sunt retrase de pe piata, iar bancnotele sunt
convertibile numai numai in lingouri de aur.
* Sistem monetar bazate pe etalonul putere de cumparare.
Acest sistem care functioneaza in prezent, a rupt orice legatura intre moneda si aur. Astazi,
emisiunea de moneda are la baza totalitatea bunurilor si serviciilor create in cadrul fiecarei economii.
Cand incercam sa facem comparatii intre diverse monede de acelasi tip (in cazul de fata Leul) pe o perioada de timp este bine de stiut ca fiecare sistem monetar se bazeaza pe un etalon monetar ce este reprezentat de marfa care este luată ca referinţă atunci când se stabileşte valoarea în circulaţie a banilor. Iniţial, la baza organizării sistemelor monetare s-a situat metalul monetar. Acesta a fost aurul, argintul sau chiar ambele.În funcţie de conţinutul etalonului monetar adoptat s-au consacrat mai multe tipuri de sisteme monetare:
- sistemul monetar având ca etalon metalul monetar în raport cu care au funcţionat sistemul monetar monometalist şi bimetalist;
- sisteme monetare bazate pe etalonul combinat aur – devize;
- sisteme monetare bazate pe etalonul putere de cumpărare.
1867; s-a instituit sistemul monetar national:
- sistem bimetalist, 1 / 14,38
- moneda nationala leul, subdiviziuni 100 bani
- erau acceptate oficial si monede ale Uniunii Monetare Latine
1880; s-a infiintat BNR. S-au emis primele bancnote in lei.
1889; s-a trecut la monometalism aur; 1 leu = 0,3226 grame aur
1920; unificarea monetara; s-au retras din circulatie rublele, coroanele, leii de razboi
1929; reforma monetara; 1 leu = 10 mg aur, aurul si argintul retrase din circulatie
1947; stabilizare monetara; 1 leu = 6,6 mg aur; se schimba 20000 lei vechi cu 1 leu nou
1954; redefinirea leului (ultima in aur): 1 leu = 0,148112 gr aur
* Bimetalismul integral; in cadrul acestui sistem statul definea prin lege raportul dintre aur si argint. Acesta era fix si stabilit. Monedele din ambele metale aveau aceiasi putere liberatorie. Prezenta dezavantajul ca, in conditiile in care pe piata aurul se aprecia fata de argint, exista tendinta de a-l tezauriza si disparea din circulatie.
* Monometalismul
Sisteme monetare bazate pe etalonul aur-moneda; pana la inceputul primului Razboi mondial a fost singura forma de existenta a etalonului aur. Prezinta urmatoarele caracteristici:
- aurul circula liber pe piata interna si internationala
- oricine putea sa emita moneda la monetarie prin procesul de batere libera
- bancnotele aveau o convertibilitate in aur libera si nelimitata
Sisteme monetare bazate pe etalonul aur-lingou – au aparut si functionat in perioada interbelica, fiind o forma limitata a etalonului aur clasic. Monedele din aur sunt retrase de pe piata, iar bancnotele sunt
convertibile numai numai in lingouri de aur.
* Sistem monetar bazate pe etalonul putere de cumparare.
Acest sistem care functioneaza in prezent, a rupt orice legatura intre moneda si aur. Astazi,
emisiunea de moneda are la baza totalitatea bunurilor si serviciilor create in cadrul fiecarei economii.
Mea culpa ... am incurcat ... scanarilecapa scrie:Foarte, foarte interesant!
Remarc:
E intr-adevar pagina 4 din Romania Libera (din pacate ziarul continea doar 2 din pagini, restul pierzand-use in istorie).
L.E. - acum postez pagina corecta a ziarului Scanteia - respectiv pagina 2.
- Fişiere ataşate
-
- pagina 2..jpg (489.98 KiB) Vizualizat de 17203 ori

Foarte multe numere din Scanteia 1944-1954 gasiti si pe dacoromanica.ro
Luna august o gasiti aici :
http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R/511E7 ... on_id=3131
Eu le-am parcurs acum ceva timp si am constatat ca nu a fost chiar surprinzatoare aceasta stabilizare. Prin ziare s-a vorbit cu cateva zile mai inainte.
Inca nu au publicat colectia Scanteia din ianuarie 1952. Ar fi interesante si acelea.
Luna august o gasiti aici :
http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R/511E7 ... on_id=3131
Eu le-am parcurs acum ceva timp si am constatat ca nu a fost chiar surprinzatoare aceasta stabilizare. Prin ziare s-a vorbit cu cateva zile mai inainte.
Inca nu au publicat colectia Scanteia din ianuarie 1952. Ar fi interesante si acelea.