bonuri masa

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

banivechi

Mesaj de banivechi »

cartelcoserv scrie: -orice colectionar de notgelduri va poate trimite scanari ale notgeldurilor austria de 99 heller.bineinteles,nu veti gasi niciodata o bancnota sau moneda cu aceasta valoare.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti. Acel notgeld de 99 helleri o fi fost emis poate pentru ca multe preturi se terminau cu ,99 gen 5,99 sau 0,99 etc. Si negasindu-se pe piata moneda de 1 heller au emis notgeldul de 0,99. Un argument in plus ca acesti bani sint de necesitate. A fost nevoie de ei, primaria i-a emis. Asta nu inseamna ca tichetele de masa de 8,65 lei au o sansa in plus de a fi considerate notgeld doar fiindca au valoarea cu virgula.
simaky

Mesaj de simaky »

.... daca nu aveau virgula nu erau interesante !!!!!!!! :D :D :D :D :D

... partea buna e ca Istoria Circulatiei Monetare in Romania anilor 2010 NU o scriem noi ..... cu atatea contradictii nu cred ca ar fi iesit mare lucru !!!! :twisted: :twisted:
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

v-am raspuns punctual:
-la unele din argumentele dumneavoastra,sunt de acord (in special la cel cu faptul ca tichetele de masa sunt nominale,precum cecurile)
-la cele doua argumente invocate de dumneavoastra nu sunt de acord si v-am contraargumentat.

dar,repet,nu pot trece peste argumentarea ca sunt nominale...
aici chiar nu am nici un contraargument
simaky

Mesaj de simaky »

eu cred ca in privinta Bonurilor de Masa scapam din vedere cine a permis existenta lor ... Ministerul Muncii & Ministerul de Finante !!!

chiar daca nu emit in mod direct aceste bonuri cele 2 institutii controleaza regimul de emitere si valoarea nominala a acestor emisiuni ... deci sunt instrumente de plata oficiale ale Statului Roman !!!!!!!!!!!!!!

http://ro.sodexo.com/roro/servicii_tich ... o_pass.asp

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
ORDIN Nr. 1444 din 31 iulie 2009 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II 2009
Publicat in: Monitorul Oficial nr.547 din 6 august 2009
In temeiul:
- Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007;
- Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata prin Legea nr. 187/2006;
- art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999 cu modificarile ulterioare;
- art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,
ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite urmatorul ordin:
Art. 1 - pentru semestrul II al anului 2009, incepand cu luna septembrie, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 31 alin. (3) teza a II-a si alin. (4) din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.5/1999 cu modificarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr.348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata prin Legea nr.187/2006, si ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007, este de 8,72 lei.
Art. 2 - prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

p. Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, Dumitru - Nicu CORNOIU, secretar de stat
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

chiar acum ma uitam si eu prin legislatia respectiva...
oricum,e un subiect spinos...
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mai un punct unde nu cred ca se poate argumenta in favoarea unei comparatii: scopul emisiunilor respective. Notgeldurile suplinesc lipsa monedei marunte. Bonurile de masa au fost concepute ca o facilitate fiscala pentru companiile cu profit. Contravaloarea lor nu e impozitata. Altfel nu s-ar obosi nici un patron sa le cumpere si sa le dea angajatilori. Sa nu mai vorbim de factorul psihologic, ca angajatului i se sugereaza ca aceste bonuri sint un bonus primite de la o firma ce are grija de oameni, si nu o poleiala a unui salariu de mizerie.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

teoretic si aici aveti dreptate.
totusi,indraznesc o intrebare.putem considera bonurile casa scanteii ca notgelduri?
simaky

Mesaj de simaky »

1. DA, asa este ! :!:
2. E clar ca nu sunt Notgelduri dar nu inseamna ca nu merita interes din partea colectionarilor !
3. Cine va incerca sa faca un catalog cu "hartii de valoare" altele decat bancnotele oficiale ale statului va trebui sa gaseasca o solutie si o titulatura onorabila bentru aceste Bonuri de Masa !!!!!!!! :shock:

.... eu zic sa-i lasam pe altii sa se ocupe de asta !!! :D ... noi doar sa le colectionam .... daca intra in sfera noastra de interes !!!!! :roll: :roll:
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

oricum,am putea face un prim pas prin trecerea lor in rubrica respectiva din catalogul de pe site.asta daca,bineinteles,si domnul aldor are timpul necesar iar noi ii putem trimite informatiile necesare.
banivechi

Mesaj de banivechi »

cartelcoserv scrie:indraznesc o intrebare.putem considera bonurile casa scanteii ca notgelduri?
Alea-s chitante. Ai cotizat 5 lei pentru stringerea de fonduri destinate constructiei Casei Scinteii. Patria iti va fi vesnic indatorata. Adica ti-a dat in schimb un bon. Cu care nu poti cumpara nimic. Aceiasi discutie a fost la clubul din Timisoara acum citiva ani, aparusera o serie de bonuri cu valori de 10 filleri parca, emise de administratia pietelor din Timisoara. Cel ce le avea incerca sa impuna ideea ca sint un fel de notgelduri, avind o valoare inscrisa, o serie si numele unei institutii din Timisoara. Pai erau de fapt un bon, chitanta, cum vrem sa-i spunem, pe care il primea baba care mergea sa vinda o gaina la piata cind platea taxa de masa. Ca un bilet de tramvai, sau de cinema. Ai platit ceva, ai primit bon. Poti sa-l pastrezi sau sa-l arunci, ca de cumparat nu poti cumpara nimic cu el. Nu e ban!
simaky

Mesaj de simaky »

.... asa e cu toate hartiile vechi (chitante, bonuri, notgelduri, bancnote ..) trebuie ca cineva sa le fi platit candva, apoi l-ea aruncat "in uitare" si le-am redescoperit noi !!!.... oferim sume mari de bani pentru ele .... si .....ne numim colectionari.... si ne certam intre noi pentru un bon de masa !... e jalnic si in acelasi timp e cel mai neinteresant subiect din numismatica romanesca !!!!!!
capa

Mesaj de capa »

banivechi scrie:Ca un bilet de tramvai, sau de cinema. Ai platit ceva, ai primit bon. Poti sa-l pastrezi sau sa-l arunci, ca de cumparat nu poti cumpara nimic cu el. Nu e ban!
Cunosc cazuri in care atat biletele de tramvai cat si cele de cinema, nefolosite inca, au fost revandute, uneori in profit.

Nu mai departe de cateva luni am cumparat o cartela nefolosita de metrou din statia Gara de Nord de la o doamna care spunea ca a cumparat-o degeaba si nu mai are nevoie de ea, nefiind din Bucuresti si asteptand trenul.

Aceste tipuri de bilete, atunci cand le cumperi, iti dau dreptul sa beneficiezi de un serviciu. Abia dupa ce se exercita dreptul respectiv isi pierd valoarea potentiala.

Poate ca un exemplu mai bun ar fi bonul fiscal primit dupa o tunsoare (care atesta un serviciu deja prestat). Sau nota de plata de la un restaurant.

(colectioneaza cineva note de plata sau meniuri de restaurante?)
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
banivechi

Mesaj de banivechi »

capa scrie:(colectioneaza cineva note de plata sau meniuri de restaurante?)
Contabilii. Imi dadeau pe ele cit scria pe nota de plata. Doar uneori... :-)
moderator1

Mesaj de moderator1 »

capa scrie:
banivechi scrie:Ca un bilet de tramvai, sau de cinema. Ai platit ceva, ai primit bon. Poti sa-l pastrezi sau sa-l arunci, ca de cumparat nu poti cumpara nimic cu el. Nu e ban!
Cunosc cazuri in care atat biletele de tramvai cat si cele de cinema, nefolosite inca, au fost revandute, uneori in profit.

Nu mai departe de cateva luni am cumparat o cartela nefolosita de metrou din statia Gara de Nord de la o doamna care spunea ca a cumparat-o degeaba si nu mai are nevoie de ea, nefiind din Bucuresti si asteptand trenul.

Aceste tipuri de bilete, atunci cand le cumperi, iti dau dreptul sa beneficiezi de un serviciu. Abia dupa ce se exercita dreptul respectiv isi pierd valoarea potentiala.

Poate ca un exemplu mai bun ar fi bonul fiscal primit dupa o tunsoare (care atesta un serviciu deja prestat). Sau nota de plata de la un restaurant.

(colectioneaza cineva note de plata sau meniuri de restaurante?)
Cred ca v-ati indepartat de subiectul topicului. Discutia nu este despre ce fel de bonuri, chitante etc se colectioneaza, ci despre bonurile de masa daca pot fi incluse in categoria banilor.

Dupa cum spuneti dumneavoastra, orice lucru care are un pret pe el devine automat "banconta" pentru ca dumneavoastra l-ati aceptat ca atare. Asa si un ziar daca eu ma intalnesc pe strada cu dumneavoastra si imi dati bani pe el devine o "bancnota". Sigur peste 100-200 de ani bonurile fiscale care le primim azi la magazin vor deveni colectionabile, dar asta nu inseamna ca sunt si bani.

Exista clar o deosebire intre notgelduri sau alte bonuri/chitante folosite in trecut in Romania si alte tari. Nu vad de ce trebuie sa introducem bonurile de masa din prezent intr-o categorie existenta deja. Cred ca este foarte bine sa se creeze o categorie pentru ele si trebuie facuta o diferenta intre tipurile de bonuri folosite in prezent. Sunt foarte bine cunoscute cele care se folosesc in mare parte din supermacket-uri si amgazine indiferent de localitatea unde au fost primite si cele cu caracter local emise de diverse firme / institutii si folosite intr-o arie restransa sau in anumite magazine.

Cred ca trebuie deasemenea facuta diferenta intre chitanta sau bon folosit doar pentru anumit produse/servicii (exemplele de mai sus ale domnului simaky) si cele folosite pentru o gama mai larga de produse/servicii. Din punctul meu de vedere primele sunt doar niste chitante care dovedesc faptul ca a fost platit un serviciu sau produs. Altfel vom introduce si biletele de cinema in aceasi categorie cu bonurile de masa.

Cred ca pot sa afirm ca bonurile noastre de masa se aseamana cu cunoscutele "bonuri de orez" din China, care observ ca deja au fost postate pe site-ul domnului Ron Wise http://aes.iupui.edu/rwise/countries/ch ... cellaneous
banivechi

Mesaj de banivechi »

capa scrie: Cunosc cazuri in care atat biletele de tramvai cat si cele de cinema, nefolosite inca, au fost revandute, uneori in profit.
Normal. Stiu si cazuri de bonuri de masa actuale vindute cu 6 lei, prin caminele muncitoresti, sau pe vremea studentiei mele bonuri de cantina de 300 lei vindute pe 150-200 lei cash. O marfa caoricare alta.
Ca un caz aparte de "circulatie" a unor jetoane, se pare ca in anii interbelici in Sinaia jetoanele de cazinou erau acceptate la valoarea nominala si de restaurantele si bacaniile din localitate, ele putind fi preschimbate inapoi in bani fara probleme la casieria cazinoului. Dar era un caz izolat.
Scrie răspuns