Somali Republic set 8000 sh. 2005 - emisiune oficiala?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Somali Republic set 8000 sh. 2005 - emisiune oficiala?

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am un set de 2 monede cu certificat in cutiuta de lemn, pe care nu-l gasesc in Krause... este emisiune oficiala, cunoaste cineva acest set? Este vorba de:

The Direction To Ka'abah Coin Set
As Allah commanded Ibrahim to summon all mankind to worship in this sacred shrine, The Ka'abah.

SPECIFICATIONS
1. Mecca Compass Coin with Spoon
-Diameter: 50 mm
-Weight: 2 oz
-Content: Fine Silver 999/- (Compass), Iron (Spoon)
-Quality: Antique Finished (Compass), Iron Cast, Polished (Spoon)
-Edge: Milled
-Issue Year: 2005
-Limited Mintage: 17,777
-Denomination: 8000 Shilings
-Issuing Authority: Central Bank of Somali Republic
-Series: Holy Landmarks of Islam

Aceasta moneda seamana foarte mult cu o alta emisiune din Ivory Coast (imagini de pe net):

Imagine
Imagine

2. Ka'bah with Crystal Coin
-Diameter: 50 mm
-Weight: 2 oz Silver and 3.3 g Black Crystal
-Content: Fine Silver 999/- with Original-component Black Swarovski Crystal
-Quality: Antique Finished
-Edge: Milled
-Issue Year: 2005
-Limited Mintage: 17,777
-Denomination: 8000 Shilings
-Issuing Authority: Central Bank of Somali Republic
-Series: Holy Landmarks of Islam

Despre aceasta a doua moneda nu gasesc nimic pe net. Informatiile de mai sus sunt copy/paste de pe coinforum.com unde cineva avea de vanzare un set similar http://www.coinforum.com/direction-to-k ... c4416.html

Deci, intrebarea mea e, este vorba de o emisiune oficiala?
jones2m

Re: Somali Republic set 8000 sh. 2005 - emisiune oficiala?

Mesaj de jones2m »

salut
nu te supara dar din cate stiu si acum verificat si pe wikipedia
In 1990 the Commercial and Savings Bank of Somalia discontinued operations. At some point the Central Bank of Somalia too ceased functioning.

In 2009, the Transitional Federal Government re-opened the Central Bank of Somalia in Mogadishu as part of its campaign to restore national institutions.[6] The Bank had an additional branch in Baidoa that was already operational with personnel in place.[7]***

deci in 2005 nu exista fizic o Banca Centrala a Somaliei in sensul sa in cladirea respectiva cred ca faceau orice altceva decat asta. Deci dupa parerea mea nici nu o sa gasesti nici o informatie certa pentru perioada 1993-2011 in legatura cu Somalia. Probabil e un set emis la initiativa unui lider local si executata intr-o monetarie prin vestul europei.
Deci raspunsul e ca in perioada razboiului civil nici nu se pune problema sa existe vreo emisiune oficiala.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Moneda e facuta intr-o monetarie europeana intr-adevar, acest fapt este mentionat si pe certificat. Dar asta nu dovedeste nimic, multe tari isi bat monedele in monetarii straine. Krause listeaza mai multe emisiuni oficiale din 2005 la Somalia, dar nu si aceste monede... de aceea ma gandeam si eu ca n-o fi o emisiune oficiala. A fost achizitionata intr-un magazin de bijuterii in Dubai (nu de mine).
Din cate tin minte o moneda similara din Republica Centrafricana a castigat acum cativa ani premiul "cea mai inovativa moneda"... sau ceva de genul.
jones2m

Mesaj de jones2m »

Da sunt dragute sincer nu stiu cum o sa privesca peste cativa ani colectionarii aceste monede inovative
Am vazut cu insertii de pietre semipretioase gen ochi de crocodil sau cu imprimare holografica etc . Plus tot felul de combinatii bimetalice trimetalice sau chiar batute cu materiale cum ar fii Niobium etc.

Oricum din punctul meu de vedere chestia nu o sa tina adica valoarea lor numismatica mi se pare redusa. Am vazut ca preturile de vanzare sunt relativ mari la astfel de piese si tirajele sunt mici cu toate astea nu sunt prea cautate de colectionari (probabil au o nisa a lor). Am vazut ca sunt emise felul de entitati statele care mai de care mai dubioase si care probabil s-au concesionat drepturile de a emite monede comemorative pe urmatorii 500 de ani ( Insule Nuie - care cred ca tin de USA, Republica Centrafricana, Somalia, Gibraltar, etc etc)
Mihai

Mesaj de Mihai »

Nu vreau sa deschid un nou topic (insa daca Aldorus crede ca e mai bine, il rog sa o faca :) )
Tot din capitolul bizarerii ne-catalogate: Seborga.
Fişiere ataşate
IMG_2829.JPG
IMG_2830.JPG
jones2m

Mesaj de jones2m »

Interesante teritoriile astea
Eu am fost in Republica Saugeais e o chestie intre Franta si Elvetia. Unde nu ai absolut nimic de vazut trebuie sa inventezi ceva ca poate se opreste turistu,
Scrie răspuns