Muzeul civilizatiei galo-romane din Lyon

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
Bogdan R

Muzeul civilizatiei galo-romane din Lyon

Mesaj de Bogdan R »

Astazi am vizitat un obiectiv care era de mai mult timp pe agenda mea : Muzeul civilizatiei Galo-Romane de la Lyon.

Muzeul, inaugurat in 1975 este construit in imediata vecinatate a celebrului amfiteatru
galo-roman.Vizitatorul e condus in spirala, descendent, in ordine cronologica de la
vestigiile paleoliticului pana la marturii arheologice apartinand secolului al 7-lea d.Ch.
Toate exponatele sunt expuse aerisit, cu tablite explicative in franceza si engleza.

Piesele de rezistenta ar fi urmatoarele:
-tablele claudiene: o inscriptie de foarte mari dimensiuni, in bronz, continand textul prin
care imparatul Claudius (nascut aici, la fel ca si Caracala) a cerut Senatului Roman
acordarea de drepturi politice nobililor locali (inclusiv dreptul de a fi ales in Senat)
-un car ritualic din bronz
-calendarul celtic descoperit la Coligny, unul dintre documentele cele mai lungi in limba
celtica. Din pacate este pastrat fragmentat, pe tablite de cupru.
-cateva mozaicuri foarte bine pastrate, cu motive mitologice, desene geometrice (inclusiv svastici !!! ) sau reprezentand jocuri de circ si intreceri de care.

In afara de acestea sunt expuse diverse inscriptii, sarcofage, statui in marmura sau
bronz,arme (inclusiv echipamentul complet si autentic al unui legionar roman, gasit pe malul Rhonului),vase, sticlarie, obiecte cotidiene.
Monedele nu exceleaza prin numar dar sunt de calitate foarte buna. Sunt expuse monede romane batute local (monetaria Lugdunum). precum si monede celtice din argint si aur.

Coborand se ajunge la ultimul etaj, (nivelul 0) unde se tin expozitii tematice. Acum se
poate vizita o expozitie foarte interesanta despre religia galilor.
Sunt expuse obiecte de cult, machete de temple, o reconstituire in marime naturala a unui astfel de templu, din lemn, dedicat eroilor cazuti in lupta.
In doua sali se fac proiectii cu filmulete tratand subiectul.

De aici se ia liftul care ne duce iarasi la nivelul 5, cel al strazii de langa muzeu.
Din hol se pot cumpara diverse suveniruri si carti. Ar fi fost interesanta un album cu
imparatii romani pe monede, oarecum asemanator cu o carte a lui Ion Donoiu : "Monede
daco-getice si efigii romane" dar la 15 euro era cam scumpa.

In mod cert, au fost doua ore petrecute in mod placut si instructiv.
Pacat ca nu e permis fotografiatul in incinta muzeului, niste poze ar fi fost mult mai sugestive...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Au fost suficiente doua ore? :) Eu de ex in muzeul din Constanta am petrecut aproape o dupa-masa intreaga :)
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Oarecum suficient... fata de Constanta, muzeul as putea zice ca e ceva mai mare dar dat fiind expunerea judicioasa, vizionarea se poate face rapid si comod.
In plus juniorul ma pisalogea la cap sa iesim, asa ca am marit pasul si am insistat doar la piesele deosebite.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Scrie răspuns