SVASTICA

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

banivechi

Mesaj de banivechi »

O trimitere catre wikipedia era suficienta, daca chiar considerati ca e cineva aici care traia cu impresia ca svastica e o inventie nazista. Nu vad rostul postarii unui link catre un site de acest tip. Acesta nu e un forum politic, si cu atit mai putin al unor adepti ai diferitelor miscari trimise la cosul de gunoi al istoriei.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Maestre (ca sa va parafrazez)! Fac pariu ca toata lumea de pe forumul asta stia ca svastica e mai veche decit Hristos. De aia nu vad alt rost al postului Dv decit ca (eventual) o reclama ieftina la un site dubios.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Dar poate romana mea nu e destul de pe intelesul Dv, asa ca reformulez primul raspuns: Daca Dv aveti convingerea ca membrii acestui forum au o cultura generala atit de limitata incit inca mai cred ca svastica este un simbol inventat de nazisti si doriti a le indrepta aceasta lacuna, este mai mult decit suficient sa puneti un link de pe enciclopedia online Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika (pentru aceia dintre noi care nu sintem chiar asa bolovani si o rupem si pe engleza), sau http://ro.wikipedia.org/wiki/Svastic%C4%83 (pentru ceilalti forumisti ignoranti necunoscatori decit de limba romana).
Nu e nevoie sa faceti propaganda de extrema dreapta cu link-ul ala. Care imi spune AVG ca e si virusat. :P Pe bune!
banivechi

Mesaj de banivechi »

N-am nimic cu subiectul propus, insa link-ul ala este foarte provocator. Chestiile de genul asta, pe linga ca sint de prost gust, mai sint si interzise printr-o ordonanta de urgenta inca in vigoare. Mai era unu' p'aci acu' vre-un an-doi care facea reclama la nu's ce camasi verzi, si dupa ce m'a pus dracu' sa-l atentionez ca nu e kosher ce face m-am trezit cu numele meu pe lista neagra a nefericitilor aia. Acu' ce-o sa se intimple? Ma va trece cineva pe lista pentru Dachau in caz ca se redeschide stabilimentul? Am fost deja acolo, unul din cele mai linistite locuri de linga Munchen in zilele noastre...
banivechi

Mesaj de banivechi »

naumtopali scrie:
banivechi scrie:Dar poate romana mea nu e destul de pe intelesul Dv, asa ca reformulez primul raspuns: Daca Dv aveti convingerea ca membrii acestui forum au o cultura generala atit de limitata incit inca mai cred ca svastica este un simbol inventat de nazisti si doriti a le indrepta aceasta lacuna, este mai mult decit suficient sa puneti un link de pe enciclopedia online Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika (pentru aceia dintre noi care nu sintem chiar asa bolovani si o rupem si pe engleza), sau http://ro.wikipedia.org/wiki/Svastic%C4%83 (pentru ceilalti forumisti ignoranti necunoscatori decit de limba romana).
Nu e nevoie sa faceti propaganda de extrema dreapta cu link-ul ala. Care imi spune AVG ca e si virusat. :P Pe bune!
Linkul de pe enciclopedia online Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika (pentru aceia dintre noi care nu sintem chiar asa bolovani si o rupem si pe engleza)…poate fi citit si in romana ,de “bolovani” …

To see the languages,please.
Macar nu e virusat, ca linkul Dv... :twisted:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

banivechi scrie:N-am nimic cu subiectul propus, insa link-ul ala este foarte provocator. Chestiile de genul asta, pe linga ca sint de prost gust, mai sint si interzise printr-o ordonanta de urgenta inca in vigoare. Mai era unu' p'aci acu' vre-un an-doi care facea reclama la nu's ce camasi verzi, si dupa ce m'a pus dracu' sa-l atentionez ca nu e kosher ce face m-am trezit cu numele meu pe lista neagra a nefericitilor aia. Acu' ce-o sa se intimple? Ma va trece cineva pe lista pentru Dachau in caz ca se redeschide stabilimentul? Am fost deja acolo, unul din cele mai linistite locuri de linga Munchen in zilele noastre...
Daca te referi la "sindromul flocarino/olimpia" cred ca nici macar aia nu l-au luat in seama. Oricum omul are probleme serioase, vizibile cu ochiul liber.

@naumtopali: zvonurile (gen "s-a gasit nustiuce moneda cu nustiuce pe ea") sunt iesite din sfera numismaticii (pe forumurile straine este chiarun avertisment sa nu se vina cu zvonuri), fiind doar folclor. Am avut surpriza sa vad in wikipedia niste aberatii despre monedele dacice, scrise de-o fana a curentului tracoman, care m-au facut sa-mi fie jena de jena ei.Nu are sens sa aducem aici zvonuri cand stim cu totii ce monede au batut stramosii nostri.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ce anume ar trebui sa fie verificat? Nu exista nici macar un desen al monedei. Cu atat mai mult afirmatia ca era dacica nu poate fi probata. Trebuie sa stiti ca au ramas multe afirmatii de-a lungul timpului, care nu au avut corespondent real prin interpretarea gresita data de cate un autor, al carui merit in cultura nu-l contesta nimeni. Oricine purtat de visarile lui poate interpreta oricum anumite informatii, dar din moment ce nu exista nimic palpabil, toate raman niste teorii. Monede cu svastica exista si stim cu totii (a mai fost discutat subiectul) dar nu dacice. Pe columna lui Traian (si nicaieri in scrierile despre daci nu se pomeneste) nu se gaseste acest semn astfel incat sa-i acorzi o importanta deosebita. Sigur, am vazut brodat pe ii vechi (intr-o culegere de arta traditionala romaneasca veche) svastica rostogolita spre dreapta (de fapt aceasta era un simbol romanesc, nu cea rostogolita spre stanga), dar pe o moneda dacica, nu se intalneste (si sunt destul de multe tipuri de monde dacice care pot fi examinate in lucrarile de referinta).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Imi da eroare linkul, incercati cu tinyurl.com.
Scrie răspuns