O practica nociva

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

andi_codescu

O practica nociva

Mesaj de andi_codescu »

Cu putin timp in urma mi-am descoperit un nou interes: acela pentru carti postale.

Nu mi-a luat mut timp sa ma ingrozesc insa de o practica din ce in ce mai raspandita printre vazatorii de carti postale: aceea de a scrie :shock: pe verso-ul cartii postale.

E o barbarie! Cartea postala este un document, o marturie a unei epoci. Mai mult, daca e circulata, are o valoare documentara mai mare, si sa iti pui crisul contemporan pe verso-ul cartii postale este ceva care ma lasa fara cuvinte.

Culmea e ca acesta practica se pare ca nu a aparut de mult timp, deoarece pe cartile postale apare un singur pret, cel actual, desi de-a lungul timpului au trecut prin mai multe colectii si au fost vandute de mai multe ori. Rezulta ca moda de a contribui la distrugerea cartilor postale exact de cei care ar trebui sa le protejeze nu dateaza de prea mult timp.

Sper sa nu dureze mult si oamenii sa se trezeasca la realitate: sa scrii pe spatele unei carti postale, mai ales daca e circulata inseamna sa o degradezi, inseamna sa intervii barbar asupra unui document de epoca.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

N-am inventat noi roata.
Si in strainatate la targuri sunt vanzatori care scriu pretul pe verso, ce-i drept foarte usor si in creion astfel incat poate fi usor sters cu radiera fara sa lase urme..
Pentru un negustor este de inteles datorita multitudini de produse n-ar fi capabil sa memoreze preturile de vanzare, la un colectionar insa ar fi de neacceptat.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Ma gandesc ca si vanzatorul este la origine cel putin tot un colectionar. Inteleg de ce este scris, nu inteleg insa de ce nu se foloseste un fragment de post-it, lipit de folia protectoare a cartii postale, sau un fragment de hartie in interiorul aceleiasi folii protectoare. Pot fi multe solutii, totul e sa se vrea.

Nu cred ca vanzatorii de monede zgarie cu un cui pretul pe moneda. Nici nu scriu ea cu creionul, cu markerul, sau cu altceva. De asemenea, se vand si bancnote si inca :shock: nu am vazut sa se scrie pretul pe ele, desi sunt tot de hartie, si de asemenea in cazul lor vanzatorilor le e greu sa retina pretul tuturor bancnotelor.

Ceea ce trebuie retinut e ca o carte postala nu moare sau nu ar trebui sa moara odata cu noi si se presupune ca va fi vanduta de multe ori. Sa ma astept ca peste 30 de ani sa gasesc pe spatele cartilor postale grafitti cu preturile a zeci de vanzari succesive, sau urmale a zeci de stergeri cu guma?

Nu am zis ca am inventat noi practica nociva. Nu are relevanta ca vine din strainatate, in opinia mea nu e neaparat bun tot ce fac altii. Cred ca si in strainatate se vor fi ingrozit unii de aceasta practica.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

sorin70 scrie:Pentru un negustor este de inteles datorita multitudini de produse n-ar fi capabil sa memoreze preturile de vanzare, la un colectionar insa ar fi de neacceptat.
Pe acest rationament s-ar putea apuca si cei care vand bancnote sa noteze preturile pe piese. Pe cele cateva carti postale pe care le am, si pe cele cateva zeci pe care le-am avut, cred ca pe 50% din ele era trecut un pret pe spate, in euro, sau $. Cazul fericit e cand sunt scrise cu un creion si se pot sterge.

Asta imi aduce aminte si de o moneda pe care am avut-o, un agint mare, pe care un colectionar acum vreo 100-150 de ani si-a "notat" initialele. In sensul ca a zgariat in camp pe avers, langa efigia imparatului, initialele numelui. Acest aspect m-a deranjat asa de mult, ca pana la urma am trebuit sa dau piesa.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Sunt total impotriva distrugerii unor obiecte document care odata distruse (distrugerea poate fi si partiala) nu vor reveni la starea initiala nici sterse cu guma (tineti seama ca si guma in momentul in care sterge, chiar cand sunt sterse "bland", ia o parte din cartonul cartii postale, mai mult sau mai putin).

Ceea ce sper este ca acei care scriu pe cartile postale isi vor da seama ca nu e un lucru bun si vor gasi alte solutii.
picard

Mesaj de picard »

Ar trebui la Targuri sa le atragem atentia asupra acestei practici poate ii convingem sa renunte.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Aldor scrie:Asta imi aduce aminte si de o moneda pe care am avut-o, un agint mare, pe care un colectionar acum vreo 100-150 de ani si-a "notat" initialele. In sensul ca a zgariat in camp pe avers, langa efigia imparatului, initialele numelui. Acest aspect m-a deranjat asa de mult, ca pana la urma am trebuit sa dau piesa.
Se cunosc cazuri in care colectionarii din trecut cu ego-uri mai mari (nobili, etc.) isi confectionau poansoane (cu initialele lor sau monograme, de exemplu) cu care 'contramarcau' la propriu monedele ajunse in colectiile lor. Astfel ca in prezent si sa vrei si nu mai poti scapa de pedigree-ul monedei in cauza :D Viziunea se schimba in timp, dar cred ca pana la urma e vorba despre respectul pentru obiectul de colectie, respect care ar trebui sa ne impinga sa-l modificam cat mai putin.

P.S. Stiti unde pot sa-mi fac si eu un poanson?
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

picard scrie:Ar trebui la Targuri sa le atragem atentia asupra acestei practici poate ii convingem sa renunte.
Cu riscul de a-mi atrage replici binevoitoare, eu voi incepe de la targ la Sutu sa le atrag atentia, bineinteles politicos.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Desi colind demult anticariatele si targurile, rar am vazut scris pretul pe cp. SI cand am vazut era scris cu creionul. Acum, cred ca nu merita "s-o ridicam pana la cer", guma de sters pe un scris usor, nu deterioreaza cartea postala, atomii aia luati in plus, se pierd si prin frecarea de albumul in care le depozitam :D Dar daca vrei sa fie eficient (andi_codescu) spune-le "Eh, as fi dat cat imi cereti dar ati deteriorat-o scriind pe ea, acum nu mai face decat 75% din pret". Poate ai si sansa de a le lua mai ieftin :D
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Din pacate sunt vanzatori care scriu pe cp. Asta e o realitate. La fel de real e ca sunt unii care scriu nu numai pretul, mai scriu si un numar de ordine, chiar si numele cumparatorului. Da, scriu cu creionul, dar ce facem cand expeditorul scrisese si el cu creionul, iar noul scris interfera cu cel original. Cum stergi?

:) Voi aplica sfatul. Chiar cred ca va fi cu mult mai eficient decat sa ma apuc sa fac pe desteptul. Daca am norocul ca mai multi sa faca asa (adica sa aprecieze mai mult o carte postala nescrisa de vanzator) poate aceasta practica se va diminua.
banivechi

Mesaj de banivechi »

:twisted:
Ce am mai observat eu la cartile postale e ca unii nesimtiti din trecut scriau diverse fraze pe ele. Ba mai si acopereau o parte importanta din suprafata cu timbre. E bine ca macar unii colectionari de carti postale au remediat situatia, dezlipind sau chiar rupind timbrele respective.
:twisted:
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

... intr-adevar e bine ca se gasesc oameni simtiti, niste adevarati protectori ai documentelor, care isi exercita talentul literar si artistic scriind pe cartile postale... (nu am emoticon pentru inger)
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mda, scrieri de genul "7$, 10DM, 50 RON" necesita un talent aparte si o anume cursivitate a gindirii nelaindemina tuturor.
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

BogdanC scrie: Se cunosc cazuri in care colectionarii din trecut cu ego-uri mai mari (nobili, etc.) isi confectionau poansoane (cu initialele lor sau monograme, de exemplu) cu care 'contramarcau' la propriu monedele ajunse in colectiile lor. Astfel ca in prezent si sa vrei si nu mai poti scapa de pedigree-ul monedei in cauza :D
Aveti cumva imagini cu astfel de monede?
Ori chiar piese...

In afara de monedele transformate in bijuterii si care au poansoanele specifice obiectelor din argint (de taxa, titlu, etc.)... mai stiam doar despre monedele contramarcate.
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Imagine

Imagine
Scrie răspuns