As dori sa aflu opinia dumneavoastra asupra unei probleme care din pacate da bataie de cap colectionarilor si .... trebuie lamurita !!!
Putem afirma cu adevarat faptul ca multitudinea de piese aparute pe piata ca "PROBE" din aluminiu, tombac, tombac argintat si aurit, sau chiar din argint, ale unor monede jubiliare sunt PROBE ?????
BNR -ul nu a emis niciodata un act oficial prin care sa certifice existenta acestor piese ca PROBE ale monedelor jubiliare puse in circulatie !!! .... si cum toate aceste monede jubiliare au valoare nominala ... si mai mult decat atat, au PUTERE CIRCULATORIE pe teritoriul Romaniei ...
..... eu personal cred ca sunt FALSURI ale unor monede romanesti in circulatie care din pacate nu se supun legilor in vigoare !!!!! ... si din pacate se pare ca Politia inca nu s-a sesizat in aceasta privinta !!!!
Care este opinia Dumneavoastra, stimati colectionari ??? .... colectionam FALSURI CONTEMPORANE sau PIESE DE COLECTIE ??????????
FALSURI .... sau PROBE ???
Eu interpretez ca au putere circulatorie doar insotite de certificatul de autenticitate... Deci, acele probe nu ar avea putere circulatorie si ar putea sa nu fie falsuri. Oricum, nu am nicio astfel de proba si nu prea ma intereseaza problema; dar, totusi, ar fi interesant de stiut daca aceste "chestii" trec de limita legii.
-
cartelcoserv

sunt mici "afaceri",facute la comanda...skortzy scrie:Eu interpretez ca au putere circulatorie doar insotite de certificatul de autenticitate... Deci, acele probe nu ar avea putere circulatorie si ar putea sa nu fie falsuri. Oricum, nu am nicio astfel de proba si nu prea ma intereseaza problema; dar, totusi, ar fi interesant de stiut daca aceste "chestii" trec de limita legii.
spre informare,am vazut mai nou moneda de 500 lei 1998,moneda de 500 lei cu eclipsa bimetal (de doua feluri), etc etc etc...
deja cred ca putem folosi denumirea "monetaria nationala srl"
deja sunt prea multe ''probe" pe "piata". dar daca exista cerere vor mai fii, mai ales ca monedele de aur jubiliare nu au nici preturi accesibile oricui si nici nu sunt disponibile oricui. asa ca, pentru a avea o anumita piesa in colectie, apelam la aceste ...copiii, pentru ca eu personal cred ca nu sunt probe si asta pentru ca sunt mult prea multe.
Din punctul meu de vedere sunt facaturi a persoanelor din monetarie. Iar atata timp cat au pe ele simbolurile statului, trec de legalitate.
Daca va uitati pe comunicatele BNR veti intalni textul...
Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur, argint şi tombac cuprat constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii. .... (citat din ultimul comunicat BNR)
Se spune clar... CONTRAFACEREA ...
Dar din pacate nu se vede ce se intampla sub nasul lor.
Vreau sa va expun un alt aspect al monedelor comemorative.
Detin in colectia mea cam 10 monede jubiliare din Republica Moldova. La fel ca monedele noastre, sunt insotite de certificate de autenticitate. Dar certificatele nu prezinta pe ele o serie, iar cartonasul respectiv nu are pe el nici macar un filigran. Singura garantie a tirajului este doar in comunicatul de emitere a monedei. Desi multe dintre monede sunt batute in Monetaria Statului, pana acum nu am vazut pe piata monede contrafacute. Iar de "probe" nici pomeneala.
De asemeni, in monetarie se mai executa lucrari pentru diverse tari, dar pe piata nu au aparut "probe".
Ori este o dovada de seriozitate din partea Monetariei, ori la livrarea lucrarii se trimit si matritele.
In schimb, piata este plina de copii ale monedelor romanesti, executate din alte materiale, iar in ultimul timp, chiar din acelasi material.
Dar acest lucru se intampla si cu medaliile. Apar pe aceeasi medalie personaje care nu au nici o legatura unul cu altul. Si apar si medalii chiar inainte de emiterea lor (vedeti cazul domnului Samoila din Brasov, care nu isi putea ridica comanda de la Monetarie, iar piata era plina de copii ale medaliilor).
Din pacate, asa cum zicea si Sebii, atata timp cat va fi cerere, vor mai fi...
Daca va uitati pe comunicatele BNR veti intalni textul...
Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur, argint şi tombac cuprat constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii. .... (citat din ultimul comunicat BNR)
Se spune clar... CONTRAFACEREA ...
Dar din pacate nu se vede ce se intampla sub nasul lor.
Vreau sa va expun un alt aspect al monedelor comemorative.
Detin in colectia mea cam 10 monede jubiliare din Republica Moldova. La fel ca monedele noastre, sunt insotite de certificate de autenticitate. Dar certificatele nu prezinta pe ele o serie, iar cartonasul respectiv nu are pe el nici macar un filigran. Singura garantie a tirajului este doar in comunicatul de emitere a monedei. Desi multe dintre monede sunt batute in Monetaria Statului, pana acum nu am vazut pe piata monede contrafacute. Iar de "probe" nici pomeneala.
De asemeni, in monetarie se mai executa lucrari pentru diverse tari, dar pe piata nu au aparut "probe".
Ori este o dovada de seriozitate din partea Monetariei, ori la livrarea lucrarii se trimit si matritele.
In schimb, piata este plina de copii ale monedelor romanesti, executate din alte materiale, iar in ultimul timp, chiar din acelasi material.
Dar acest lucru se intampla si cu medaliile. Apar pe aceeasi medalie personaje care nu au nici o legatura unul cu altul. Si apar si medalii chiar inainte de emiterea lor (vedeti cazul domnului Samoila din Brasov, care nu isi putea ridica comanda de la Monetarie, iar piata era plina de copii ale medaliilor).
Din pacate, asa cum zicea si Sebii, atata timp cat va fi cerere, vor mai fi...