monede de bronz histriene

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
stefan vasilita

monede de bronz histriene

Mesaj de stefan vasilita »

sunt interesat de monedele de bronz histriene. cate tiputi de monede ae anepigrafe cu efigie spre dreapta si vultur cu delfin exista?
baiatu
nou in forum
nou in forum

am doua monezi din sec XIX

Mesaj de baiatu »

vand doua monezi de argint de 5 pesetas din anii 1872 si 1882 dak intereseaza pe cineva sau sa-mi spuna cineva cui le-as putea vinde
NAGY
luc

Mesaj de luc »

Referitor la monedele histriene (AE), din ce stiu, majoritatea au pe rv. acvila pe delfin si legenda IΣT(PIA). Cronologic, primele sunt cele cu roata pe av. Ulterior apar tipuri cu reprezentari diverse pe avers - efigia lui Appolon, Istros, Helios, Dionysos, Demetra, Hermes, Atena (in diferite ipostaze). Toate se dateaza in intervalul IV-I a. Chr. Avand, pe revers, legenda IΣT sau alte variante, pot fi considerate anepigrafe? sau e vorba de alte tipuri de monede? Referitor la bibliografie, se pot gasi unele titluri.
dorelb

Mesaj de dorelb »

anepigrafe inseamna fara nici un fel de legenda/inscriptie.
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

anepigraf=fara nicio inscriptie(dictionar enciclopedic,1993,pg73)
am vazut recent pe net o piesa de bronz(?) cu vultur si delfin spre stanga(?) si efigie pe rv spre dreapta.
moneda nu are nicio urmana de legenda. negasind-o in Pick1898 sau Histria3-1973(nici macar nu seamana cu ceva de acolo), ma intreb daca nu ar putea fi o piesa inedita? sper sa o mai gasesc pe net
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca o gasiti, dati-ne aici linkul.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Uneori prin baterea descentrata inscriptia poate sa 'pice' in afara flanului. Nu imi amintesc sa fi citit sau vazut pe undeva piesa chiar anepigrafa de Histria. La piesele de argint, in afara de tipul comun cu cele doua capete inversate mai exista un tip foarte rar, cu Demetra.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Scrie răspuns