parvi

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
luc

parvi

Mesaj de luc »

Aldor, am citit studiul tau despre circulatia monetara in Transilvania XIV-XVII. Vreau sa te intreb doua lucruri. Stii ceva despre un tezaur de parvi (12000 buc.), de la Sigismund de Luxemburg, descoperit prin anii 80, in jud. Bistrita-Nasaud? Exista in colectii cateva piese, dar nu stiu nimic in literatura de specialitate. Apoi, cartea domnului Pap, Repertoriul numismatic al Transilvaniei si Banatului XI-XX (?), 2003 (?) exista prin Ardeal, de cumparat? Aici in Moldova nu gasesti mai nimic.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Aici in Moldova nu gasesti mai nimic.
Nici pe la noi nu se gaseste mai nimic din pacate. Despre o asemenea lucrare a d-lui Francisc Pap nici nu am auzit pana azi. Acum m-am interesat, exista desigur,

Francisc Pap, Repertoriul numismatic al Transilvaniei si Banatului (sec. XI-XX), Ed. Casa cartii de stiinta.

o sa incerc sa vad daca se si poate procura de undeva.

Despre un asemenea tazaur nu am cunostinte. Am cautat prin cartile si lucrarile pe care le am, dar toate repertoriile pe care le am despre tezaurele monetare descoperite in Ardeal vorbesc numai despre cele care contin monede batute dupa sfarsitul sec. XV.
luc

Mesaj de luc »

tezaurul de la Bistrita, cred ca Urmenis, exista sigur, dar e inedit. Eu am vazut 5 piese din el, dintr-o colectie a unui amic din Bistrita. O sa ma consideri sacaitor, dar tot o sa te mai intreb ceva. Stii sa mai existe si alte tezaure de parvi, poate de la Sigismund Lux. sau altii, prin Transilvania?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Parvi au fost batute numai de Sigismund de Luxemburg.

Din pacate am foarte putine date despre tezaure monetare care contin piese batute inainte de mijlocul sec. XV.
In jud. Mures stiu ca s-a descoperit un tezaur de aprox. 2000 de piese batute aprox. intre anii 1400-1600, din care cca. 1700 buc monede unguresti, toate dinari si toate batute ulterior domniei lui Sigismund de Luxemburg.
Mai stiu despre un tezaur descoperit la Berchez, jud. Maramures cu piese din aceeasi perioada ca cele din tezaurul de care am zis mai inainte, dar din cele aprox. 100 piese niciuna nu era ungureasca.
Un alt tezaur de care stiu ar fi cel de la Bagaciu, jud. Mures. Din cele peste 7000 de monede din sec. XV-XVI sunt si destule care au fost batute in timpul domniei lui Sigismund, dar in alta parte, Polonia, Boemia, etc. deci nici o moneda de la Sigismund. Monedele unguresti din tezaur incep cu cele de la Matei Corvin.
In rest am cunostinte numai despre tezaure care contin monede batute ulterior.
Tin minte ca am citit in diferite carti de istorie ca au existat tezaure care contin izolat si monede batute de Sigismund, dar nu stiu nimic concret.
luc

Mesaj de luc »

Nu cred. Parvii, la origine bohemieni (Wenceslas II (1278-1305)), apar in Ungaria sub Carol Robert. Am gasit astfel de piese si in Arthur Pohl si in Huszar Lajos. La noi, mentiuni doar la Severin (vezi Stanga, cu Cetatea Severinului), dar, surprinzator pt. mine, nici una, macar in Ardeal. De ce, nu stiu...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Eu nu am cunostinta Carol Robert sa fi batut si parvi.
luc

Mesaj de luc »

Am reusit sa gasesc si sa xeroxez cartea lui Francisc Pap, Repertoriul numismatic al Transilvaniei si Banatului (sec. XI-XX), Ed. Casa cartii de stiinta. Este exact un repertoriu, cam sinetic, cred. Aduna toate tezaurele, dar nu are date despre datarea pieselor, monetarii etc. In rest, un instrument bun, are si bibliografia fiecarei descoperiri. Tot in domeniul asta am mai gasit o lucrare semnata de Pap, Winkler, H. Lajos, Erdelyi Eremmuvesseg a 16-18. szazadban. E Din pacate pentru mine, cartea este in lb. maghiara. Are si rezumat in rom/engl.
Scrie răspuns