Moneda Romana ???

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

LM

Moneda Romana ???

Mesaj de LM »

Cu toate ca am aceasta moneda de cateva luni,m-am gandit si razgandit de nenumarate ori daca sa o postez aici sau nu?In final am postato.Din pacate poze mai bune nu am reusit sa fac,si moneda,pe langa ca lipseste o bucata din ea este in stare jalnica.Cu toate astea pe una dintre fetele monedei se poate vedea un cal si...cam atat!Fata cealalta este indescifrabila ptr mine chiar si sub o marire a lupei de 10 x. :cry: Sunt constient ca aceasta bucata de metal cu in dulgenta mai poate fi numita "moneda" insa asa cum este,face parte din colectia mea si doresc sa aflu mai multe despre ea.Daca cer o identificare,probabil ar fi prea mult?Dar macar un sfat,"ce ar putea fi" orice idee,eventual un site unde sa caut ar fi mai mult decat binevenit!!!
Moneda are un diametru de 22 mm si (poate este de folos),a fost cumparata intr-un lot de monede romane,byzantine si arabe sec I - V era noastra!!!
Multumesc mult tuturor celor care ma vor ajuta !!!
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (19.24 KiB) Vizualizat de 11217 ori
1.JPG
1.JPG (26.82 KiB) Vizualizat de 11217 ori
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Da, e cam distrusa, totusi vad pe revers un cal spre dreapta, cu capul intors, iar aversul cred ca este corect orientat (intuitiv? :) ) si se disting ramasitele unui cap spre stanga. Desi vine dintr-un lot de romane si arabe, nu-i obligatoriu sa fie romana, eu va propun Cartagina, cu Tanit pe avers:
http://www.wildwinds.com/coins/greece/z ... p_347v.jpg
Cred ca amanunte gasiti tot pe wildwinds....
Ultima oară modificat 20 Feb 2009, 14:15 de către dimo13, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

M-as hazarda si-as spune Olimpia sau Sicilia sec 2-3 i.Hr. Mai degraba Olimpia gen:
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 86&Lot=272
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Multe multumiri domnilor.Nu stiu ce sa spun..?Am luat in cosiderare ambele variante si in amandoua cazuri am gasit asemanari.Din pacate "aversul" monedei mele este foarte distrus si nu ma ajuta cu mai nimic,dar se aseamana mult cu ambele tipuri prezentate de dumneavoastra.Totusi cu moneda in fata,ajutat si de o lupa tind sa cred mai mult ca este din cartagina(dar poate ma insel).Domnule dimo13 in poza intradevar capul calului pare intors insa cu moneda in fata nu sunt chiar foarte sigur de lucrul acesta.In orice caz am gasit o multime de tipuri la monedele cartagineze care se aseamana cu moneda ce o detin.Nu vreau sa dau nici o sentina cred ca ar fi imposibil insa va multumesc inca odata ptr ajutorul dat,si...ramane sa "cotrobai" pe net.Cine stie ce o sa aflu in final??? 8)

In cazul in care moneda este din Cartagina,atunci,moneda aceasta este cea mai veche moneda pe care o detin in colectie. :D
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mie mi s-a parut (din poza) ca moneda are o inscriptie sub cal. Dar n-as baga mana in foc.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

LM scrie:Nu vreau sa dau nici o sentina cred ca ar fi imposibil insa va multumesc inca odata ptr ajutorul dat,si...ramane sa "cotrobai" pe net.Cine stie ce o sa aflu in final??? 8)
Incercarea de a identifica o moneda din colectia proprie e un exercitiu placut si interesant, chiar pentru asemenea piese degradate :) . Raman cu impresia clara ca e un cal cu capul intors, revers specific ce m-a facut sa va indic atribuirea amintita.
LM

Mesaj de LM »

Da domnule berserker cred ca datorita deteriorari monedei sub cal pare a fi o litera.Am privito mai atent si parca(lasand imaginatia sa lucreze) apare litera A.Dar nu bag nici eu mana in foc.Mai mult ca sigurl e doar o "impresie" produsa de nivelul ridicat de degradare.Deci totusi inclin sa cred ca este din Cartagina,"foarte posibil" tipul pe care la aratat domnul dimo13.
LM

Mesaj de LM »

Ma poate ajuta cineva sa identific aceasta moneda?Moneda este foarte mica,are 9 mm.
Multumesc anticipat!!!
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (48.17 KiB) Vizualizat de 11008 ori
1.JPG
1.JPG (52.58 KiB) Vizualizat de 11008 ori
LM

Mesaj de LM »

Am cautat pe net despre moneda de mai sus si nu am gasit nimic.Nu stiu ce poate fi.Pe revers mie mi se pare a fi un leu si mai "ceva" deasupra lui.Din cate stiu eu leul era folosit ca simbol al legiunilor,poate ma insel???In ceea ce priveste imparatul... :( Poate imi spune cineva unde anume sa caut ptr a identifica astfel de monede romane tarzii care au diametru de 8 sau 9mm.Am cateva astfel de monede si nu am reusit sa identific nici una!!!
Multumesc frumos pentru un eventual ajutor,si scuzati insistenta!!!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Trebuie sa stiti ca:
1. leul este un simbol atat de intalnit pe monedele antice incat numai din simpla lui prezenta pe-o moneda nu se poate trage o concluzie privind identitatea ei;
2. monedele in stare extrem de slaba pierd un mare procent din informatiile de identificare si numai cu greu se poate emite o parere, eventual printr-o analogie larga ca domeniu de referinta;
3. nu toate monedele de 8-9 mm sunt tarzii, dimpotriva, multe sunt timpurii :D (grecesti dinainte de Hristos);
O sa ma mai uit dupa ea in cautarile mele si daca-mi sare in ochi ceva asemanator voi posta aici, dar altfel ca sa gasesti ceva analog trebuie o cautare prea indelungata (cel putin pentru mine). Pare o siciliana din sec 3 i.Hr (leu cu ghioaga deasupra).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Domnule berserkr, :) am spus"moneda romana tarzie" deoarece moneda a fost cumparata intr-un lot de monede romane sec I-V.era noastra cu completarea urmatoare,citez:"Lotul contine unele monede mici de la caderea imperiului roman".De aceea am crezut ca sigur este o moneda romana tarzie.Probabil vanzatorul nu si-a pierdut timpul cu identificarea unor monede "atat de distruse",si perioada aceea a fost trecuta probabil doar asa,"de completare".De altfel,prima moneda postata in acest topic(cea din cartagina), este din acelasi lot cu aceasta de 9 mm.Si nu este o moneda din sec I-V era noastra,este din anul 210 B.C.Deci acum,cand dumneavoastra mi-ati spus ca poate fi o moneda timpurie m-ati pus pe ganduri.Este foarte posibil!O sa caut pe net mai pe larg de data asta!!!
In cazul in care veti gasi o moneda asemanatoare va rog foarte mult sa postati aici!
Va multumesc foarte mult ptr lamurire,si va doresc o zi buna!!! :)
LM

Mesaj de LM »

Revin cu inca 2 monede romane.In ceea ce priveste autenticitatea lor nu cred ca sunt semne de intrebare,dar...cine stie???Rog si o identificare daca nu e prea mult!
Multumesc anticipat!!! :wink:
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (46.38 KiB) Vizualizat de 10686 ori
1.JPG
1.JPG (38.96 KiB) Vizualizat de 10686 ori
b.JPG
b.JPG (55.14 KiB) Vizualizat de 10686 ori
a.JPG
a.JPG (48.58 KiB) Vizualizat de 10686 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

1. Constantius II - SPES REIPVBLICE
2. Valens - SECVRITAS REIPVBLICAE

Prima e mai rara in stare buna.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Va multumesc frumos domnule berserker,multa sanatate!!! :D
LM

Mesaj de LM »

Am o mica nelamurire.Pe moneda de mai sus apare legenda DN CONSTAN -TIVS PF AVG,unde nu stiu ce inseamna P F ???? Cred ca inseamna Pia Fidelis insa nu sunt sigur?Daca e cineva care sa ma lamureasca,multumesc anticipat!!! :)
Scrie răspuns