Sigiliu
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC
Cert e ca este un sigiliu grecesc. Phoenixul cu cruce deasupra este stema nationala a Greciei din timpul republicii intre 1920-1935 (vezi aversul monedei de 5 Drahme 1930: http://www.banivechi.home.ro/ apoi click pe Grecia)
Pe monedele din timpul dictaturii coloneilor peste phoenix apare suprapus un soldat, iar pe monedele de dupa 1973 lipseste crucea. Mai mult nu stiu, pot presupune doar ca este vorba de un sigiliu oficial (o fi de corespondenta diplomatica???), si nu cred sa fie ceva bisericesc...
Pe monedele din timpul dictaturii coloneilor peste phoenix apare suprapus un soldat, iar pe monedele de dupa 1973 lipseste crucea. Mai mult nu stiu, pot presupune doar ca este vorba de un sigiliu oficial (o fi de corespondenta diplomatica???), si nu cred sa fie ceva bisericesc...
Cred ca DIOIKET inseamna "administratie" iar KAI parca inseamna "si". Din restul inscriptiei, MEGAR AT KAI TEBOI , MEGAR ar putea fi prescurtarea de la Megaro, "palat, vila", Teboi pare a fi numele unei localitati, poate Teba. AT e probabil o prescurtare, posibil a numelui unei localitati sau regiuni. Trebuie cautat un grec!
Sigiliul este din bronz.
Dimensiuni aproximative ( nu-l am acum in fata ) 35 x 25 mm x 5 mm, cu un manson tubular de aprox 20 mm lungime si 12 mm diametru in care era montat menerul din lemn .
Manerul nu mai exista.
Deocamdata nu m-am gandit sa-l vand.
Ati putea sa ma lamuriti mai exact cine l-a utilizat ?
Dimensiuni aproximative ( nu-l am acum in fata ) 35 x 25 mm x 5 mm, cu un manson tubular de aprox 20 mm lungime si 12 mm diametru in care era montat menerul din lemn .
Manerul nu mai exista.
Deocamdata nu m-am gandit sa-l vand.
Ati putea sa ma lamuriti mai exact cine l-a utilizat ?
Se pare ca este intr-adevar un sigiliu grecesc modern, cu phoenix-ul si crucea ca simboluri ale statului modern grec. Legenda in transcriere este DIOIKET:MEGAR:ATH:KAI:THEBON, tradusa corect anterior, fiind ceva gen "Administratia/cladirea administrativa a At[enei] si Tebei"
Din cate am aflat, simbolul phoenixului a fost folosit in 1923-1935 de catre anti-monarhisti/republicani, si apoi de catre dictatura dintre 1967-1974. Foarte probabil sigiliul apartine perioadei 1923-1935.
Ati prelucrat cumva imaginea, sa apara in pozitiv (in oglinda)?...Pare sigiliu de cerneala, si firesc ar trebui sa fie in negativ
Din cate am aflat, simbolul phoenixului a fost folosit in 1923-1935 de catre anti-monarhisti/republicani, si apoi de catre dictatura dintre 1967-1974. Foarte probabil sigiliul apartine perioadei 1923-1935.
Ati prelucrat cumva imaginea, sa apara in pozitiv (in oglinda)?...Pare sigiliu de cerneala, si firesc ar trebui sa fie in negativ