3 bani 1953

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
capa

3 bani 1953

Mesaj de capa »

Am observat la o moneda 3 bani 1953 o problema la litera 'N' (BANI), in partea dreapta-jos.

Moneda prezinta, in opinia mea, urme minime de uzura, are 1,97g/18mm, iar lipsa de material nu mi se pare justificata decat de un defect al matritei. Este cumva un aspect cunoscut deja (sunt multe astfel de exemplare)?
Fişiere ataşate
3b53_1.jpg
3b53_1.jpg (82.25 KiB) Vizualizat de 4269 ori
3b53_2.jpg
3b53_2.jpg (80.76 KiB) Vizualizat de 4269 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Din poza pare ca matrita a fost incarcata in zona respectiva. Deci un defect de batere.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Mesaj de capa »

Matrita se incarca, de obicei, cu material de la o moneda anterioara sau cu corpuri straine procesului de batere?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nefiind la monetarie nu pot decat sa presupun :) Cred ca sunt mai multe cazuri. Unul dintre ele poate fi incarcarea cu bucati din piesele anterioare. Am vazut efectul de "litera retezata" - total sau partial - la batere, pe monede din toate timpurile. O asemenea bucata ramasa in cavitatile unei matrite poate produce un efect similar cu al monedei dvs. Sunt multe defecte de batere care pot avea influenta asupra produsului finit. Mie mi se par spectaculoase si interesante monedele batute cu matrite lovite intre ele ("clashed dies" - v-am dat termenul in engleza ca sa puteti cauta pe net informatii ulterioare). Astfel la o batere fara rondea (prefabricatul care va constitui viitoarea moneda) matritele se imprima una in cealalta iar la baterea monedelor ulterioare, daca defectul nu e observat si matritele inlocuite, desenele de intercaleaza. Si mai interesant este cand se pastreaza apoi numai o matrita si cealalta este inlocuita cu un alt tip, putand vedea pe moneda in final practic trei matrite. In fine, asta ca o curiozitate, dar cu legatura in problema defectelor/erorilor la batere.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Mesaj de capa »

Ah, da... acelea sunt foarte interesante. Cred ca termenul folosit prin forum este de "batere in gol".

Nu cred ca am vazut (inca) o moneda din care s-a rupt la batere o bucata de material, probabil ca zona afectata are relief destul de ascutit. In cazul acestei monede, relieful este destul de lin, drept care presupun ca nu este nici pe departe rezultatul imediat urmatoarei bateri ulterior incarcarii matritei.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, probabil n-a fost chiar prima batere ulterioara ruperii. Acum, matrita s-ar mai putea incarca si cu praf de metal sau cu orice s-ar putea depune pe ea. Inclusiv ar putea rugini. Nu am la indemana un exemplu de litera rupta la batere dar o sa caut si-l postez.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns