20 lei 1867
20 lei 1867
am vazut in krause sec 19 la probe 20 lei 1867 monetaria din berlin ; a vazut cineva asa ceva 
Din cate stiu eu si din cate s-au publicat in cataloagele si lucrarile din Romania, exista doar proba de 20 lei 1868, moneda nepusa in circulatie din motive care au mai fost enumerate pe acest forum.
Cat despre ce apare in Krause ... greseli sunt si vor mai fi.
In afara de SUA cred ca la toate tarile are lacune sau erori.
Spre exemplu si francezii au constatat erori sau preturi puse din pix la unele din monedele lor.
Eu am constatat atat la Krause cat si la Pick o puternica supraevaloare a monedelor si bancnotelor SUA si Marea Britanie iar la restul tarilor preturi mult sub cele reale.
Cat despre ce apare in Krause ... greseli sunt si vor mai fi.
In afara de SUA cred ca la toate tarile are lacune sau erori.
Spre exemplu si francezii au constatat erori sau preturi puse din pix la unele din monedele lor.
Eu am constatat atat la Krause cat si la Pick o puternica supraevaloare a monedelor si bancnotelor SUA si Marea Britanie iar la restul tarilor preturi mult sub cele reale.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Din cate stiu eu nu exista nici un catalog bun de preturi pentru monedele si bancnotele romanesti. Este adevarat ca este si greu sa faci o asemenea lucrare. O idee am putut sa-mi fac si eu cand am inceput sa fac lista de preturi de piata pentru monedele romanesti. Dar poate cu timpul cu ajutorul celorlalti colectionari vom reusi sa facem imrepuna unul cat-decat acceptabil.
Krause e un catalog facut de americani, pentru piata americana... ei judeca altfel decit noi, sint subiectivi in ceea ce-i priveste si obiectivi in ceea ce ne priveste... Adica pe piata lor monedele americane sint mult mai cautate (ia incercati sa vindeti pe piata europeana un Half Dollar Kennedy MS 63 Deep Cameo la citeva sute de dolari, ca va ride lumea in fata) iar monedele europene mai putin cautate (ia incercati sa le cereti 200 dolari pe 1 leu 1952 ca va rid ei in nas... cind acolo de-abia se ofera 100 dolari pe o proba de 1 leu 1922). Pe de alta parte, in America piata evolueaza mult mai repede decit apare catalogul Krause, si de multe ori e considerat si acolo depasit (in sensul ca subcoteaza anumite piese de ale lor)... Pretul la monedele grele e dictat de marile licitatii, poate fi mai ridicat sau mai coborit decit in cataloage, in functie de investitori ( fiindca cei care liciteaza acolo sint unanim considerati investitori). Piata monedelor e mereu in schimbare, cu un puternic trend ascendent in ultimii 10 ani, din cauza licitatiilor de pe internet. Piesele rusesti (tariste mai ales) au explodat la pret din cauza japonezilor, cu toata inundatia de monede de dupa spargerea URSS (contrar a ceea ce se credea in anii '90) iar colectionarii americani pe tema Rusia sint foarte nemultumiti.
Revenind la subiect, Krause e folosibil pentru piese comune, de fapt la piesele rare de multe ori nici nu e afisat pretul... pentru astea sint cataloagele cu preturi obtinute ale marilor licitatii.
Revenind la subiect, Krause e folosibil pentru piese comune, de fapt la piesele rare de multe ori nici nu e afisat pretul... pentru astea sint cataloagele cu preturi obtinute ale marilor licitatii.