10 Bani 1867 Watt & Co si Heaton 1867

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Din cate stiu exista varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers la moneda 10 bani Watt & Co . Cat de rara este aceasta varianta ? Eu personal nu am vazut inca. Este mai scumpa fata de varianta normala ? Cam care ar fi un pret de piata ?
Aceasta varianta , revers rotit cu 180 grade fata de avers , se intalneste si la 10 bani Heaton ? Daca da , cat este de rara si ce pret ar avea in comparatie cu surata ei ?
Multumesc !

EDIT
Discutand cu un coleg in legatura cu aceste peise ( varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers ) reiese ca de fapt cea cu 180 grade rotit , adica avers-revers tip moneda , este PROBA la fel cum este dealtfel si 10 bani 1867 monetaria B . 10 bani Heaton avers-revers tip moneda am inteles ca ar fi foarte rara . Pe portal am vazut specificat doar la 10 BANI Watt " Varianta – Rev rotit cu 180 grade fata de Av. " dar nimic despre Heaton. Mai tarziu , daca este cineva interesat , am sa postez niste imagini cu proba ( varianta ? ) 10 bani Heaton avers-revers tip moneda .
Fişiere ataşate
Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (94.3 KiB) Vizualizat de 13776 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Revin cu imagini mai bune la moneda 10 bani Heaton varianta revers rotit cu 180 grade fata de avers . Ce mi-a atras atentia pe revers la " ROMANIA " este baza literelor , care nu este dreapta ca la monedele 1 , 2 si 5 bani Heaton avers / revers medalistic ci in " valuri " iar pe avers am observat ca la prima maslina lipseste liniuta care o leaga de ramura . Din pacate nu am imagini de calitate la o moneda 10 bani Heaton UNC avers / revers medalistic pentru a putea face o comparatie. Daca detine cineva imagini l-as ruga sa le posteze.
Ce puteti sa imi spuneti in legatura cu aceasta moneda ? Proba sau varianta ?
Fişiere ataşate
3.jpg
3.jpg (63.78 KiB) Vizualizat de 13602 ori
5.jpg
5.jpg (95.55 KiB) Vizualizat de 13602 ori
4.jpg
4.jpg (93.39 KiB) Vizualizat de 13602 ori
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Gradul de conservare este bun, peste XF.
Este cu adevarat bataie de moneda (AV-RV rasturnat ) ?
Daca da, atunci este mult peste " interesant " !
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Piesa este bataie de moneda (AV-RV la 180 grade ). Poza de mai jos nu e foarte reusita , dar evidentiaza acest lucru. Proba sau varianta ?
Fişiere ataşate
Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (97.53 KiB) Vizualizat de 13435 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Cautand pe forum am gasit urmatoarele informatii intr-un topic mai vechi :
Alex scrie:Piesa de 5 bani in discutie ar putea fi un specimen sau o proba deoarece are reversul rotit cu 180 grade fata de avers.
Au fost prezentate imagini cu probele la 1 si 2 bani 1867 Heaton de d-l roantichitati , insa nu a specificat daca acele monede aveau reversul rotit cu 180 grade fata de avers. Alex la 5 bani specifica aceasta particularitate. Insa nu am gasit nimic concret pe forum despre 10 bani Heaton rotatie de moneda.
D-l roantichitati a precizat doar :
roantichitati scrie: S-au facut doua tipuri de probe pentru fiecare din monedele de 1 , 2 , 5 , 10 bani 1867
Nu am catalogul Schaffer / Stambuliu dar am inteles ca acolo nu este prezentata , insa apar o serie de piedfort-uri toate av-rv non medalistic deci inca un argument in plus pentru proba ? In acest catalog sunt date doar alte metale dar in principal este acelasi tip . Daca are cineva acest catalog l-as ruga sa imi spuna daca se precizeaza ceva in legatura cu monedele 1 , 2 si 5 bani Heaton ( cupru ) av / rv non medalistic. Mai jos sunt si imaginile monedelor postate de d-l Alex si d-l roantichitati. Daca este corect ceea ce am dedus , acesta ar fi setul complet de probe ale seriei Heaton 1867 ?
Astept parerile d-vs ! :D
Fişiere ataşate
4.jpg
4.jpg (52.33 KiB) Vizualizat de 13249 ori
3.jpg
3.jpg (52.1 KiB) Vizualizat de 13249 ori
2.jpg
2.jpg (72.9 KiB) Vizualizat de 13249 ori
1.jpg
1.jpg (76.14 KiB) Vizualizat de 13249 ori
Ultima oară modificat 10 Feb 2010, 19:43 de către ovidiu^, modificat 1 dată în total.
capa

Mesaj de capa »

Din pacate n-am suficiente informatii ca sa emit o parere, dar as vrea sa lipesc un comentariu din alta parte:

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 5&start=30
Cristian Ciuplea scrie:Referitor la dezbaterea pe tema 1867, rotatie de moneda = proba, n-am vazut decit piese de 5 si 10 bani, Cu-Ni, cu muchia mai groasa ca la cele de curs.
Pentru mine acestea-s probe.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
florin232

Mesaj de florin232 »

Sunt probe :) fara absolut niciun dubiu
Cristian Ciuplea

Nu am inteles de ce 1 ban si 2 bani Heaton, prezentate de dl. Roantichitati ca probe sint chiar patterns.
Au o greutate mai mare, fiind mai groase ?
Daca ne luam dupa culoare, probabil mai mult portocalie si dupa luciul gen oglinda din cimp, atunci am avut si vazut multe probe.

Watt-ul cu rotatie de 180° este pentru mine o varianta f.f.rara, dar nu proba.
Ea este chiar mai rara decit 5 si 10 bani 1867 W. in Cu-Ni.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Frunzele de la capatul cununei (sunt mai late ) , au fundele diferite ...si HEATON este scris mai mic si in semicerc . S-a mai vorbit despre acest lucru.Piesele expuse de mine au fost vandute de o casa de licitatii ca probe ( set complet ) .Ultima piesa prezentata nu e o proba , daca singura difereta este rotatia aversului fata de revers . Am intalnit monede cu aversul diferit de revers in diferite grade de rotatie , nu la 180 de grade ...dar nu stiu daca e o eroare sau a fost batuta asa in mod intentionat . Am mai mentionat intr-un topic ( unde am postat si foto ) , prinderea matritei in suport este pe sistemul dopului in sticla , si in timpul baterii se poate roti , de aici sunt multe monede cu rotatii diferite avers revers.
Fişiere ataşate
K.jpg
K.jpg (33.14 KiB) Vizualizat de 13146 ori
Cristian Ciuplea

Da, am inteles d-le Roantichitati la ce va referiti, cind le considerati probe.
Exista tot felul de diferente, mai mari sau mai mici, care in general nu prea se vad cu ochiul liber :
- masline care stau in aer, deci fara coada
- Heaton mai drept
- Watt & C ( "o" nu se mai vede, sau doar jumatate, sau doar un punct )
- ghinda cu codita dubla si nu din bataie !
Cred ca s-au folosit matrite cu mici diferente.
Moneda cu 180° rotatie, cum ati subliniat si dvs., ori a iesit asa din neatentie , ori prin miscare dupa mai multe bateri.
Probabil ca au observat f. repede acest lucru, altfel nu-mi inchipui raritatea ei.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Cred ca ar fi fost bine de lipit acest topic cu Variante 5 bani 1867. Sau macar de recitit topicul in intregime.
Ar fi bine de mentionat ca poza de mai sus la 5 bani provine din topicul mentionat, unde Alex a postat o moneda care este gravata destul de diferit fata de cele aflate in circulatie.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

roantichitati scrie:Ultima piesa prezentata nu e o proba , daca singura difereta este rotatia aversului fata de revers.
Singura diferenta , aparte rotatia , este pe revers la " ROMANIA " si anume baza literelor , care nu este dreapta ca in cazul monedelor pe care le-am intalnit eu pana acum , iar diferenta este evidenta. Daca nu putem vorbi de proba , atunci poate fi vorba de o varianta batuta cu o alta matrita :!: Am mai vazut diferente intre av / rv la heaton dar de cateva grade ... Daca a fost batuta asa im mod intentionat ? ... au facut si o martita doar pentru aceasta moneda ( sau cateva monede )? Iar daca matrita s-ar fi miscat in timpul baterii si s-a ajuns la o rotatie de 180 grade ar trebui sa fie destule monede cu rotatia cuprinsa intre 1 si 180 grade. A intalnit cineva cu rotatie de 30 - 50 sau 90 grade ? Eu nu . Atasez si imaginile cu particularitetea la " ROMANIA " . Imaginile provin tot de la un 10 bani Heaton .
Fişiere ataşate
Clipboard 3.jpg
Clipboard 3.jpg (33.47 KiB) Vizualizat de 13087 ori
Clipboard 4.jpg
Clipboard 4.jpg (34.43 KiB) Vizualizat de 13087 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

1) Am intalnit monede cu rotatie de peste 90 de grade , si nu una singura , daca nu ati intalnit nu inseamna ca nu exista . Am intalnit rotatie foarte mare si la piesele de 5 lei , dar mai rar ( iar acolo tirajul a fost mai mic si rotirea matritei ar fi fost mai putin probabila ) .
2) Diferentele de la baza cifrelor se pot datora ori din incarcarea matritei , ori a fost prost gravata acea matrita . De unde deduc acest lucru ... e simplu . In primul rand pentru ca literele nu puteau fi gravate intentionat asa "cioante" si in al doilea rand daca observati cifra I de la Romania ( de la moneda pusa in discutie ) o sa va dati seama ca nu putea ca la baza sa fie "cioanta" si la partea superioara sa fie intreaga .
3) Daca era o proba , diferentele trebuiau sa fie pe avers-reversul monedei in design`ul piesei , nu doar pentru aversul e rotit fata de revers . Observati diferentele de DESIGN care se vad la probele prezentate si o sa va dati mai bine seama la ce ma refer .
4) Daca s-ar fi batut o sarja mica cu matritele orientate la 180 de grade ar fi o varianta , nu o proba ( dar aici nu avem inca date pentru a ne pronunta in sprijinul unei variante ) .
5) Daca dv considerati ca s-au montat matritele special asa sa bata una sau mai multe piese , e in regula ...nu va contrazic , posibilitatea asta exista , dar la fel exista si posibilitatea ca piese de genul respectiv sa fi fost batute din gresala asa ....oricum nu face parte din setul de probe prezentate .
Fişiere ataşate
5b1867ayd7[1].jpg
5b1867ayd7[1].jpg (26.6 KiB) Vizualizat de 13073 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

roantichitati scrie:Diferentele de la baza cifrelor se pot datora ori din incarcarea matritei , ori a fost prost gravata acea matrita . De unde deduc acest lucru ... e simplu . In primul rand pentru ca literele nu puteau fi gravate intentionat asa "cioante" si in al doilea rand daca observati cifra I de la Romania ( de la moneda pusa in discutie ) o sa va dati seama ca nu putea ca la baza sa fie "cioanta" si la partea superioara sa fie intreaga .
Nu doar litera I de la ROMANIA are baza asa ci toate literele. Si M N A au bazele " cioante " iar partea superioara este intreaga . Sa se fi incarcat matrita doar la baza literelor ( toate literele ) iar desenul obtinut sa fie identic la toate literele iar partea superioara a acestora sa ramana neatinsa ? Care sunt probabilitatile ? Si daca ar fi asa litera O a ramas neatinsa ? Observati si litera A ( a doua ) . Bazele la prima imagine ( moneda pusa in discutie ) este ca un val si subtire , iar la a doua baza este dreapta si mult mai groasa.

roantichitati scrie: Observati diferentele de DESIGN care se vad la probele prezentate si o sa va dati mai bine seama la ce ma refer .
Am observat acele diferente. Aceasta moneda nu le prezinta , este la fel cu cea de circulatie ca design , aparte baza literelor .
Fişiere ataşate
25.jpg
25.jpg (11.02 KiB) Vizualizat de 13060 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

V-am vorbit de TOATE literele nu numai de litera I . Aceea v-am dat-o ca exemplu , si nu mai repet ceeace am spus despre ea , vedeti mai sus . Lasand la o parte ceea ce s-a spus , dumneavoastra credeti ca vre-un gravor ar fi dat o asemenea forma unor litere ??? Eu unul nu . Referitor la accidentarea matritei s-au vazut tot felul de ciudatenii , si asa cum v-am mai spus exista si posibilitatea ca insasi matrita sa fii fost executata prost de la inceput . Uitati-va la cele doua litere care le-ati postat .........oricine poate constata ca prima are la baza o forma neregulata , fara nici o forma exacta , fara contur , cu partea de jos "rupta" , de-a dreptul urata.....care se datoreaza fara nici un dubiu unei ERORI . Se observa ca de la acea baza pleaca si o "crapatura" ...E clar ca nu asa s-a vrut sa iasa ci e vorba de un accident . Daca se poate polemiza pe baza faptului ca moneda sa fie diferita , asta n-are de-a face cu literele "cioante" ....sau se poate vorbi si si despre ele ...dar numai daca ne referim la erori .
Scrie răspuns