moneda romana -Fals?

Dacă le cunoaștem, ne putem feri de ele!

Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA

Num01
**
**

moneda romana -Fals?

Mesaj de Num01 »

Buna ziua.
Am achizitionat de curand o moneda antica si sunt in urmatoarea situatie:
Mentiune: nu ma pricep la monedele antice iar cunostintele mele numismatice sunt in general reduse la monedele romanesti. Sunt un incepator in ale numismaticii, dar invat repede ;))
Deci:
După identificarea personala, cred ca este un Probus Silvered antoninianus, cu legenda SALVS AVG, ceea ce ar fi interesant pentru ca aceasta moneda in particular am gasit-o doar in doua exemplare pana acum pe internet, deci destul de rara (scarce pe FAC).
Prima problema: moneda pe care am achizitionat-o eu nu seamana in totalitate cu cea de pe FAC, deci, am identificat-o corect? (stiu ca monedele antice nu sunt identice, dar totusi am mari dubii).
Problema nr. 2: Am motive (mai mult sau mai putin obiective, sa suspectez ca piesa pe care am cumpărat-o poate fi falsa. De ce?
Pai:
-este intr-o stare de conservare "prea buna" după parerea mea de necunoscator (stiu ca nu este o explicatie obiectiva)
- aceasta moneda, pur si simplu nu o gasesc!! (vreau sa spun, ca cea identificata de mine pe FAC - vezi link, este usor diferita. Cea mai mare diferenta este aceea ca sub Salus nu este inscriptionat XXI, inscriptia tipica pentru genul respectiv de aliaj ( silvered ), inscriptie ce se gaseste atat la exemplarul de pe FAC, cat si la un alt exemplar gasit pe internet.

http://www.forumancientcoins.com/catalo ... com/Coins/

Concluzie?
Am identificat corect moneda achizitionata de mine? si cel mai important, este LEGITIMA? Care ar fi gradatia pe care Dvs, în calitate de cunoscatori a-ti da-o?

Vă multumesc mult in avans pentru raspunsuri.
ps: scuze pentru calitatea pozelor, dar sunt facute cu telefonul. Momentan nu am scanner la dispozitie si nici aparat foto.
Link moneda:
http://img34.imageshack.us/gal.php?g=provavv.jpg
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

E emisa de Filip Arabul (244-249), nu de Probus.
Num01
**
**

detaliere

Mesaj de Num01 »

Multumesc pentru raspuns!
Ma gandeam eu ca nu l-am nimerit! (este prima incercare de identificare a unei monede romane, si practic prima mea moneda romana :) ).
Legat de celelalte doua intrebari: este legitima? si care ar fi gradatia?
Multumesc.

ps: diametrul maxim este 22mm. (poate ajuta).
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Bun venit.
O inscriptie lizibila e un mare avantaj pentru identificari. Folositi-o, cautand pe diversele pagini unde puteti obtine rezultate - cele mai cunoscute sunt wildwinds.com (va ajuta si "partial inscription search") sau acsearch.info (ideal e sa cautati dupa mai multi termeni, de pilda, aici, o varianta ar fi "philip+salvs").
http://www.acsearch.info/search.html?se ... r=1&it=1#0
Legat de ultimele doua intrebari, cred ca moneda dumneavoastra e falsa. Oricum arata dubios, insa asta n-ar fi suficient pentru o parere clara doar pe baza imaginilor, si atunci se poate da o raita prin bazele de date cu falsuri, din nou cele mai folosite sunt FAC - "Fake reports" si forgerynetwork.com. Tocmai asta am si facut si ceea ce am gasit m-a dus la concluzia de mai sus.
http://forgerynetwork.com/asset.aspx?id=aF5QwS2GAmE=
Sper sa va fie folos. :)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

As mai adauga ca nu o sa gasiti chiar orice moneda pe net. Nici chiar orice moneda in RIC (Roman Imperial Coinage). Sear, Van Meter (ca sa le enumeram pe cele mai cunoscute pentru imperiale) sau alte cataloage. Unele nu-s in niciun catalog. Altele sunt numai in cataloage scumpe si greu de gasit (de ex. BMC - catalogul coletiei British Museum). Daca va axati pe antice, o sa vedeti raritatea destul de des, asta fara a insemna intotdeauna si o valoare mare in bani. Anticele sunt un domeniu care beneficiaza de paradoxuri specifice :) Succes!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Num01
**
**

Mesaj de Num01 »

Multumesc pentru raspunsuri si explicatii.
Tare speram sa nu aud ca suspiciunea de fals imi este impartasita! :cry:
Mai ales ca, acum vine si partea mai complicata: a fost achizitionata de la magazinul Zimbrul Carpatin din Bucuresti, magazin zic eu cu o reputatie buna.
Desigur, dupa cum a-ti zis si Dvs, inca nu putem da un verdict final, asa ca mai fac cercetari.
Va multumesc.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Revazand si comparand cele doua falsuri recunoscute cu moneda dvs, raman cu aceeasi impresie: sunt identice, se pot cerceta cu atentie anumite perechi de detalii, iar apoi in ansamblu. In rest, privitor la ZC... :noidea: , n-am mai intrat de ani de zile acolo, iar monede n-am luat nicicand de la ei, asa ca ma abtin de la comentarii.
LM

Mesaj de LM »

Cel mai bine e ca,atunci cand aveti dubii in privinta unei piese,cel mai bine este sa nu o luati,indiferent de ce zice vanzatorul... :!:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Num01
**
**

Mesaj de Num01 »

Multumesc D-le dimo13 pentru ca va-ti deranjat in a analiza moneda.
Imi cam lasa un gust amar, avand in vedere ca este prima mea "antica". M-am ferit de astfel de cazuri, de aceea am si ales sa o cumpar de la un magazin specializat. Paguba financiara este infirma, insa startul este cam descurajator...
Legat de dubii, pai am avut dubii atunci cand am ajuns acasa si am studiat-o un pic mai mult (dupa cum am scris si mai sus, a fost mai mult o chestie de feeling decat o suspiciune bazata pe hard facts)
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Moneda este cu siguranta un fals, ba chiar unul destul de slabut. Daca ati cumparat-o de la un magazin, atunci teoretic o puteti si returna, daca doriti.
Num01
**
**

Mesaj de Num01 »

Da..problema este ca in Romania teoria nu prea are nici o legatura cu practica..
Cred ca totusi, dupa ce scap de perioada asta in care sunt mai ocupat, am sa fac si ce a-ti sugerat Dv D-le Aldor. Am sa ma duc la magazin si am sa returnez moneda. Nu datorita faptului ca am dat bani pe ea (pentru ca oricum, mie imi place cum arata :)) ) ci datorita faptului ca respectivii proprietari ai magazinului mai au si tupeul sa ofere pe langa produse numismatice si nu numai si SERVICII DE IDENTIFICARE SI AUTENTIFICARE cica!
Nu este asta o culme?! Ei iau bani de la alti colectionari pentru a identifica si autentifica monede, dar ei nu sunt, sau cel putin nu par a fi in stare sa autentifice propria marfa.
Ca sa nu mai mentionez preturile pe care le practica in general la produsele de filaterie si numismatica! (de ex., o lupa care pe site-ul D-lui Aldor este 31 de ron, acolo este 110!).
Cred ca o sa ma asigur ca o sa aiba in viitorul apropiat indeajuns de multa publicitate negativa! : :evil:
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

in legatura cu autrentificarea monedelor si ca ati cumparat o moneda falsa drept una autentica,aveti dreptate
in legatura cu preturile.nu
fiecare magazin are preturile sale (si cheltuielile deasemenea ,nu cred ca vreti sa stiti cat costa o chirie la acolo).cumparati de unde considerati ca e mai bine.
Num01
**
**

Mesaj de Num01 »

Da...acum nu vreau sa intru in polemici legate de praguri de rentabilitate si costuri fixe.
Studiez economia de aproape 5 ani, deci cred ca pot sa spun ca sunt capabil sa privesc o afacere atat prin prisma patronului cat si prin prisma consumatorului; si stiti ce zice consumatorul din mine?! Nu imi pasa nici catusi de putin de cheltuielile lui! Eu in calitate de consumator vreau preturi rezonabile si calitate proportionala cu imaginea firmei si pretentiile acesteia!
Nu puteti sa-mi spuneti ca de ex. pentru exemplul de mai sus dat de mine, ar putea avea o scuza. O diferenta de aproximativ 250% intre preturi, nu poate fi justificata prin diferenta de costuri intre un magazin online si unul fizic (ca daca ar fi asa, as fi multimilionar deja, iar magazinele fizice pentru 80% din produsele de consum ar fi rara avis :lol: )

Sa incheiem totusi aici discutia pe aceasta tema, cat si intreg subiectul, care pentru mine si-a atins scopul.

Va multumesc tuturor pentru ajutor.

Data viitoare cand mai vreau o moneda antica, s-ar parea ca trebuie sa ma apuc singur de sapat prin gradina pe la tara, ca poate gasesc una :))
Macar asa sunt sigur ca daca fac rost de una, aceasta este in cel mai rau caz, un fals de epoca, exemplar care are si el valoarea lui numismatica si materiala.
:D
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

consumatorul din dumneavoastra poate va spune sa cumparati si tigari netimbrate
:)
dar sa abandonam acest subiect . puteti cumpara monede antice fara probleme.dar ,ca in orice domeniu,intai trebuie sa va documentati asupra subiectului bine.
tepe va puteti lua gramada si pe monede mult mai contemporane.aveti pe forum o multime de exemple
Num01
**
**

Mesaj de Num01 »

Noroc ca sunt nefumator, nu ?! :D
Scrie răspuns