Varteju

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
florinanton

Varteju

Mesaj de florinanton »

Am achizitionat (cu certificat de autenticitate) de pe Timeline Originals moneda atasata si ,care,prezinta niste crapaturi pe revers. Carui fapt se datoreaza? Cu respect
Fişiere ataşate
Varteju,130e,Timelineoriginals Silver 6.15 grams, 22.88 mm. Circa 1st century BC.jpg
Varteju,130e,Timelineoriginals Silver 6.15 grams, 22.88 mm. Circa 1st century BC.jpg (38 KiB) Vizualizat de 4259 ori
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

As incerca eu o parere, dar de amator.
Ar fi posibil ca dupa batere, la cald, pastila sa se fi racit si sa fi crapat. Nu imi explic totusi de ce doar pe revers. Poate sunt alti colegi care sunt mai bine documentati pe partea metalurgica.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cauzele pot fii mai multe si pot fi cumulate :
1 ) Aliajul diferit , poate contine "impuritati" ( metalele de amestec intr-o proportie mai mare rezultand un produs final cu proprietati diferite - rezistenta mica la deformare plastica ) .
2 ) Temperatura de batere (daca e mai mica e posibil sa apara crapaturi ) .
3) Racirea brusca dupa batere ( chiar aerul rece poate produce crapaturi la o piesa incandescenta ).

Moneda dupa batere , fiind concava are metalul tensionat pe avers si "compresat" la revers , avand tendinta de revenire este normal ca acele crapaturi sa apara pe revers .

O alta posibilitate este ca moneda sa fi crapat in timp din cauza diferentelor de temperatura ( inghet-dezghet ) si sa fie cumulata la origini cu una sau mai multe din cauzele expuse anterior .
Scrie răspuns