Bilet Hypothecar
Bilet Hypothecar
Pe site-ul :http://bancnoteromanesti.com/ este prezentat un bilet ipotecar de 5 lei , care are seria W20 - 945 si numarul de control 0499945. In MBR se spune ca numarul de control reprezinta si a cata bancnota este respectiva. Deci aceasta bancnota este a 499945 -a bancnota. Cum este posibil , daca cele de 5 lei au fost tiparite in doar 431156 bucati ? Are cinevai idee care este cauza ? Este un fals ? Stie cineva de ce unele au semnatura Casierului central al tezaurului , iar altele nu ?
Va multumesc .
Va multumesc .
Exista un test de a verifica seria, dar ori am gresit eu pe undeva, ori biletele ipotecare nu se supun acestui exercitiu, ori bancnota este falsa.
Haideti sa explic un pic si procedeul, impreuna cu sursa, ca asa da bine.
" Nr. de control reprezinta totalul biletelor din emisiunea respectiva, inclusiv biletul in cauza.
De fiecare litere a alfabetului (din 25 litere) se tiparesc 1000 buc. Pe bancnota se arata litera respectiva (seria), alaturanduse un numar care reprezinta cate alfabete complete (a 25 de litere) sau tiparit pana atunci din seria respectiva. Pe bancnota mai este imprimat (de obicei in colt opus) un numar care indica al catalea bilet din litera respectiva este cel de fata.
EX: seria T3 nr. 582 - nr. control 0068582.
T3 - sau tiparit 2 alfabete a 25 litere, de fiecare litera 1000 bilete. Deci 2 X 25 X 1000 = 50000
Din alfabetul urmator s-au tiparit 18 litere complete (T este a 19-a litera) deci 18 X 1000 = 18000
Din seria T3 s-au tiparit numai 582 bucati.
Deci rezulta nr. control 0068582"
Stefan I. Dumitrescu: "Tratat de moneda" vol I 1948
Deci conform celor de mai sus, sunt 19 alfabete complete, deci:
19 X 25 X 1000 = 475000
Apoi mai sunt 21 litere complete (W fiind a 22-a), deci:
21X 1000 = 21000
Iar din W20 s-au tiparit 945.
Rezulta: 475000 + 21000 + 945 = 496945.
Apare o diferenta de 3000 in nr de control, care eu nu-mi explic unde se afla.
Iar referitor la:
Haideti sa explic un pic si procedeul, impreuna cu sursa, ca asa da bine.
" Nr. de control reprezinta totalul biletelor din emisiunea respectiva, inclusiv biletul in cauza.
De fiecare litere a alfabetului (din 25 litere) se tiparesc 1000 buc. Pe bancnota se arata litera respectiva (seria), alaturanduse un numar care reprezinta cate alfabete complete (a 25 de litere) sau tiparit pana atunci din seria respectiva. Pe bancnota mai este imprimat (de obicei in colt opus) un numar care indica al catalea bilet din litera respectiva este cel de fata.
EX: seria T3 nr. 582 - nr. control 0068582.
T3 - sau tiparit 2 alfabete a 25 litere, de fiecare litera 1000 bilete. Deci 2 X 25 X 1000 = 50000
Din alfabetul urmator s-au tiparit 18 litere complete (T este a 19-a litera) deci 18 X 1000 = 18000
Din seria T3 s-au tiparit numai 582 bucati.
Deci rezulta nr. control 0068582"
Stefan I. Dumitrescu: "Tratat de moneda" vol I 1948
Deci conform celor de mai sus, sunt 19 alfabete complete, deci:
19 X 25 X 1000 = 475000
Apoi mai sunt 21 litere complete (W fiind a 22-a), deci:
21X 1000 = 21000
Iar din W20 s-au tiparit 945.
Rezulta: 475000 + 21000 + 945 = 496945.
Apare o diferenta de 3000 in nr de control, care eu nu-mi explic unde se afla.
Iar referitor la:
E cu semn de intrebare. Normal numarul de control ar trebui sa indice a cata bancnota din tiraj este cea de fata. Ori in acest caz ea sare peste numarul de bancnote cunoscute ca tiind incluse in tirajDeci aceasta bancnota este a 499945 -a bancnota. Cum este posibil , daca cele de 5 lei au fost tiparite in doar 431156 bucati ?
Exact !
Asta spuneam si eu , ca este ciudat.
Chiar azi am avut ocazia sa mai vad 2 bancnote ipotecare de 5 si 10 lei cu numarul de control mai mare decat numarul de bancnote tiparite.
La fel de misterioasa mi se pare si semnatura Casierului Central al Tezaurului, care apare doar pe anumite bancnote..
Sper sa apara aici mai multe pareri ...si astfel sa aflam cu totii mai multe.
Oricum, multumesc pentru raspunsuri.
Asta spuneam si eu , ca este ciudat.
Chiar azi am avut ocazia sa mai vad 2 bancnote ipotecare de 5 si 10 lei cu numarul de control mai mare decat numarul de bancnote tiparite.
La fel de misterioasa mi se pare si semnatura Casierului Central al Tezaurului, care apare doar pe anumite bancnote..
Sper sa apara aici mai multe pareri ...si astfel sa aflam cu totii mai multe.
Oricum, multumesc pentru raspunsuri.
Si Kiritescu da acelasi numar de bilete de 5 lei emise: 431156.
Si nu cred ca e nici o greseala fiindca explicatiile sint concludente:
Legea pentru emisiunea de bilete ipotecare in suma de 30 milioane lei din 12/24 iunie 1877, dupa cum suna si numele, autoriza la art. 1 pe Ministrul de finante sa emita bilete in valoare de PINA la 30 milioane.
De fapt au fost emise (tiparite la Paris in atelierele Bancii Frantei) doar bilete in valoare totala de 26.260.000 lei, si asta datorita faptului ca statul nu poseda mosii inca neipotecate decit in valoare de 52.512.037,37 lei. Iar legea prevedea ca emisiunea sa fie in valoare de 50% din valoarea mosiilor respective.
Se expliciteaza si felul cum s-au cheltuit acesti bani:
9.000.000 pentru calea ferata Buzau-Marasesti
2.586.081 pentru armament
14.673.919 pentru cheltuieli ale statului (resursa bugetara).
Emisiunea totala a fost de:
431.156 buc cupiuri 5 lei
614.350 buc 10 lei
153.946 buc 20 lei
70538 buc 50 lei
46.024 buc 100 lei si
13505 buc 500 lei
In 1885, cind trebuiau retrase toate biletele hypotecare se mai aflau in circulatie bilete in valoare totala de 387.315 lei, iar apoi termenul limita de rascumparare a fost prelungit pentru 30 iunie/12 iulie 1912
Legea pentru emisiunea de bilete ipotecare in suma de 30 milioane lei din 12/24 iunie 1877, dupa cum suna si numele, autoriza la art. 1 pe Ministrul de finante sa emita bilete in valoare de PINA la 30 milioane.
De fapt au fost emise (tiparite la Paris in atelierele Bancii Frantei) doar bilete in valoare totala de 26.260.000 lei, si asta datorita faptului ca statul nu poseda mosii inca neipotecate decit in valoare de 52.512.037,37 lei. Iar legea prevedea ca emisiunea sa fie in valoare de 50% din valoarea mosiilor respective.
614.350 buc 10 lei
153.946 buc 20 lei
70538 buc 50 lei
46.024 buc 100 lei si
13505 buc 500 lei
In 1885, cind trebuiau retrase toate biletele hypotecare se mai aflau in circulatie bilete in valoare totala de 387.315 lei, iar apoi termenul limita de rascumparare a fost prelungit pentru 30 iunie/12 iulie 1912
Am dat Enter inainte de concluzie:ori aritmetica seriilor e eronata, ori e vorba de ceva suspect. Printre rinduri in Kiritescu se poate citi ca emisiunea a fost comandata cu suma fixa, strict la 50% din valoarea bunurilor imobiliare negrevate de alte ipoteci ale statului, deci cade varianta cu bilete tiparite in numar mai mare (pina la 30.000.000 cit dadea voie legea), dar tinute in seif. Sa nu uitam ca inca din 1880 a inceput retragerea lor (rascumpararea de catre stat) ca urmare a vinzarii mosiilor ipotecate. Deci statul nu avea nici un interes sa continue emiterea, din moment ce se obligase sa le rascumpere cu aur, argint sau cu adevaratele bancnote emise de Banca Nationala a Romaniei infiintata tocmai in acest scop in acelasi an 1880.banivechi scrie:Si Kiritescu da acelasi numar de bilete de 5 lei emise: 431156.
"Legea pentru emisiunea de bilete ipotecare in suma de 30 milioane lei" din 12/24 iunie 1877, dupa cum suna si numele, autoriza la art. 1 pe Ministrul de finante sa emita bilete in valoare de PINA la 30 milioane.
614.350 buc 10 lei
153.946 buc 20 lei
70538 buc 50 lei
46.024 buc 100 lei si
13505 buc 500 lei
Am mai verificat si eu seria din cateva poze la biletele ipotecare gasite pe net, si mai apar diferente intre serie si numarul de control, asemeni celei aratate mai sus.maryyy scrie: Chiar azi am avut ocazia sa mai vad 2 bancnote ipotecare de 5 si 10 lei cu numarul de control mai mare decat numarul de bancnote tiparite.
Cam aceeasi explicatie cu banivechi aveam si eu pregatita.
Cuprinsul legii pentru emisiunea de bilete ipotecare in suma de 30 milioane lei - Monitorul oficial al Romaniei nr 132 , 12/24 iunie 1877:
Art.1 Ministrul de finante este autorizat a emite bilete ipotecare pana la suma de 30 milioane lei
................................................................................................................................
Art.2 Biletele ipotecare se vor emite in bucati de 5, 10, 20, 50, 100, 500 lei.........
Ele vor avea gravate in corpul lor semnaturile fascimile a ministrului de finante si a doi din membrii consiliului special si vor fi parafate, prin serii, cu subscrierea manuala a cate unui impegat, trecuta intr-un registrul special si conform regulamentului acestor bilete. Se vor preda apoi comitetului special, care le va verifica si le va inapoia Ministerului de finante, spre a le pune in circulatie.
...................................................................................................................................
Art. 11 Biletele ipotecare care s-ar fi uzat prin circulatiune se vor schimba in altele noi, purtand acelasi numar si fara nici o plata. Titlurile noi, confectionate dupa regulele prevazute la articolul 2, se vor preda celui in drept de catre ministrul de Finante; iar titlurile usate se vor anula........................
Revenind la Kiritescu, in "Sistemul monetar... - vol I" aflam:
"Desi legea prevedea o emisiune de 30 milioane lei, au fost emise bilete ipotecare numai pentru suma de 26 260 000 lei, intrrucat la iventarierea mosiilor care urmau sa garanteze emisiunea s-a constatat ca statul nu avea mosii negrevate de alte ipoteci decat in valoare de 52 512 037, 37 de lei. Or legea prevedea expres ca emisiunea sa fie garantata cu mosii in valoare de doua ori mai mare."
Daca acel impegat este nimeni altul decat casierul central, care avea rolul de a semna fiecare bilet "emis", iar pe piata exista sunt bilete fara aceasta semnatura, si cu seria peste cele prezentata ca fiind emise, inseamna ca tiparirea a lor facuta pana la limita sumei de 30 milioane lei. Insa in circulatie au fost puse pana la suma de 26 260 000 lei, restul ramanand in posesia Ministerului de Finante.
Am verificat si eu bancnotele din 1877 si printre acestea am gasit una de 5 lei care depaseste cu mult numarul 431156. Numarul de control al bancnotei mele este de 781406 iar seria G.32 - 406. Interesant acest numar de control
.
Am atasat poza cu aceasta bancnota. De asemenea va anunt ca bancnota este de vanzare. Pretul ei este de 320 euro. Pentru alte detalii va rog trimiteti un e-mail la obrejabaloo@yahoo.com
Am studiat cu atentie filigranul bancnotei si desenul acesteia cu o alta bancnota cu numarul de control in intervalul oficial si nu am constatat vreo deosebire.
Tot uitandu-ma prin ipotecarele mele am constatat ca am 5 lei cu numarul 0431128, adica cu 28 bancnote mai putin decat tirajul oficial (431156).
Am atasat poza cu aceasta bancnota. De asemenea va anunt ca bancnota este de vanzare. Pretul ei este de 320 euro. Pentru alte detalii va rog trimiteti un e-mail la obrejabaloo@yahoo.com
Am studiat cu atentie filigranul bancnotei si desenul acesteia cu o alta bancnota cu numarul de control in intervalul oficial si nu am constatat vreo deosebire.
Tot uitandu-ma prin ipotecarele mele am constatat ca am 5 lei cu numarul 0431128, adica cu 28 bancnote mai putin decat tirajul oficial (431156).
- Fişiere ataşate
-
- 5 lei 1877.JPG (88.88 KiB) Vizualizat de 23767 ori
Am gasit-o la 5 si 10 lei.
Nu am verificat la alte valori.
O sa verific.
Pana la urma ,eu inclin sa cred ca a fost tiparit tot tirajul ( in valoare de 30 mil lei ), dar nu a fost pus in circulatie decat in cantitatile prezentate mai sus. Diferenta a fost pusa in circulatie treptat , prin inlocuirea biletelor deteriorate, acestea fiind retrase din circulatie.
Intr-o carte ...am citit ceva de genul..." ...Rezerva de bilete ipotecare a fost data BNR-ului pentru a fi supusa supratiparului " ( Citatul difera, dar reda ideia! ) Deci , deduc eu, a existat o rezerva de bilete ipotecare , aceasta fiind transformata in bilete ipotecare cu stampila "Banca Nationala a Romaniei". Daca toata cantitatea tiparita si pusa in circulatie ar fi fost in valoarede 26.260.000 , nu ar fi existat o rezerva , si nici nu ar fi fost posibila retragerea si inlocuirea biletelor uzate. Parerea mea !
Nu am verificat la alte valori.
O sa verific.
Pana la urma ,eu inclin sa cred ca a fost tiparit tot tirajul ( in valoare de 30 mil lei ), dar nu a fost pus in circulatie decat in cantitatile prezentate mai sus. Diferenta a fost pusa in circulatie treptat , prin inlocuirea biletelor deteriorate, acestea fiind retrase din circulatie.
Intr-o carte ...am citit ceva de genul..." ...Rezerva de bilete ipotecare a fost data BNR-ului pentru a fi supusa supratiparului " ( Citatul difera, dar reda ideia! ) Deci , deduc eu, a existat o rezerva de bilete ipotecare , aceasta fiind transformata in bilete ipotecare cu stampila "Banca Nationala a Romaniei". Daca toata cantitatea tiparita si pusa in circulatie ar fi fost in valoarede 26.260.000 , nu ar fi existat o rezerva , si nici nu ar fi fost posibila retragerea si inlocuirea biletelor uzate. Parerea mea !
Asa cred si eu caci nu aveau cum sa se schimbe biletele uzate cu unele avand acelasi numar. Biletele se numeroteaza o singura data la masina de numerotat. Nu poate fi numerotat in mod special un anume bilet cu numarul unui bilet uzat.
Asta explica si de ce nu sunt semnate de Casierul Tezaurului, probabil ca imprimarea semnaturii se realiza in momentul punerii efective in circulatie.
Asta explica si de ce nu sunt semnate de Casierul Tezaurului, probabil ca imprimarea semnaturii se realiza in momentul punerii efective in circulatie.
Am remarcat ca biletele hypotecare in stare UNC sau aUNC sunt toate fara semnatura casierului. M-am interesat la numismati mai priceputi si cineva mi-a spus ca bancnotele nepuse in circulatie (deci fara semnatura casierului) au ramas in rezerva BNR pana in 1927, cand s-au distribuit ( vandut ??) colectionarilor , cu ocazi implinirii a 50 de ani de la Razboiul de Independenta. Ca urmare exemplarele puse in circulatie ( cu semnatura de casier) sunt mult mai rare si mai scumpe, decat cele fara semnatura , daca ne referim la starile de conservare foarte bune (XF, aUNC, UNC).
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Alta varianta pe care am auzit-o a fost ca in 1927 s-au tiparit seturi de hypotecare pentru a se distribui colectionarilor si oficialitatilor (in scop comemorativ) pe hartia filigranata ramasa in stocurile BNR. Cu ocazia aceasta s-ar fi folosit serii diferite fata de emisiunea originala din 1877. Asa s-ar explica aceste anomalii legate de serie.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Biletele hyoptecare nu au fost tiparite in Romania. Nu imi explic de unde sa fi ramas acesta hartie de care pomeniti. Intr-adevar Imprimeria Nationala are in depozit sitele cu care s-a facut filigranul si matritele pentru aceste bancnote Hypotecar. Am si poze cu aceste matrite si site, foarte interesante.Bogdan R scrie:Alta varianta pe care am auzit-o a fost ca in 1927 s-au tiparit seturi de hypotecare pentru a se distribui colectionarilor si oficialitatilor (in scop comemorativ) pe hartia filigranata ramasa in stocurile BNR. Cu ocazia aceasta s-ar fi folosit serii diferite fata de emisiunea originala din 1877. Asa s-ar explica aceste anomalii legate de serie.
Baloo --- Baloo --- Baloo --- Baloo --- Baloo --- Baloo --- Baloo --- Baloo ---
Ca era mare lucru pentri Imprimerie sa faca rost de niste hirtie.... Fiind in relatii bune cu francezii, cred ca ar fi fost un act de pura curtoazie din partea lor sa ofere un top de hirtie cu caracteristicile celei din 1878...
Oricum, interesanta legenda cea cu retiparirea din 1927, si destul de plauzibila avind in vedere ca poate fi o explicatie atit a seriilor "aiurea" cit si a starilor superioare de conservare.
Oricum, interesanta legenda cea cu retiparirea din 1927, si destul de plauzibila avind in vedere ca poate fi o explicatie atit a seriilor "aiurea" cit si a starilor superioare de conservare.