Ajutor evaluare carte

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
cirligb

Ajutor evaluare carte

Mesaj de cirligb »

Salutare tuturor,

Anul acesta am gasit in podul unei case o carte. Am aflat cu ajutorul google cateva informatii pentru identificare. Prima jumatate a cartii este scrisa in "romana veche". Ce-a de-a doua parte am presupun ca in chilirica dar acum am dubii (astept pareri).
Nefiind in aria mea de colectionat, daca ma poate ajuta cineva cunoscator cu o evaluare ii multumesc in avans.
Fişiere ataşate
fhi1.JPG
fhi1.JPG (134.16 KiB) Vizualizat de 2935 ori
fhi2.JPG
fhi2.JPG (142.56 KiB) Vizualizat de 2935 ori
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Prima carte de la 1855 este in asa numita "scriere de tranzitie", de la chirilica integrala la scrierea latina. Procesul, mai putin cunoscut azi, a durat mai multi ani pana au disparut generatiile mai vechi. Nu poti schimba o scriere cu alta peste noapte, de aceea au adoptat aceasta modalitate de a combina scrierea chirilica cu cea latina. Se vede foarte clar ca peste 20 de ani, la a doua carte, caracterele chirilice au disparut complet. La fel s-a intamplat cu foarte multe cuvinte, de provenienta slava sau turca, care au fost inlocuite cu unele cuvine "imprumutate" din franceza sau chiar latina. Este o zona mai putin cunoscuta publicului larg, din isoria noastra.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
cirligb

Mesaj de cirligb »

Am fost indus in eroare de aceasta "scriere de tranzitie"; se recunosc cu usurinta cuvinte in limba romana dar forma de ansamblu este destul de incalcita. Cartile au si fost legate impreuna invers cronologic.

Nici o opinie despre o posibila evaluare?

Ma intreb acum cum a ajuns o carte tiparita in secolul XIX intr-un sat de munte(si nu cred ca are nici o legatura cu povestile despre monedele americane :)).
Scrie răspuns