Istoria romanilor - recomandare

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
Mike

Istoria romanilor - recomandare

Mesaj de Mike »

Din ce ati citit pe subiectul istoria romanilor, ce lucrari imi puteti recomanda?

Sunt interesat in special de perioada 1800 - prezent
nero

Mesaj de nero »

Buna seara!
Cam mare subiectul. Daca va referiti la lucrari generale puteti consulta Istoria Romaniei de Mihai Barbulescu, Dennis Deletant s. a., O istorie sincera a poporului roman de Florin Constantiniu. Dar mai bine spuneti exact problema pe care doriti sa o abordati
Mike

Mesaj de Mike »

Ce am citit pana acum a fost din surse diferite si de multe ori aleatoriu. M-am gandit sa citesc o lucrare despre istoria romanilor de la un singur autor, chiar daca are un caracter mai general.

Intr-un caracter mai restrans as fi interesat de domeniul politic si economic din perioada principatelor si perioada regatului.
amonra

Mesaj de amonra »

:D Dennis Deletant :D incercati totusi sa cititi autori romani consacrati inainte sa puteti incepe un proces de discernere a faptelor din scrierile unui om banuit ca ar reprezenta MI6 in Romania.
Sunt articole interesante pe net, unul ar fi :

http://casa-regala.blogspot.com/2008/09 ... t-mi6.html
Pecunia non olet.
nero

Mesaj de nero »

Istoria scrisa de colectivul din care face parte Denis Deletant este una nou aparuta. Autorii consacrati, probabil va referiti la cei dinainte de '89, trebuie cititi oarecum critic pentru perioada 1866-1945. Indicat este sa cititi lucrari aparute dupa revolutie, in care regii Romaniei nu sunt prezentati ca dusmani ai poporului.

hitchins keith - Romania, 1866-1947, Bucuresti, 1996
I.Mamina, I Scurtu - Guverne si guvernanti (1916-1938). Bucuresti, 1996,
Gheorghe Iacob. Economia Romaniei (1859-1939), fapte,legi, idei, Iasi, 1997
Catherine Durandin - Istoria romanilor, Iasi 1998
amonra

Mesaj de amonra »

Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat - 4 volume ( Ed. Rao )

si inca un istoric, sa zicem din colectivul lui Deletant, insa de partea americana :

Larry Watts - Fereste-ma, Doamne, de prieteni

PS: Istoria romanilor e mult mai mare decat perioada monarhista, care acum atrage uri si laude inutile.
Chiar si in lucrari vechi, un om cu oarece cultura e in stare sa-si dea seama de excese si micile neadevaruri.
In plus, perioada amintita e oarecum recenta, inca se mai gasesc surse directe de documentare, inclusiv ziare..
Pecunia non olet.
Millhill
**
**

Mesaj de Millhill »

Mike scrie:
Intr-un caracter mai restrans as fi interesat de domeniul politic si economic din perioada principatelor si perioada regatului.
Va recomand C.I. Baicoianu "Istoria politicii noastre monetare", probabil e cea mai buna si completa cartea despre istoria economica si financiara a Romaniei de la anii 1830 pina 1930.
Mike

Mesaj de Mike »

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Orice alte sugestii sunt bine primite!
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

O lectura excelenta si relaxanta, de unde puteti afla si unele lucruri mai altfel decat in istoria romana "oficiala", o gasiti in cartea lui Neagu Djuvara "O istorie a romanilor povestita celor mici si nu numai". Probabil titlul pare putin ilar, insa va asigur ca merita citita. E o incercare de a spune unele adevaruri care au fost cosmetizate si deformate de comunisti. Exista o mitologie, inca in vigoare in istoria noastra, unde ne place sa ne preamarim si sa exageram unele aspecte ale istoriei. Desigur unii numesc asta patriotism, parerea mea e ca minciuna nu are nimic de-a face cu patriotismul.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

marcus aurelius scrie:O lectura excelenta si relaxanta, de unde puteti afla si unele lucruri mai altfel decat in istoria romana "oficiala", o gasiti in cartea lui Neagu Djuvara "O istorie a romanilor povestita celor mici si nu numai". Probabil titlul pare putin ilar, insa va asigur ca merita citita.
Iar pentru cine nu are timp de citit, exista si in varianta audio (daca nu ma insel e un set de 10cd-uri).
Si sunt perfect de acord cu Marcus Aurelius. Merita citita :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Le consider cele mai complete lucrari, editate de Academia Romana:

Tratat de istoria romanilor (V - VIII):

Vol. V: O epoca de innoiri in spirit european (1601 - 1711/1716)
Vol. VI: Romanii intre Europa Clasica si Europa Luminilor (1711 - 1821)
Vol. VII, tom I: Constituirea Romaniei Moderne (1821 - 1878)
Vol. VII, tom II: De la independenta la Marea Unire (1878 - 1918)
Vol. VIII: Romania intregita (1918 - 1940)
Istoria românilor, Volumul IX, România în anii 1940 - 1947, Coord. Dinu C. Giurescu, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2008.

Sunt lucrari de anvergura, iar pentru detalii puteti gasi o bibliografie absolut satisfacatoare in aceste carti.

Contin si capitole referitoare la economie. Pretul acestora nu este unul mic, insa se vand in set: vol I-IV, V-VIII, ultima este un singur volum. Probabil ca la Gaudeamus le veti gasi pe toate, in cazul in care va intereseaza.
Mike

Mesaj de Mike »

Yu_L.Yan scrie:
marcus aurelius scrie:O lectura excelenta si relaxanta, de unde puteti afla si unele lucruri mai altfel decat in istoria romana "oficiala", o gasiti in cartea lui Neagu Djuvara "O istorie a romanilor povestita celor mici si nu numai". Probabil titlul pare putin ilar, insa va asigur ca merita citita.
Iar pentru cine nu are timp de citit, exista si in varianta audio (daca nu ma insel e un set de 10cd-uri).
Si sunt perfect de acord cu Marcus Aurelius. Merita citita :D[/quote

Am mai primit aceasta recomandare cu mentiunea: ,,Ar fi mai bine sa o asculti povestita chiar de el" Cred ca mai am casetele pe undeva... Dar totusi cred ca ma duc pe carte.

Printre alte recomandari am primit: ,,Istoria romanilor de la origini pana in zilele noastre" Vlad Georgescu - ce parere aveti?
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Depinde ce doriti: pentru perioada 1800-prezent care sa contina referiri serioase la economie am postat mai sus.
Altfel, daca doriti o lectura lejera va recomand: Florin Constantiniu, O istorie sincera a poporului român - editia a III-a sau a IV-a.
Nu mai ramane decat sa va hotarati Dvs ce sa cititi...
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Pentru cine vrea sa citeasca in format electronic verificati site-ul asta:
http://www.dacoromanica.ro/
Un proiect absolut admirabil cu multe carti disponibile gratuit (nu stiu daca a mai fost recomandat aici dar probabil ca mai sunt si colegi care nu il stiu).
Gasiti aici multe carti vechi in special istorie, dar si istorie economica: am gasit de exemplu cartea lui CI Baicoianu " Istoria politicii noastre monetare si a Bancii Nationale".
Si sa nu fiu offtopic gasiti si carti de istoria romanilor de Iorga, Xenopol, Giurescu si altii.
Mike

Mesaj de Mike »

Am tot cautat cartea in anticariate si nu am dat de ea. Multumesc!
Scrie răspuns