5 Lei 1906, varianta

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ciunget
**
**

5 Lei 1906, varianta

Mesaj de ciunget »

De ceva timp caut sa gasesc o moneda 5 Lei 1906 cu un defect asemanator cu cel pe care il are o moneda a mea, pe care am si postat-o undeva. Acum am mai gasit una, am si achizitionat-o si o vedeti in pozele atasate. Dupa parerea mea acelasi defect aparand pe doua piese diferite inseamna ca matrita a avut ceva acolo.
Dupa cum se poate vedea si din pozele atasata una dintre perlele din stanga este mai mica decat celelalte din zona.
Ce pareri aveti? cum s-a format defectul asta? e o varianta?
Fişiere ataşate
Poza1.JPG
Poza1.JPG (90.02 KiB) Vizualizat de 3729 ori
Poza2.JPG
Poza2.JPG (86.92 KiB) Vizualizat de 3729 ori
Poza3.JPG
Poza3.JPG (66.44 KiB) Vizualizat de 3729 ori
Poza4.JPG
Poza4.JPG (57.7 KiB) Vizualizat de 3729 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Este o eroare des intalnita , matrita se incarca in acel loc cu bucati desprinse metalul piesei pe care o bate . Prin bateri repetate metalul respectiv
se muleaza in acea concavitate capatand o suprafata neteda ,astfel anumite elemente apar slab conturate , micsorate sau nu se mai imprima deloc , in functie de cat metal a ramas in matrtita pot "disparea" astfel de pe moneda , partial sau total , litere , cifre , semnatura gravorului ...etc .
ciunget
**
**

Mesaj de ciunget »

roantichitati scrie: matrita se incarca in acel loc
Mie, dupa o examinare atenta, mi se pare contrariul: pe moneda este exces de material. Dupa parerea mea asta inseamna o concavitate pe matrita acesta fiind si motivul pentru care am postat respectivele monede.
Scrie răspuns