eroare de stanta 1/4 kreuzer Oravita

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
Cacuci

eroare de stanta 1/4 kreuzer Oravita

Mesaj de Cacuci »

Buna,
Recent am cumparat acest sfert de kreuzer. Abia mai tarziu, privind la poza am remarcat lipsa unor componente ale literelor :
-spre exemplu la OESTEREISCHE , "ESTE" sunt incomplete in partea de sus
-sau la SCHEIDEMUNZE , E,S, si al doilea E de la SCHEIDE sunt "sparte in partea de sus"

Poate fi asta considerata o eroare pentru acest tip ? Sau sunt defecte comune la kreuzerii din acea perioada?
Fişiere ataşate
sfert de kreutzer Oravita resized.JPG
sfert de kreutzer Oravita resized.JPG (289.47 KiB) Vizualizat de 5665 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Moneda mea are literele intacte. Prea multe monede de un sfert de kreuzer Oravita oricum nu am vazut... Probabil a fost putina unsoare pe matrita in momentul baterii. E o eroare, in orice caz.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

domnule banivechi, aveţi amabilitatea de a ne explica mai pe larg cum prezenţa unsorii pe matriţă poate genera o asemenea eroare? şi poate ne daţi ceva lămuriri şi despre cum s-a folosit dornul punctator la monetele acelea demonetizate.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Daca ramine unsoare pe matrita, in procesul baterii acea unsoare nu are pe unde sa iasa din adinciturile matritei si evident zona ocupata de unsoare nu va fi umpluta cu material din flanul monetar. Va rezulta o moneda cu litere incomplete sau chiar lipsa. Un caz celebru este sfertul de dolar "in God We Rust," in loc de "In God We Trust":
http://coins.about.com/od/uscoins/a/error_quarter_r.htm
Despre monedele anulate de care ziceti, n-am nici o parere. Ma intreb insa ce rost ar fi avut sa risti sa faci puscarie furind o moneda anulata (destinata topirii si exportului in Germania sau direct exportului in Germania, cum am auzit o teorie mai demult), moneda care nici macar n-o poti folosi! Monedele de 50 si 100 lei mai inteleg ca s-au furat dupa ce au fost anulate, mai exista o sansa cit de mica de a le folosi in circulatie, dar sa furi dinari sirbesti? Chiar acceptind ideea ca a ajuns din greseala in lotul de monede destinate anularii...
Eu n-as adauga la colectie asa ceva...
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

ceea ce nu e cazul aici. oricum mulţumesc.
Scrie răspuns