Sadagura Para 3 Denghi 1772 cu legenda tip 1771
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC
Sadagura Para 3 Denghi 1772 cu legenda tip 1771
Tocmai am achizitionat o superba moneda Sadagura de 1 Para - 3 Denghi 1772 cu legenda MON.MOLD.I.VALAK
Buzdugan nu descrie la 1772 decit monede cu legenda MON.MOLD.I.VALOSK, si doar una cu legenda MON.MOLD.I.VALSK, cunoscuta doar din literatura (colectia contelui Tolstoi). Miine seara o voi urca pe site-ul meu, la o rezolutie mare. Inca un amanunt, moneda cintareste 12,63 grame, cu peste un gram mai mult decit celelalte.
Buzdugan nu descrie la 1772 decit monede cu legenda MON.MOLD.I.VALOSK, si doar una cu legenda MON.MOLD.I.VALSK, cunoscuta doar din literatura (colectia contelui Tolstoi). Miine seara o voi urca pe site-ul meu, la o rezolutie mare. Inca un amanunt, moneda cintareste 12,63 grame, cu peste un gram mai mult decit celelalte.
Chiar nu stiu. Nu am reusit inca sa fac rost de un catalog Uzdenikov, unde este trecuta aceasta varianta. In Krause nu apare, acolo oricum monedele Sadagura sint sumar descrise.
Ultima oară modificat 26 Dec 2006, 19:27 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
-
tavistraja
- **

Re: Sadagura Para 3 Denghi 1772 cu legenda tip 1771
NU SUNTETI DISPUS S-O VINDETI PENTRU UN PRET BUN!!! ASTEPT RASPUNS.banivechi scrie:Tocmai am achizitionat o superba moneda Sadagura de 1 Para - 3 Denghi 1772 cu legenda MON.MOLD.I.VALAK
-
tavistraja
- **

TOTUSI NU O VINDETI???tavistraja scrie:NU SUNTETI DISPUS S-O VINDETI PENTRU UN PRET BUN!!! ASTEPT RASPUNS.banivechi scrie:Tocmai am achizitionat o superba moneda Sadagura de 1 Para - 3 Denghi 1772 cu legenda MON.MOLD.I.VALAK
Nu.tavistraja scrie:TOTUSI NU O VINDETI???tavistraja scrie:NU SUNTETI DISPUS S-O VINDETI PENTRU UN PRET BUN!!! ASTEPT RASPUNS.banivechi scrie:Tocmai am achizitionat o superba moneda Sadagura de 1 Para - 3 Denghi 1772 cu legenda MON.MOLD.I.VALAK
In vara asta m-am documentat serios pe tema Sadagura, si acum pregatesc niste articole cu date inedite pentru colectionarii romani referitor la aceasta emisiune monetara. Istoria lor, probe,emisiuni Novodel, falsuri.
-
tavistraja
- **

[In vara asta m-am documentat serios pe tema Sadagura, si acum pregatesc niste articole cu date inedite pentru colectionarii romani referitor la aceasta emisiune monetara. Istoria lor, probe,emisiuni Novodel, falsuri.[/quote] DACA n-o vindeti, spuneti-mi, cat ar valora moneda D-stra conform informatiilor culese. Va multumesc anticipat.
-
tavistraja
- **

[] DACA n-o vindeti, spuneti-mi, cat ar valora moneda D-stra conform informatiilor culese. Va multumesc anticipat TAVISTRAJA
Dupa unii autori sint probe, dupa altii o serie de monede "normale" batute cu o singura matrita care a apucat sa fie gravata inainte de a se decide schimbarea legendei din Valak in Valosk. De 4 ani de cind le "vinez" pe internet nu am vazut decit una singura de vinzare, cea pe care o am. Valoarea reala nu o cunosc, comparativ cu preturile la care am luat Sadagure din Romania mi s-a parut scumpa, dar cum monedele din zona rusa de influenta o iau razna la pret in ultimul timp...acum mi se pare ca a fost chiar ieftina. Dupa calitate, dupa greutate, si datorita faptului ca provine dintr-o colectie vest europeana de monede "grele" rusesti tind sa cred prima varianta, ca face parte din probele batute la Sankt Petersburg pentru a fi aratate oficialitatilor (asa cum s-a intimplat si cu unele din celelalte probe de 3 Denghi, si cu cele cu ghirlande de trandafiri in jurul scuturilor).
Pentru ceva detalii, atasez un fragment din articolul ce-l pregatesc:
"Monedele Sadagura au fost produse din bronz si cupru aliate pentru a fi folosite in tunuri, nu monede. Metalul o data topit si tras in fisii era de multe ori “recalcitrant” adica buretos, poros. Monedele in sine erau produse ieftin si matritele erau de multe ori pastrate in uz chiar si dupa ce in mod normal ar fi trebuit sa fie schimbate. Efectul cumulat este o moneda inferioara calitativ (exista atit de multe diferente minuscule pe cite poate gasi un om rabdator cu o lupa). Desi oamenilor nu le placeau monedele lui Gartenberg, au continuat sa le foloseasca de voie de nevoie inca mult timp. Rezultatul este ca o piesa bine batuta in conditie buna este o mare raritate. Unele dintre probe au un design frumos, sint bine batute, din material bun. 5 copeici si1 para cu simbolul cruciform sint exemple in acest sens. Altele sint mai putin rafinate. De asemenea majoritatea celor din argint au matrite elegante si sint batute cu grija.
In ceea ce priveste probele exista ipoteza ca cele cu aspect bun vin din Sankt Petersburg. Altele mai slabe erau produsele lui Gartenberg. Emisiunile din argint sint datate 1772 si 1773, dupa modelul obisnuit. Toate, exceptind 1 para din 1772, sint din matrite bune, cu ghirlande deasupra celor doua scuturi ovale ale Moldovei si Valahiei. Acestea trebuie sa fi fost duse la prezentarea facuta la Sankt Petersburg. Paralele mai brute sint probabil de la monetaria Sadagura.
Marele Duce listeaza emisiunile din argint ca Novodel, Ilin, Tolstoi si Brekke le considera originale, adica bateri contemporane lui Gartenberg. Novodelul 5 copeici si 1 para s-au batut la monetaria Ekaterinburg, la inceput ca parte a productiei din 1856 a Novodelelor de clasa a doua (imitatii ale monedelor reale facute cu matrite noi). Aceasta emisiune se caracterizeaza prin matrite slabe si lucratura lipsita de finete. Foarte putine seturi s-au facut in 1856 cind matritele au fost create, si doar patru seturi din aceleasi matrite au fost pregatite special pentru Expozitia din 1870 a producatorilor rusi. Dar pe o perioada de 20 de ani alte seturi si piese individuale au fost pregatite pentru comenzi separate.
In 1876 Marele Duce Romanov a vizitat monetaria din Ekaterinburg, care era pe punctul de a fi inchisa, dupa 150 ani de activitate prolifica. A luat cu el diferite matrite, inclusiv ale celor 2 novodele, lucru mentionat in lucrarea sa, “Corpus”.
Pentru ceva detalii, atasez un fragment din articolul ce-l pregatesc:
"Monedele Sadagura au fost produse din bronz si cupru aliate pentru a fi folosite in tunuri, nu monede. Metalul o data topit si tras in fisii era de multe ori “recalcitrant” adica buretos, poros. Monedele in sine erau produse ieftin si matritele erau de multe ori pastrate in uz chiar si dupa ce in mod normal ar fi trebuit sa fie schimbate. Efectul cumulat este o moneda inferioara calitativ (exista atit de multe diferente minuscule pe cite poate gasi un om rabdator cu o lupa). Desi oamenilor nu le placeau monedele lui Gartenberg, au continuat sa le foloseasca de voie de nevoie inca mult timp. Rezultatul este ca o piesa bine batuta in conditie buna este o mare raritate. Unele dintre probe au un design frumos, sint bine batute, din material bun. 5 copeici si1 para cu simbolul cruciform sint exemple in acest sens. Altele sint mai putin rafinate. De asemenea majoritatea celor din argint au matrite elegante si sint batute cu grija.
In ceea ce priveste probele exista ipoteza ca cele cu aspect bun vin din Sankt Petersburg. Altele mai slabe erau produsele lui Gartenberg. Emisiunile din argint sint datate 1772 si 1773, dupa modelul obisnuit. Toate, exceptind 1 para din 1772, sint din matrite bune, cu ghirlande deasupra celor doua scuturi ovale ale Moldovei si Valahiei. Acestea trebuie sa fi fost duse la prezentarea facuta la Sankt Petersburg. Paralele mai brute sint probabil de la monetaria Sadagura.
Marele Duce listeaza emisiunile din argint ca Novodel, Ilin, Tolstoi si Brekke le considera originale, adica bateri contemporane lui Gartenberg. Novodelul 5 copeici si 1 para s-au batut la monetaria Ekaterinburg, la inceput ca parte a productiei din 1856 a Novodelelor de clasa a doua (imitatii ale monedelor reale facute cu matrite noi). Aceasta emisiune se caracterizeaza prin matrite slabe si lucratura lipsita de finete. Foarte putine seturi s-au facut in 1856 cind matritele au fost create, si doar patru seturi din aceleasi matrite au fost pregatite special pentru Expozitia din 1870 a producatorilor rusi. Dar pe o perioada de 20 de ani alte seturi si piese individuale au fost pregatite pentru comenzi separate.
In 1876 Marele Duce Romanov a vizitat monetaria din Ekaterinburg, care era pe punctul de a fi inchisa, dupa 150 ani de activitate prolifica. A luat cu el diferite matrite, inclusiv ale celor 2 novodele, lucru mentionat in lucrarea sa, “Corpus”.
-
tavistraja
- **

[Va multumesc mult de informatie, dar totusi nu m-ati lamurit cu pretul. Am si eu o monedea deaceasta cu 1771 valak si sincer sa fiu ,nu cunosc valoarea ei actuala.Dupa KRAUZE nu ma pot orienta , caci nu face specificare pentru VALAK. V-asi fi extraordinar de recunoscator pentru orice informatie despre preturile la aceasta moneda destul de rara. Monede mea e de o calitate F-VF, dar aceste monede in general sunt de proasta calitate. Astept raspuns. TAVISTRAJA
Era mai corect daca ati fi spus de la inceput ca aveti si Dv una si vreti sa-i aflati valoarea... n-o s-o scot pe a mea la vinzare ca sa va spun cit e "cursul zilei"... puteti s-o faceti si singur. V-am mai spus ca de patru ani n-am vazut nici una de vinzare, cu exceptia celei care am cumparat-o eu. Iar cit am dat eu pe ea, ma intereseaza doar pe mine.
-
tavistraja
- **

[I-mi pare rau , daca v-am suparat, dar cred ca am fost corect cu D-stra, caci am incercat s-o cumpar de la inceput cu pretul actual si nu v-am intrebat cu cat a-ti cumparat-o. In privinta pretului am cateva semne de intrebare, caci dupa catalogul meu din 2002 RUSIA este cotat la pretul de 400 dolari in starea VF. In prezent am scos moneda mea la vanzare in OKAZII la pretul de 100euro ,de o luna. Daca va intereseaza aceasta moneda, putem discuta mai detaliat. Poza la moment nu am pus-o, caci am probleme cu scanarea. Mai am si alte monede cu SADAGURA din 1772, 1773, 1774in stare relativ buna.I-mi cer scuze inca o data pentru suparare.Am cautat si eu de vanzare pe internet, dar tot nu am gasit cu VALAK de vanzare. Mai cunosc o persoana ,care are 2 monede cu VALAK, dar tot nu le vinde(deocamdata) TAVISTRAJA.
Nu a fost nici o suparare la mijloc. Daca aveti mai multe Sadagure eu v-as sfatui sa nu "spargeti" colectia. Ca o observatie personala, de unde anii trecuti ma intorceam de la mai fiecare tirg cu 2, 3 si chiar 5 bucati in buzunar, in ultimul an de-abia am adaugat 5 la colectia mea. Cind m-am apucat de ele, acum 4 ani mi s-a spus ca-s o investitie proasta. Am gasit si cu 50.000 lei (cele mai urite) la inceput. Acum preturile sint mult mai mari, a devenit "ieftin" sa cumpar si de pe ebay (unde se adauga de obicei la pretul licitatiei cam 10 euro trimisul platii incolo si taxele postale ale monedei "incoace". Asa cum probabil ati observat pe propria piele, aici nu exista "piata" pentru Sadagure, nimeni sau aproape nimeni nu ofera 5, 7, 800.000 pe bucata. Insa va asigur ca "afara" piata exista.
Ultima moneda urmarita de mine pe ebay saptamina trecuta ,2 para 3 kop. 1773, in stare mediocra bine s-a vindut cu 61 euro. Chiar atit inca nu sint dispus sa dau...
Prin comparatie, para cu Valak cu 100 euro e gratis. Dar in RO 100 euro inseamna multi bani, si foarte putini din cei care isi permit cunosc raritatea acestei variante.
Pastrati-le, n-o sa va para rau peste ceva timp.
Ultima moneda urmarita de mine pe ebay saptamina trecuta ,2 para 3 kop. 1773, in stare mediocra bine s-a vindut cu 61 euro. Chiar atit inca nu sint dispus sa dau...
Prin comparatie, para cu Valak cu 100 euro e gratis. Dar in RO 100 euro inseamna multi bani, si foarte putini din cei care isi permit cunosc raritatea acestei variante.
Pastrati-le, n-o sa va para rau peste ceva timp.
-
tavistraja
- **

Va multumesc mult pentru raspuns si pentru sfat. Mi-ati confirmat sperantele de valoare al acestei monede. Pana in prezent nu m-am lamurit cu anul de productie, caci in CATALOGUL ( BUZDUGAN) figureaza 1771, iar in CATALOGUL( UZDENICOV) din 1986, MOSCOVA, este anul 1772. Pe moneda mea se destinge totusi 1771. Ce parere aveti?TAVISTRAJA.