Medalion botez Principele Nicolae.
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
Medalion botez Principele Nicolae.
Am o rugaminte, daca se poate as dori sa aflu care este tirajul medalionului, si cat de rar este acesta. Multumesc anticipat!
- Fişiere ataşate
-
- 20140114_171007.jpg (369.96 KiB) Vizualizat de 6558 ori
-
- 20140114_171055.jpg (371.38 KiB) Vizualizat de 6558 ori
- tripleseven

Re: Medalion botez Principele Nicolae.
Tirajul.....as vrea sa stiu si eu tirajul la medalioane
dar in cazul medalionului de fata nu cred ca a fost foarte mare!
Este un medalion rar, dar piesa dv este intr-o stare jalnica, fara toarta, cu gaura de cui...tocita si cu lovituri... mai mult de 15 euro nu as da pe ea!
Este un medalion rar, dar piesa dv este intr-o stare jalnica, fara toarta, cu gaura de cui...tocita si cu lovituri... mai mult de 15 euro nu as da pe ea!
Multumesc pentru raspuns! Intr-adevar medalionul arata foarte rau, dar tinand cont de evenimentul, perioada istorica si raritatea acestuia, pentru mine are o valoare istorica mult mai mare deca cea pecuniara.
Pentru asazise marturii de botez, materialul bibliografic este sarac. Printre putinii care s-au ocupat de aceasta tema se afla si regretatul col. Ioan Dogaru. Iata ce a consemnat el pentru aceasta piesa:
Central, pe aversul medaluionului, s-a reprodus cristelnita de botez si pe sapte randuri, orizontal si semicircular, s-a gravat urmatorul text: IN AMINTIREA BOTEZULUI A S. R. PRINCIPELE NICOLAE AL ROMANIEI NAS FIIND NICOLAE II AL IMPERATORUL TUTUROR RUSILOR REPREZENTAT PRIN GENERALUL ADJUTANT PRINCIPELE DOLGORUKY 3 OCTOMBRIE 1903. Textul este incadrat de stemele tuturor judetelor existente in anul 1903 (32 judete). Aceste steme sunt legate sus de Coroana regala, iar jos de Stema Tarii. Pe reversul medalionului, central, apar busturile Familiei regale: Carol I si regina Elisabeta; Printul Mostenitor Ferdinand I cu Principesa Maria si Copiii. Pe o esarfa, sub busturi, apare gravat textul: NIHIL SINE DEO. Medalionul a fost batut din argint cu diametrul de 23 mm si grosimea de 1 mm. Este unica si cea mai reprezentativa marturie de botez ca executie artistica si istorica.
Central, pe aversul medaluionului, s-a reprodus cristelnita de botez si pe sapte randuri, orizontal si semicircular, s-a gravat urmatorul text: IN AMINTIREA BOTEZULUI A S. R. PRINCIPELE NICOLAE AL ROMANIEI NAS FIIND NICOLAE II AL IMPERATORUL TUTUROR RUSILOR REPREZENTAT PRIN GENERALUL ADJUTANT PRINCIPELE DOLGORUKY 3 OCTOMBRIE 1903. Textul este incadrat de stemele tuturor judetelor existente in anul 1903 (32 judete). Aceste steme sunt legate sus de Coroana regala, iar jos de Stema Tarii. Pe reversul medalionului, central, apar busturile Familiei regale: Carol I si regina Elisabeta; Printul Mostenitor Ferdinand I cu Principesa Maria si Copiii. Pe o esarfa, sub busturi, apare gravat textul: NIHIL SINE DEO. Medalionul a fost batut din argint cu diametrul de 23 mm si grosimea de 1 mm. Este unica si cea mai reprezentativa marturie de botez ca executie artistica si istorica.
- tripleseven

Unica ca executie, da, este deosebita, foarte frumoasa, este o varinata in miniatura a medaliei emise pt a comemora acest eveniment!gaginiuc scrie: Este unica si cea mai reprezentativa marturie de botez ca executie artistica si istorica.
Ma tot intreb de ce aceasta marturie este asa de importanta din punct de vedere istoric... ok, comemoreaza nasterea Principelui Nicolae...si ? Mai exista inca cel putin 2 variante de marturii de botez ale lui Nicolae!
Sunt de parere ca exista alte medalii care sunt intr-adevar reprezentative dpdv istoric!
Referitor la calitatea piesei de mai sus..este regretabil ca un medalion care se purta normal, atarnat de un lantisor la gat, sa arate mai rau decat o moneda care a circulat cativa ani!
mai degaraba gaura transforma acest medalion in unicat !
am atasat o alta varianta a marturiei de botez in argint, cu toarta
am atasat o alta varianta a marturiei de botez in argint, cu toarta
-
General Matei

Ma indoiesc ca s-a pastrat pe undeva prin arhive tirajul exact, dar este in orice caz una dintre medaliile romanesti mai rare, deci probabil a fost acordata doar personalitatilor prezente la eveniment si unui cerc restrans.
Nihil sine Deo