Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
newbasic

Mesaj de newbasic »

valentinian scrie:As zice mai repede preturile pietei inundate de falsuri si de vanzatori neseriosi fata de case de licitatie cu experti si catalog ...Cred ca orientativ e bun si coinarchives si la preturi .
aceleasi case de licitatii si experti au vandut si urmatoarele piese:

http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 85&Lot=976

http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 0&Lot=3282

desi la noi preturile sunt cel putin triplu ...... asa ca eu nu sunt convins de preturile afisate pe coinarchives nici macar orientativ.
pretul, pana la urma , este facut de cumparator nu de vanzator , daca el este dispus sa plateasca mai mult decat pretul de catalog sau estimat, acel pret va deveni pretul de referinta al pietei ....
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

devilkid scrie:
valentinian scrie:As zice mai repede preturile pietei inundate de falsuri si de vanzatori neseriosi fata de case de licitatie cu experti si catalog ...Cred ca orientativ e bun si coinarchives si la preturi .
aceleasi case de licitatii si experti au vandut si urmatoarele piese:

http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 85&Lot=976

http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 0&Lot=3282

desi la noi preturile sunt cel putin triplu ...... asa ca eu nu sunt convins de preturile afisate pe coinarchives nici macar orientativ.
pretul, pana la urma , este facut de cumparator nu de vanzator , daca el este dispus sa plateasca mai mult decat pretul de catalog sau estimat, acel pret va deveni pretul de referinta al pietei ....
Din exemplele date de dvs. rezulta ca pe coinarchives preturile pot fi mai mici decat cele de pe piata.

Dl berserkr spunea ca la antice cele de pe coinachives sunt mai mari decat peturile pietei.

Cred ca trebuie sa distingem in functie de epoca si de aria geografica.

La antice, e clar ca poti gasi monede bune la preturi mai mici decat la casele de licitatii.

Cred ca se aplica si la alte monede, spre exemplu la Transilvania, desi am vazut piese puse in vanzare in Romania la preturi mai mari decat la casele de licitatii.

De asemenea trebuie tinut seama de faptul ca inainte ca romanii sa aiba un acces mai mare la licitatiile organizate de casele de renume, preturile la monedele romanesti erau mai mici decat cele de pe piata, pentru ca interesul cel mai mare pentru astfel de piese e in Romania (cred ca s-a mai discutat undeva despre asta).

Un alt aspect de care trebuie tinut seama in cazul monedelor rare, este data la care au fost vandute cu un anumit pret. E posibil ca pretul de pe coinarchives, daca este cel dintr-o licitatie veche sa fie mai mic decat pretul actual.

Cu toate acestea, eu cred ca preturile de pe coinarchives pot fi luate in seama, bineinteles cu corectiile care se impun, conform celor de mai sus. Acestea sunt preturi reale platite de colectionari (fara a mai pune la socoteala si buyer's premium) si nu doar cerute de vanzatori.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ca sa clarific parerea mea o sa precizez ca eu sunt foarte atent la starea monedei. Stiu ca multi se uita numai la emisiune ca atare. Monedele rare si in stare XF sunt mai scumpe pe coinarchives decat in alte locuri. Asa cum la casele mari de licitatie o sa vedeti de exemplu un denar interesant si in stare buna dat cu 300 de euro aici o sa-l vedeti cu 100 (daca scoate acel pret). Asta pentru ca anticele au un specific, in general "pacalesc" incepatorii care tind sa acorde aceeasi importanta unei monede in stare VF ca aceleiasi monede in stare XF. Foarte multi ofertanti de pe okazii (si in general de la noi) nu cunosc gradarea la antice. Stim cu toti cate "XF"-uri sunt de fapt abia aVF. In plus mai este o problema. Pe coinarchives preturile sunt luate pe circa 8 ani. Exista diferente foarte mari intre preturile de acum 8 ani si cele de astazi. Cei care cunosc Van Meter si alte cataloage aparute la inceputul anilor 2000 imi vor da cu siguranta dreptate.
Un exemplu rapid:
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 95&Lot=807
Credeti ca da cineva 120 de euro aici? :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
newbasic

Mesaj de newbasic »

andi_codescu scrie:
Din exemplele date de dvs. rezulta ca pe coinarchives preturile pot fi mai mici decat cele de pe piata.

Dl berserkr spunea ca la antice cele de pe coinachives sunt mai mari decat peturile pietei.

La antice, e clar ca poti gasi monede bune la preturi mai mici decat la casele de licitatii.
Atat dumneavoastra cat si Dl. berserkr aveti dreptate, numai ca eu , la fel ca si domniile voastre mi-am exprimat o opinie personala sustinuta prin acele link-uri. Eu am vrut sa subliniez acelasi lucruri pe care le sustineti si Dvs. si deasta am spus ca eu (personal) nu am incredere in preturile afisate pe coinarchives, pentru ca monedele antice au un regim de circulatie strict iar monedele care ajung la casele de licitatie sunt ( oarecum) putine , iar cumparatorii foarte multi ceea ce nu este valabil si pentru Romania(unde sunt foarte multe monede antice de vanzare dar cumparatori nu prea).....
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Licitatiile se fac periodic afara. Va pot spune cu siguranta ca numarul de monede antice de la toate licitatiile si toate magazinele de profil (mai ales de pe net) este imens. Realmente daca vrei sa cumperi din afara ai de unde alege si de multe ori preturile la marii comercianti de afara sunt decente fata de cele de aici. De aceea cumparatorii sunt putini aici, pentru ca evaluarile celor care vand sunt in general prea mari. Pe de alta parte exista case de licitatie si case de licitatie. Unii au preturi mici, altii imense. gasisem chiar un site unde erau departajate dupa "profilul comercial".
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

berserkr scrie:Asta ar fi cam 400 de euro dupa rezultatele indicate de dimo13. Insa n-as recomanda coinarchives ca indice de preturi (am mai zis asta). Preturile pietei sunt in general mai mici decat cele de licitatie de lux.
Cred ca si altii se orienteaza dupa ''coinarchives''...
Tocmai cand ma pregateam sa-i ofer '300... cineva i-a facut o oferta de 400 Euro (care cred ca va fi si pretul final)

Astfel, pana la urma pretul este facut de cumparator - care se orienteaza totusi dupa preturile din cataloage.
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Asa este. Insa acum sa fim cinstiti, daca dvs ii ofereati 500 castigati. Deci dorinta cumparatorului este pana la urma determinanta. Pe de alta parte daca nu gasea cumparator ar fi primit si 200 poate :) Deci concluzi este aceea trasa mai demult (si parca de mai multe ori), cererea si oferta pe moment sunt determinante.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

devilkid scrie:
andi_codescu scrie:

Atat dumneavoastra cat si Dl. berserkr aveti dreptate, numai ca eu , la fel ca si domniile voastre mi-am exprimat o opinie personala sustinuta prin acele link-uri. Eu am vrut sa subliniez acelasi lucruri pe care le sustineti si Dvs. si deasta am spus ca eu (personal) nu am incredere in preturile afisate pe coinarchives, pentru ca monedele antice au un regim de circulatie strict iar monedele care ajung la casele de licitatie sunt ( oarecum) putine , iar cumparatorii foarte multi ceea ce nu este valabil si pentru Romania(unde sunt foarte multe monede antice de vanzare dar cumparatori nu prea).....
Este foarte bine ca v-ati exprimat opinia si ati si argumentat-o. La randul meu am facut acelasi lucru. Ceea ce am scris erau nuantari si completari si nu contraziceau cele scrise de dvs. Singura divergenta este data de discutia daca preturile de pe coinarchives pot sau nu fi folosite pentru orientare. Parerea mea este ca, dupa unele corectii care se impun, cu luarea in considerare tocmai a aspectelor e care s-a discutat (spre exemplu, preturile la unele antice pot fi supraevaluate, la alte monede dimpotriva), eu folosesc coinarchives pentru orientare, dar nu pentru antice.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Am vazut ca s-a pomenit undeva despre dl. Gramatopol. Ce parere aveti despre ipoteza avansata de dansul in legatura cu reprezentarea zeitei Bendis pe reversul monedelor de tip Prundu- Jiblea ? Chiar daca respectivul calaret pare sa aiba ...hmmm, sani :oops: , mie personal mi se pare o idee fantezista.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu pot sa va raspund pana nu revad argumentele dansului. Citesc si revin (nu azi).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este o ipoteza. Gramatopol spune ca a numit conventional Bendis personajul calare de pe revers. Apoi spune ca toti i-au sarit in cap dar fara sa vina cu argumente contra sau interpretari mai argumentate. Dansul a mers pe linia arheologica, facand comparatie cu artefacte descoperite si la noi si in Bulgaria. Bendis a fost zeita tracica si la un moment dat era sarbatorita in paralel (procesiuni separate) cu Artemis la greci (la Atena). Felul cum era reprezentata pe moneda este apropiat de reprezentarile cunoscute de pe alte obiecte. Probabil asta l-a facut pe istoric sa se gandeasca la o posibila identitate a personajului. In fine, mai este o discutie si asupra tipului "Larissa" in care se pronunta impotriva concluziilor lui Preda. De fapt se pare ca ei erau mai tot timpul in contradictie in privinta monedelor geto-dacice, Gramatopol reprosand lui Preda ca este prea atasat de ipoteza pro-celtica.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Am observat din lectura cartii d-lui Gramatopol, ca este primul numismat care a luat o pozitie diferita fata de viziunea d-lui Preda, existand chiar mai multe puncte unde ataca viziunea obtuza (in parerea dansului) a acestuia. Asta apropos de mentiunea d-lui bconst ca nici un numismat nu "a miscat in front". Evident nimeni nu este infailibil. Nici d-l Preda.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

berserkr scrie:Este o ipoteza. Gramatopol spune ca a numit conventional Bendis personajul calare de pe revers.
"Conventional" e un termen potrivit. Pana la Bendis e cale lunga (izvoarele literare nu amintesc de cultul zeitei in Dacia preromana, descoperirile arheologice sunt sarace, astfel incat reperul e firav). Dar daca e personaj feminin, asta se poate discuta, iar o observatie a lui Mihai Gramatopol mi se pare destul de convingatoare. Anume ca gravorul a dovedit mana de maestru si siguranta, obtinand un produs de mare calitate, deci noi vedem exact ceea ce a dorit sa infatiseze, fara a lasa loc de confuzii.
Nu este un argument (nici n-as sti in ce directie), dar priviti comparativ un revers Prundu si doua de tip Larissa (remarcati asemanarile - calul Prundu si calul primei Larissa, dar calaret diferit, apoi chipul Prundu si cel de pe a doua Larissa). Cu alte cuvinte, cred ca lucrurile sunt amestecate si foarte greu de lamurit ori delimitat (sa se traga linie si sa se spuna: aici e moneda dacica, iar aici celtica, prototipul monedei X este strict Y"). La fel si propunerea unei cronologii. Sa nu uitam ca exista si monede celtice pe reversul carora personajul calare are parul redat asemanator, desi stilul difera de Prundu Jiblea, dar se poate spune sigur ca exista sau nu o legatura?

Nota: imagini preluate de pe coinarchives
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 198&Lot=13
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 69&Lot=391
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 0&Lot=1029
Fişiere ataşate
comparatie.jpg
comparatie.jpg (30.17 KiB) Vizualizat de 12177 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

E personaj feminin cu siguranta (mai sus marcus aurelius a facut o afirmatie corecta legata de asta :D) Pentru siguranta atasez o imagine mai buna. Acum legat de cultul zeitei, nu este necesar sa avem scris ca era si la daci (desi nu-s chiar convins ca nu exista nicio mentiune), fiind o zeita tracica, este destul de probabil sa fi fost si pe-aici. In plus, s-au descoperit obiecte pe care era figurata. Acum, in ce perioada exacta si cu ce intensitate a fost celebrata nu stiu, insa istoria se bazeaza cu un grad de probabilitate si pe coroborarea unor date care converg spre o ipoteza.
Fişiere ataşate
pj1.jpg
pj1.jpg (27.31 KiB) Vizualizat de 12147 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
sigillum2008