devilkid scrie:valentinian scrie:As zice mai repede preturile pietei inundate de falsuri si de vanzatori neseriosi fata de case de licitatie cu experti si catalog ...Cred ca orientativ e bun si coinarchives si la preturi .
aceleasi case de licitatii si experti au vandut si urmatoarele piese:
http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 85&Lot=976
http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 0&Lot=3282
desi la noi preturile sunt cel putin triplu ...... asa ca eu nu sunt convins de preturile afisate pe coinarchives nici macar orientativ.
pretul, pana la urma , este facut de cumparator nu de vanzator , daca el este dispus sa plateasca mai mult decat pretul de catalog sau estimat, acel pret va deveni pretul de referinta al pietei ....
Din exemplele date de dvs. rezulta ca pe coinarchives preturile pot fi mai mici decat cele de pe piata.
Dl berserkr spunea ca la antice cele de pe coinachives sunt mai mari decat peturile pietei.
Cred ca trebuie sa distingem in functie de epoca si de aria geografica.
La antice, e clar ca poti gasi monede bune la preturi mai mici decat la casele de licitatii.
Cred ca se aplica si la alte monede, spre exemplu la Transilvania, desi am vazut piese puse in vanzare in Romania la preturi mai mari decat la casele de licitatii.
De asemenea trebuie tinut seama de faptul ca inainte ca romanii sa aiba un acces mai mare la licitatiile organizate de casele de renume, preturile la monedele romanesti erau mai mici decat cele de pe piata, pentru ca interesul cel mai mare pentru astfel de piese e in Romania (cred ca s-a mai discutat undeva despre asta).
Un alt aspect de care trebuie tinut seama in cazul monedelor rare, este data la care au fost vandute cu un anumit pret. E posibil ca pretul de pe coinarchives, daca este cel dintr-o licitatie veche sa fie mai mic decat pretul actual.
Cu toate acestea, eu cred ca preturile de pe coinarchives pot fi luate in seama,
bineinteles cu corectiile care se impun, conform celor de mai sus. Acestea sunt preturi reale platite de colectionari (fara a mai pune la socoteala si buyer's premium) si nu doar cerute de vanzatori.