Va repet, in gradarea NGC / PCGS (Sheldon) nu exista gradul numit BU. Faptul ca niste comercianti declara ca fiind BU o moneda gradata MS63 este fix problema lor. Dar NGC nu a avut niciodata gradul "BU" inscris in capsula. Si acum gasiti pe net monede MS 63 despre care vanzatorul spune ca sunt BU... dar nu scrie "BU" in capsula de la NGC ci pur si simplu asta sustine vanzatorul. Pai sa fie sanatos daca viseaza cai verzi pe peretiCristian Ciuplea scrie:Eu imi amintesc de vremurile cand pe la niste burse de monede din RFG, pe care le vizitam regulat, de doua ori pe an, stateau teancuri-teancuri cutiile din plastic cu Morgen-Dollar si toate erau BU-MS 63.
Nu stiu unde ati vazut monedele incapsulate cu "BU-MS63" de catre NGC, chiar sunt curios sa vad o poza... In plus, in gradarea Sheldon gradele MS nu urmeaza dupa UNC, ci reprezinta grade de UNC, de la 60 la 70 (70 fiind BU cinstit).Cristian Ciuplea scrie:Cum am mai scris, candva nu se stia de MS 61 sau 62, dupa UNC urma BU-MS 63.
Inteleg ce spuneti dar este treaba comerciantului daca minte... La fel cum este tot treaba comerciantului daca vinde o moneda negradata si frecata ca fiind BU. Daca isi gasesti clienti si daca asta reprezinta pentru el un model de succes, sa fie la el acoloCristian Ciuplea scrie:Vorbesc de vremuri, cand o moneda romaneasca gradata era o raritate.
Vorbesc de acele timpuri, cand in lista comerciantului american se mentiona ca moneda este ambalata la MS 63, dar el, comerciantul, mentiona doar acest lucru si declara moneda UNC sau aUNC (= AU ).
UNC-ul reprezinta tot ce intra intre MS60 si MS70. Cu indulgentele de rigoare la gradele mici de MS unde mai degraba vorbit de AU decat de UNC (aici sunt perfect de acord cu cei care sustin ca gradele se dau prea usor, referindu-ne la MS60-63).Cristian Ciuplea scrie:Eu nu vad acest UNC in tabelul americanilor momentan.
El a disparut, dar traieste in continuare prin MS 60.
Ar trebui sa intelegem ca este vorba de o moneda neintrata in circulatie, de o calitate mai buna sau mai putin buna (de aceea avem 10 grade intre 60 si 70). Daca moneda nu a fost manuita corect (s-a gandit nea colectionarul sa dea cu degetul pe ea sau moneda a cazut in saculet si are contacte, desi e necirculata dpdv al luciului si al detaliilor - dau si eu doua exemple), atunci vorbim de MS mic. Daca moneda a fost tinuta in puf de cand a iesit din monetarie, atunci vorbim de MS68-70.Cristian Ciuplea scrie:Si asta inseamna ca noi sarim din AU in prima treapta de MS.
Si MS inseamna Mint State.
Deci eu ce sa inteleg despre o moneda cu MS si numar dupa ?
Poate pentru ca BS sugereaza "Bull Shit", nu stiuCristian Ciuplea scrie:Inteleg o conservare care ar trebui sa aiba legatura cu Monetaria.
Daca nu ar avea, asa cum este sugerat prin nume, atunci de ce nu se numeste BS ( Bank State ) ?
As zice ca sistemul este mediocru, nu incorect. Si aici ma refer la gradarea monedelor non-americane. Va dati seama ca acel grador habar nu are cum ar trebui sa arate o moneda romaneasca, dpdv al detaliilor, in stare BU (ca tot vorbeam de acel 1 leu 1951 cu uzura la turn). Cel mult, acelui grador ii pot sari in ochi defecte evidente (linii de frecare, lovituri, zgarieturi, verdigris, curatare improprie, mizerie depozitata pe moneda etc). Dar atat si nimic altceva. Evident ca interesul NGC este ca clientul sa fie multumit (asa imi explic de exemplu de ce monede de AU primesc MS mic in loc de AU). Pe de alta parte, din cate stiu, nu exista nici o moneda romaneasca regalista care sa fi primit un grad de genul MS69-70 (adica BU curat). Este relativ usor sa obtii un MS mic la o moneda romaneasca insa este infinit mai greu de luat un grad foarte mare - iar asta cred ca tine si de politica lor, ca afacere. Nu cred ca s-ar bucura nimeni sa aiba MS70 la o moneda care nu arata perfect (pentru ca cel ce cauta MS70 este clar perfectionist dpdv al colectionarii). In schimb un MS mic bucura pe multi din cei ce abia acum isi fac colectia.Cristian Ciuplea scrie:Inteleg si ideea cu nevoia colectionarilor de a avea un sistem de gradare pe care sa se sprijine.
Problema este ca sistemul nu este neutru, ca un arbitru corect.
Sistemul se bazeaza pe a incasa , dar si ce ofera el pentru incasare.
Si daca nu mai ofera ce trebuie, nu va mai incasa.
Problema ar mai fi si colectionarii care nu vor sa gandeasca putin independent, dar si cei care n-au curaj sa-si exprime opinia.
Ce parere aveti de proba de 250 de lei 1940 aparuta acum la Rauch si deja retrasa din licitatie?
https://www.hdrauch.com/site/de/coins.p ... d_id=20279