Tudor C scrie:Si dupa:
BogdanC scrie:Oricum culoarea monedei se va inchide in timp.
Cam asa arata moneda dupa 8 luni (moneda de la pagina 3):
www.nobleromancoins.com/ - Pe aceasta adresa gasiti mai multe despre curatarea monedelor chiar si solutii de patina falsa precum si niste scule de curatat dar sincer sa fiu eu nu as incerca asa ceva.krazy scrie:Printre ustensilele necesare curatarii monedelor este specificata adesea "periuta/peria de nailon"(?) nylon brush. Se gasesc astfel de produse la noi?
Depinde ce fel de pete verzi - va referiti la "boala bronzului"? Poate atasati o imagine exemplificatoare...In nici un caz petele de boala bronzului nu se acopera cu lac!!! Intai trebuie indepartata aceasta problema!drmau scrie:S-a discutat aici despre indepartarea petelor verzi de pe monezi/jetoane de cupru/alama/bronz.
Un lac adecvat pentru monede (si alte obiecte metalice la care e importanta pastrarea nealterata a suprafetei) ar trebui:drmau scrie: Asi avea 2 intrebari despre lacuire:
1. ce lac sa folosesc (hmmm cam generala intrebarea - recunosc). Merge simplul lac de unghii al sotiei sau un lac gasit prin comert. Sunt lacuri speciale prin magazinele de specialitate?
drmau scrie: 2. daca lacuiesc o piesa cu pete verzi - presupunand ca lacul corespunde lamuririi din 1) - asta ar fi suficient fara sa mai fac si curatarea? Ma gandesc ca prin indepartarea oxizilor ramane acel piting care strica piesa. Eu asi fi mai dispus sa am o piesa cu pete verzi decat una cu piting. In plus presupun ca lacul ar putea (ar putea?) actiona ca izolator pt oxidant sau pt clor...Ce parere aveti? Multumesc!

La "distrugatorii de mituri" , pe Discovery , una din emisiuni a avut ca subiect , mituri despre coca-cola . Majoritatea au fost infirmate insa tin minte ca in cazul curatirii barii nichelate a unui autoturism a avut acelas efect ca si o solutie specializata pentru aceasta operatiune , deci ideea era ca da rezultate in curatarea nichelului . Unul din mituri infirmat era si curatarea monedelor cu coca-cola , numai ca au experimentat pe o moneda de cupru unde nu s-au vazut rezultate . Pe argint am experimentat si eu candva ..demult ...si efectul a fost nul . Pe nichel nu am incercat .Nu va pot spune cu siguranta ca veti putea curata moneda cu coca-cola ...dar daca doriti sa va asumati riscul (desi nu cred ca exista) ...ma gandesc ca poate ar putea da rezultate .Tudor C scrie:As fi fost interesat de o metoda asemanatoare celor descrise in paginile anterioare, dar multumesc pentru informatie.