2 lei 1875 fals sau nu ?
2 lei 1875 fals sau nu ?
Recent am achizitionat moneda acesata la pretul de 1 leu , dintr-o gramada cu monede comune. Vanzatorul era total ignorant in domeniu.
Greutatea 9.64 g la bijuterie.
E falsa sau nu , ce parere aveti ?
Daca nu e falsa ce-mi sugerati pentru curatare ?
Multumesc.
Greutatea 9.64 g la bijuterie.
E falsa sau nu , ce parere aveti ?
Daca nu e falsa ce-mi sugerati pentru curatare ?
Multumesc.
- Fişiere ataşate
-
- 2L75a.jpg (37.27 KiB) Vizualizat de 12361 ori
-
- 2L75b.jpg (36.46 KiB) Vizualizat de 12361 ori
Moneda pare a fi autentica.
Am vazut falsuri la monedele de 2 lei Carol I si aratau mult mai dubios.
Daca ar fi a mea, as incerca sa o spal bine cu apa si sapun, apoi as lasa-o cateva minute in solutie de acid citric ( sare de lamaie) , apoi as spala-o din nou cu sapun ( neutru) si in final as clati-o cu apa distilata.
Daca rezultatele nu ar fi multumitoare (pete rezistente) as apela la experti, cum ar fi dl. Bogdan Costin
Am vazut falsuri la monedele de 2 lei Carol I si aratau mult mai dubios.
Daca ar fi a mea, as incerca sa o spal bine cu apa si sapun, apoi as lasa-o cateva minute in solutie de acid citric ( sare de lamaie) , apoi as spala-o din nou cu sapun ( neutru) si in final as clati-o cu apa distilata.
Daca rezultatele nu ar fi multumitoare (pete rezistente) as apela la experti, cum ar fi dl. Bogdan Costin
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Nu cred ca e o diferenta prea mare fata de greutatea standard, tinand seama de gradul de uzura.
Un 2 lei foarte uzat coboara chiar la mai putin de 9 grame...
Un 2 lei foarte uzat coboara chiar la mai putin de 9 grame...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
-
Olimpia
Intr-adevar moneda este authentica dar a vazut ''zile mai frumoase''. Daca si numai DACA, decideti sa o curatati, incercati sa frecati foarte fin cu un sifon de matase sau bumbac si cu o solutie acida anume pentru argint. Nu prea cred în miracole dar sînt sigura ca moneda o sa apara mai ''vioaie''
decît în conditia actuala.
Asi aprecia înca o poza(daca este posibil) a monedei dupa ce o curatati, un fel de ''Before and After'', din simpla curiozitate a rezultatului obtinut.
Asi aprecia înca o poza(daca este posibil) a monedei dupa ce o curatati, un fel de ''Before and After'', din simpla curiozitate a rezultatului obtinut.
Intrebare stupida
Sorin,
O intrebare stupida - suna a argint?
Eu am postat candva in forum - ref la un studiu cu rotirea axelor av/rv la 2 lei Carol I - si un scan dupa un fals ffffff bine realizat. Din pacate n-am cantarit-o niciodata. Este un metal alb care a fost spoit cu argint si care s-a inegrit la curatare.
Arata mai bine decat piesa ta care mie imi pare suspect de oxidata/corodata pt argint.
Deci - suna?
Eu am postat candva in forum - ref la un studiu cu rotirea axelor av/rv la 2 lei Carol I - si un scan dupa un fals ffffff bine realizat. Din pacate n-am cantarit-o niciodata. Este un metal alb care a fost spoit cu argint si care s-a inegrit la curatare.
Arata mai bine decat piesa ta care mie imi pare suspect de oxidata/corodata pt argint.
Deci - suna?
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Re: Intrebare stupida
Inca nu am comparat sunetul cu cel al unei piese autentice.drmau scrie:Sorin,
Deci - suna?
Voi reveni dupa ce fac comparatia.
Eu cred 100% ca-i autentica. AM vazut monede de argint Carol I cu aparenta de fier ruginit si care dupa curatare aratau perfect. Vlahul are dreptate, de multe ori monedele "preiau" din oxizii altor monede cu care stau ceea ce da o aparenta artificiala oxidului fata de materialul cunoscut al monedei. Asta o sa arate chiar frumos dupa curatare.
Multumesc tuturor pentru ajutor.berserkr scrie:Eu cred 100% ca-i autentica. AM vazut monede de argint Carol I cu aparenta de fier ruginit si care dupa curatare aratau perfect. Vlahul are dreptate, de multe ori monedele "preiau" din oxizii altor monede cu care stau ceea ce da o aparenta artificiala oxidului fata de materialul cunoscut al monedei. Asta o sa arate chiar frumos dupa curatare.
Voi incerca curatarea cu lamaie sau sare de lamaie sugerata de Bogdan R.
Si eu sunt curios cum va iesi.
Mai aveti si alte sugestii pentru curatare ?
Eu v-as sugera zeama de lamaie. E mai "soft". Lasati moneda cate putin si spalati-o la fiecare scoatere cu sapun. Eu nu folosesc nimic pentru frecare, pielea mainii este foarte potrivita, metoda este ca spalatul pe maini cu moneda intre cele doua palme. Chiar daca va murdariti putin, in acest fel moneda nu se va zgaria nici macar superficial. Trebuie rabdare dar rezultatele va vor rasplati.
-
micu_klein

Idee.
Eu personal la acest gen de monede( oxidate puternic sau cu pete care nu se curata) am folosit niste metode considerate de unii brutale dar foarte eficiente dupa parerea mea. Am facut o solutie de acid clorhidric slaba( adica puteai baga degetul in ea si incepea sa te usture dupa vreo 4-5 sec...deci relativ slaba) dar totusi destul de puternica pentru indepartarea oricaror urme de oxidare sau pete. Dupa scufundarea in aceasta solutie o spalam cu cif crema( din acela soft..fara granule abrazive) pentru a-i reda luciul iar apoi o scufundam in solutii de activare si pasivare pentru a neutraliza actiunile acidului pe termen lung( daca nu folositi aceste solutii si ati folosit solutie de acid...dupa vreo 2 zile incepe sa oxideze).
Recomand acest tratament doar monedelor din argint ( cele de bronz sau alama pot suferii).
Recomand acest tratament doar monedelor din argint ( cele de bronz sau alama pot suferii).
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
micu_klein