2 lei 1875 fals sau nu ?

Moderatori: Deus, Comboloi

sorin70

2 lei 1875 fals sau nu ?

Mesaj de sorin70 »

Recent am achizitionat moneda acesata la pretul de 1 leu , dintr-o gramada cu monede comune. Vanzatorul era total ignorant in domeniu.
Greutatea 9.64 g la bijuterie.
E falsa sau nu , ce parere aveti ?
Daca nu e falsa ce-mi sugerati pentru curatare ?
Multumesc.
Fişiere ataşate
2L75a.jpg
2L75a.jpg (37.27 KiB) Vizualizat de 12364 ori
2L75b.jpg
2L75b.jpg (36.46 KiB) Vizualizat de 12364 ori
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Moneda pare a fi autentica.
Am vazut falsuri la monedele de 2 lei Carol I si aratau mult mai dubios.

Daca ar fi a mea, as incerca sa o spal bine cu apa si sapun, apoi as lasa-o cateva minute in solutie de acid citric ( sare de lamaie) , apoi as spala-o din nou cu sapun ( neutru) si in final as clati-o cu apa distilata.

Daca rezultatele nu ar fi multumitoare (pete rezistente) as apela la experti, cum ar fi dl. Bogdan Costin :-)
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
sorin70

Mesaj de sorin70 »

[quote="Bogdan R"]Moneda pare a fi autentica.
Am vazut falsuri la monedele de 2 lei Carol I si aratau mult mai dubios.quote]

Si eu m-am gandit ca e autentica vazand zimtii foarte bine executati 9 nu pot pune poza ).
Ce m-a pus pe ganduri a fost greutatea : 9.64 g cu 3.6% mai mica decat cea normala.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Nu cred ca e o diferenta prea mare fata de greutatea standard, tinand seama de gradul de uzura.
Un 2 lei foarte uzat coboara chiar la mai putin de 9 grame...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

Intr-adevar moneda este authentica dar a vazut ''zile mai frumoase''. Daca si numai DACA, decideti sa o curatati, incercati sa frecati foarte fin cu un sifon de matase sau bumbac si cu o solutie acida anume pentru argint. Nu prea cred în miracole dar sînt sigura ca moneda o sa apara mai ''vioaie'' :) decît în conditia actuala.
Asi aprecia înca o poza(daca este posibil) a monedei dupa ce o curatati, un fel de ''Before and After'', din simpla curiozitate a rezultatului obtinut. :merci:
drmau

Intrebare stupida

Mesaj de drmau »

Sorin,
O intrebare stupida - suna a argint?
Eu am postat candva in forum - ref la un studiu cu rotirea axelor av/rv la 2 lei Carol I - si un scan dupa un fals ffffff bine realizat. Din pacate n-am cantarit-o niciodata. Este un metal alb care a fost spoit cu argint si care s-a inegrit la curatare.
Arata mai bine decat piesa ta care mie imi pare suspect de oxidata/corodata pt argint.
Deci - suna?
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
sorin70

Re: Intrebare stupida

Mesaj de sorin70 »

drmau scrie:Sorin,
O intrebare stupida - suna a argint?
Eu am postat candva in forum - ref la un studiu cu rotirea axelor av/rv la 2 lei Carol I - si un scan dupa un fals ffffff bine realizat. Din pacate n-am cantarit-o niciodata. Este un metal alb care a fost spoit cu argint si care s-a inegrit la curatare.
Arata mai bine decat piesa ta care mie imi pare suspect de oxidata/corodata pt argint.
Deci - suna?
Inca nu am comparat sunetul cu cel al unei piese autentice.
Voi reveni dupa ce fac comparatia.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dupa poza as spune ca e autentica, probabil ca a stat cu altele monede sau metale de unde a "preluat" oxizii.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eu cred 100% ca-i autentica. AM vazut monede de argint Carol I cu aparenta de fier ruginit si care dupa curatare aratau perfect. Vlahul are dreptate, de multe ori monedele "preiau" din oxizii altor monede cu care stau ceea ce da o aparenta artificiala oxidului fata de materialul cunoscut al monedei. Asta o sa arate chiar frumos dupa curatare.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

berserkr scrie:Eu cred 100% ca-i autentica. AM vazut monede de argint Carol I cu aparenta de fier ruginit si care dupa curatare aratau perfect. Vlahul are dreptate, de multe ori monedele "preiau" din oxizii altor monede cu care stau ceea ce da o aparenta artificiala oxidului fata de materialul cunoscut al monedei. Asta o sa arate chiar frumos dupa curatare.
Multumesc tuturor pentru ajutor.
Voi incerca curatarea cu lamaie sau sare de lamaie sugerata de Bogdan R.
Si eu sunt curios cum va iesi.
Mai aveti si alte sugestii pentru curatare ?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eu v-as sugera zeama de lamaie. E mai "soft". Lasati moneda cate putin si spalati-o la fiecare scoatere cu sapun. Eu nu folosesc nimic pentru frecare, pielea mainii este foarte potrivita, metoda este ca spalatul pe maini cu moneda intre cele doua palme. Chiar daca va murdariti putin, in acest fel moneda nu se va zgaria nici macar superficial. Trebuie rabdare dar rezultatele va vor rasplati.
micu_klein

Idee.

Mesaj de micu_klein »

Eu personal la acest gen de monede( oxidate puternic sau cu pete care nu se curata) am folosit niste metode considerate de unii brutale dar foarte eficiente dupa parerea mea. Am facut o solutie de acid clorhidric slaba( adica puteai baga degetul in ea si incepea sa te usture dupa vreo 4-5 sec...deci relativ slaba) dar totusi destul de puternica pentru indepartarea oricaror urme de oxidare sau pete. Dupa scufundarea in aceasta solutie o spalam cu cif crema( din acela soft..fara granule abrazive) pentru a-i reda luciul iar apoi o scufundam in solutii de activare si pasivare pentru a neutraliza actiunile acidului pe termen lung( daca nu folositi aceste solutii si ati folosit solutie de acid...dupa vreo 2 zile incepe sa oxideze).
Recomand acest tratament doar monedelor din argint ( cele de bronz sau alama pot suferii).
banivechi

Mesaj de banivechi »

Las-o asa cum e. E mai interesant sa ai in colectie oxidata "ciudat" decit una curatata. 90% din monedele de 2 lei sint curatate cu ce i-a venit omului din Carpati la indemina. Personal mai repede as cumpara o moneda in starea in care e acest 2 lei acum decit curatata indiferent cit de bine.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Corect, la fel si eu.
micu_klein

Mesaj de micu_klein »

Si eu....mai repde as cumpara una in starea asta( deoarece este mai ieftina). Dar daca vreti sa o revindeti bag mana in foc ca se vinde la un pret mult mai bun daca este curatata.+ caci cand este curatate se vede mult mai bine starea ei.
Acum fiecare cu parerea si intentiile lui.
Scrie răspuns