Inel

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Oroles
*
*

Inel

Mesaj de Oroles »

Buna ziua
Sunt un colectionar amator de diferite piese cu valoare istorica mai mica sau mai mare.Printre ele se afla si acest inel, despre care nu stiu mai nimic. Desi imi dau seama ca e un forum de numismatica, observ ca sunt multe topicuri legate de istorie in general, asa ca fac apel la orice ajutor mi-ati putea oferi.
Inelul cred ca e de bronz, provine din zona municipiului Falticeni, jud. Suceava.Persoana care mi l-a dat nu mi-a oferit alte detalii despre el.Va multumesc
Imagine Imagine
Oroles
*
*

Mesaj de Oroles »

Nimeni, nici o idee? :cry:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

In doua minute? Oricum, nu stiu ce s-ar putea spune despre el, poate numai un arheolog cu experienta sa va dea o idee cat de cat valida.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Oroles
*
*

Mesaj de Oroles »

Sincer, i-am intrebat pe cativa(sunt student la arheologie) si nu prea au stiut unde sa ma indrume. Speram ca va e cunoscut cumva semnul de pe el, poate seamana cu ceva de pe monede. Cea mai apropiata analogie care am gasit-o eu ar fi cu acele semne tataresti numite 'tamga', insa nu sper ca ar fi asa vechi.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mie mi se pare un motiv vegetal. Iar ca vechime ar putea fi si roman din sec 2-4. Gasiti multe inele daca dati o cautare pe net. Unele sunt pe ebay si altele in magazinele virtuale de afara. Puteti compara stilul, elementele constructive, samd.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Am vazut si eu mai multe de acest gen si se pare ca sunt romane tarzii.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

berserkr scrie:In doua minute? Oricum, nu stiu ce s-ar putea spune despre el, poate numai un arheolog cu experienta sa va dea o idee cat de cat valida.
Domnule Berserkr, nu sunt 2 minute, sunt 3 zile si 2 minute, daca va uitati atent.
Referitor la inel, poate sa incerce si la diversi bijutieri mai batrani, deoarece este posibil sa fie ceva pasionati printre acestia.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Sunt 2 zile, 12 ore si doua minute daca va uitati chiar si mai atent :)) N-am vazut postul si am presupus ca-i facut azi. N-ati vazut "pm"/"am" si-ati presupus ca-s in aceeasi perioada a zilei.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Puteti incerca la bijutieri dar nefiind metal pretios, slabe sanse sa primiti ceva informatii. :|
Oroles
*
*

Mesaj de Oroles »

Multumesc la toata lumea de sfaturi,Intradevar, la o cautare pe e-Bay am gasit unele inele asemanatoare romane tarzii.In privinta metalului si a bijutierilor, nu incerc sa-l vand, doar vroiam sa aflu mai multe despre el.Sper ca un bijutier(daca voi gasi unul care sa-mi clarifice problema), sa nu aibe aceasta impresie si sa imi dea date false, in speranta ca o sa il dau.Daca imi mai este permis, o sa va mai stresez zilele acestea cu inca o piesa, o coroana,despre care iar nu stiu nimic.Intreb moderatorii,unde sa o postez,in cadrul acestei sectiuni(care insa am denumit-o 'inel'), sau sa creez un nou topic in aceasta categorie(Carti postale...)?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Postati tot in topicul asta. Se incadreaza foarte bine la "etc".
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

O coroana???

In legatura cu inelul, motivul care apare pe el mie nu mi se pare a fi un tamgha.
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

berserkr scrie:Sunt 2 zile, 12 ore si doua minute daca va uitati chiar si mai atent :)) N-am vazut postul si am presupus ca-i facut azi. N-ati vazut "pm"/"am" si-ati presupus ca-s in aceeasi perioada a zilei.
Daca eu nu m-am uitat, atunci dumneavoastra ce ati facut? Vad ca tot persistati in a nu va recunoaste greselile si a va lua de persoanele care posteaza, desi tot dvs nu sunteti atent. Eu recunosc ca nu am vazut am si pm, dar nu eu l-am mustruluit pe nou-venit cu acea faza cu 2 minute, ci dvs, asa cum faceti in 99% din cazuri. Sper ca asta o sa va dea de gandit inainte sa comentati posturile cuiva nou intrat pe forum.

Later edit: Nu ma intereseaza ca Aldor imi va suspenda sau nu contul, nu eu am inceput cu off-topic aici, ci berserkr.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Inelul dv. pare a fi un inel medieval autohton, cu un motiv avand simetrie bilaterala.

Au fost mentionate inele de bronz asemanatoare: pe eBay apar foarte multe inele de arama/bronz cu motive avand simetrie radiara, descrise ca fiind legionare romane, cu simbolul soarelui etc., dar asta numai pentru a fi mai atractive la cumparare. Insa aceste inele sunt medievale tarzii (cam sec. XVII-XVIII, mai probabil XVIII), si dupa cantitatea in care apar as spune ca erau foarte raspandite pe la noi (in special din Dobrogea, dar am vazut si din Oltenia destule). Nu sunt toate din bronz obisnuit sau alama, ci si din aliaje argintii pe baza de staniu sau zinc, acestea capata o patina speciala caracteristica (cam ca aceea de pe "potin").

Iata exemple:

Imagine
vandut pe eBay ca inel bizantin ( http://tinyurl.com/clrnqy )

Imagine

Iar acest tip este otoman sau de inspiratie otomana:
Imagine

In Tarile Romane s-au gasit si inele cu un motiv specific oarecum asemanator unei tamghale, avand simetrie bilaterala, ceva ce ar putea fi descris ca doua palarii mexicane (sombrero) asezate cu deschiderile fata in fata. Un atare inel (din argint) a aparut in necropola medievala de la Poienesti (jud. Vaslui), in mormantul 729, alaturi de o moneda moldoveneasca de la Petru Musat (1375-1391). Editorul sau, dr. Eugen Nicolae, a denumit acest motiv destul de larg raspandit "sindromul Poienesti", interpretandu-l ca ornament pseudo-cufic cu functie protectoare. [Articolul este "Un ornament pseudo-cufic" (autori E. Nicolae si Pavel Barnea, cu anexe de M. Babeş, N. Miriţoiu şi A.D. Soficaru - personajul din mormant a constituit subiectul unei analize antropologice) si a aparut in publicatia Simpozion de numismatica organizat in memoria Martirilor Cazuti la Valea Alba, la implinirea a 525 de ani (1476-2001), Chisinau, 13-15 mai 2001, Comunicări, studii şi note, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2002, p. 151-169].

Dupa ce-am mai vazut prin diferite publicatii, cred ca inelul dv. este tot medieval, autohton, mai timpuriu de sec. XVIII, poate sec. XV-XVI.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
banivechi

Mesaj de banivechi »

Parca-i o musca cu aripile desfacute...
Scrie răspuns