identificare moneda

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
cris
nou in forum
nou in forum

identificare moneda

Mesaj de cris »

Buna ziua. Ma puteti ajuta sa aflu mai multe despre aceasta piesa? E prost conservata, are putin argint si cantareste 2 grame. Va multumesc.
Fişiere ataşate
new-1.jpg
new-1.jpg (21.39 KiB) Vizualizat de 16319 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

E distrusa complet, cred ca e imposibil de zis pentru care imparat roman a fost batuta. Are urme de argintare pe ea, ce diametru are?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Din pacate nu-i nimic de spus mai mult decat a spus deja Aldor. Numai la examinare cu o lupa s-ar putea spune ceva despre ea, insa in aceasta stare ma tem ca nu merita eforul.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Am putea face niste presupuneri dar sunt sanse minime sa nimerim exact despre ce piesa este vorba.

Daca a fost argintata, atunci trebuie sa fie batuta dupa timpul lui Valerian-Gallienus. Antoninian nu pare sa fie, deci daca nu este cumva o moneda coloniala, ceea ce este imposibil de zis, reversul fiind complet ilizibil, atunci probabil ca este un follis.

Folisii au aparut la sfarsitul sec III in timpul lui Diocletian parca. Folisii in timpul lui Diocletian aveau totusi o greutate mai mare, deci ar trebui sa fie batuta putin mai tarziu. Dupa efigie, sau cel putin cat s-a mai pastrat din ea s-ar putea face unele presupuneri, dar, repet, sunt sanse minime sa nimerim.
luc

Mesaj de luc »

Mie imi pare un denar imperial fourre, dar s-ar putea sa ma insel. Iar efigia pare a fi a unui imparat din secolul III.
PRONUMISMATICA
Site Admin

luc scrie:Mie imi pare un denar imperial fourre, dar s-ar putea sa ma insel. Iar efigia pare a fi a unui imparat din secolul III.
Se poate si asta.
Parca-parca seamana putin si cu Elagabal.
luc

Mesaj de luc »

Se poate sa fie un Severus Alexander.
banivechi

Mesaj de banivechi »

:lol: Dupa greutate poate fi un 2 Centimes Napoleon III. Sigur nu e 2 bani 1879+ fiindca efigia la banuti e spre stinga... :twisted:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Parca as zice si eu ca-i miez de suberata. Si denar imperial sec I-II. In special datorita lungimii gatului, insa portretul e asa distrus incat cu greu ai putea sa-ti dai seama cine este. Am vazut monede care datorita starii dadeau o alta impresie decat ar fi fost normal :)
luc

Mesaj de luc »

Intr-adevar sunt putine indicii din poza. Poate doar lungimea gatului si partea din spate a capului. Dupa parerea mea, ambele sunt specifice portretelor de imparati din prima jumatate a secolului al III - lea. Asa cum spuneam anterior, seamana destul de bine cu Severus Alexander.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mi se pare cam batran pentru SA :) Dar problema e ca orice-am face tot n-avem cum sa ghicim :-?
luc

Mesaj de luc »

Un SA cu profil asemanator.
Fişiere ataşate
Sev Alex.jpg
Sev Alex.jpg (80.13 KiB) Vizualizat de 16213 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da...inteleg de ce-ati spus. N-am timp sa caut dar sigur gasesc si alta efigie care se potriveste in linia aia :D De-aia am spus. Eu am un denar Antoninus Pius (e drept era tanar) a carui efigie este foarte asemanatoare cu a lui Augustus (tot din cauza tocirii - desi nu arata chiar ca moneda noastra).
Scrie răspuns